Oldtidskundskab

sang 11 og 21

17. juni 2007 af chagall (Slettet)
Vi har kun små dele af disse to sange (11. og 21.) opgivet og af den grund er det en smule svært at fatte deres placering i en større sammenhæng, fx. har det undret mig hvad Odysseus overhovedet laver i Hades i sang 11. Nogen der kan svare mig på dette?

I Hades kommer Od. i samtale med Agamemnon og da "Elektra" også indgår som et værk i vores pensum tænkte jeg om man her kunne lave en god perspektivering/sammenligning mellem de to værker, nogen der har erfaring med det eller kan se et overordnet forbindelse? Eller bør man i stedet perspektivere til noget helt andet når man er oppe i sang 11?

Og hvad har I perspektiveret sang 21 til?!

Puha, håber at der er nogen der har lidt styr på disse to sange...

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. juni 2007 af Frede.. (Slettet)

Er det Teiresias han taler til i Hades?

Svar #2
17. juni 2007 af chagall (Slettet)

hmmm... ikke i mit uddrag... men Teiresias bliver nævnt da Od. taler med Agamemnon og Achilleus og han nævner at han er taget derned for at få råd af Teiresias. Men om hvad?! Jeg mangler ligesom baggrunden for hans færd til Hades og hvordan han er kommet derned...

Brugbart svar (1)

Svar #3
17. juni 2007 af Frede.. (Slettet)

10. sang, vers 490-495:

Kirke: "I skal drage ned til Hades' hjem og den rædsomme Persephoneía (Persefone red.); dér skal Teiresias sjæl, den blinde thebaiske spåmands, først I spørge tilråds, hans forstand er kraftig som fordum; ham alene, selv efter hans død, lod Persehoneia"

Er det svar nok? ellers vil jeg på det kraftigste foreslå at du læser 10. sang.

Hvis du er rigtig smart, vil du til eksamen endvidere perspektivere til Sofokles' "Kong Ødipus";)

Svar #4
17. juni 2007 af chagall (Slettet)

Okay, som jeg forstår det nu tager Od. til Hades for at spørge Teiresias til råds om hvordan han skal komme hjem, right?

Vi har ikke læst eller opgivet Ødipus, men kender godt grundtrækkende i historien, kan dog ikke lige umiddelbart se hvorfor den er god at perspektivere til i denne sammenhæng...

Brugbart svar (1)

Svar #5
17. juni 2007 af Frede.. (Slettet)

Teiresias spår i "Ødipus" at det er Ødipus der bærer skylden for pesten i Theben --> at det er Ødipus der har dræbt sin fader, og har ægtet sin moder. Han opleves således også her som værende vis.

Brugbart svar (1)

Svar #6
17. juni 2007 af 007Alex (Slettet)

Man kan sige, at Homer viser dødsriget frem i 11. sang, og det kan på den måde være oplagt at perspektivere til andre skildringer af dødsriget.

Brugbart svar (1)

Svar #7
18. juni 2007 af wonderwall (Slettet)

Perskeptiver til Platons ide om dødsriget. Platon "Staten" 10. bog om dødsriget.

Skriv et svar til: sang 11 og 21

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.