Oldtidskundskab

Platons tanker vs. sokrates tanker!

21. juni 2007 af Catine (Slettet)
I symposion: er det da Platons tanker der kommer til udtryk gennem sokrates og selve fortællingen "symposion" eller skal man bare regne med det er sokrates tanker som Platon gengiver?? Håber i forstår hvad jeg mener!kom gerne med nogle argumenter for både det ene og det andet. Tak:)

Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2007 af Marcus (Slettet)

Det er ganske umuligt at skelne mellem Platon og Sokrates' tanker og ideer. Som du selv nævner anvender Platon Sokrates som talerør, og deres opfattelser af diverse filosofiske emner ligger helt op ad hinanden.

Brugbart svar (1)

Svar #2
21. juni 2007 af Nithelizius (Slettet)

#1 der er jeg uenig! - Ofte er det selvfølgelig sådan at Platon videreformidler Sokrates' tanker med sine egne tilføjelser. Dog er det ikke helt tilfældet i symposion. Symposion er et værk der rigtigt nok er skrevet til sokrates' ære, hvilket forklarer alkibiades lovprisning af ham til sidst.

Man skal forstå den som en opbygning hvor den når højere og højere abstraktionsniveauer (dog foregår Aristofanes' på et menneskeligt plan). Det vigtige er at på et tidspunkt i samtalen mellem Diotima og Sokrates' siger Sokrates at nu kan han ikke følge med mere. Her er det Platons egne tanker der kommer til udtryk.

Håber det hjælper :)

Brugbart svar (1)

Svar #3
22. juni 2007 af Marcus (Slettet)

#2 Kan du komme med nogle eksempler på hvor Platon skiller sig ud fra Sokrates filosofiske overbevisning? Det at Platon ikke kan følge Sokrates tanker betyder jo ikke nødvendigvis at han er uening.

Brugbart svar (1)

Svar #4
22. juni 2007 af Nithelizius (Slettet)

#3 Nej nu er det Sokrates der ikke følger Platons tanker. Det er fordi Platon jo har ideen om det "skønnes ide" der ligger til grunde for alt andet! - dette er en videreudvikling af Sokrates' ideer. Således er ingen af dem uenige med hinanden, Platon har bare bygget videre på Sokrates' antagelser.

Skriv et svar til: Platons tanker vs. sokrates tanker!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.