Musik

Et MUST for musikinteresserede!

25. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)
Jeg har netop færdiggjort et større script, der gør det muligt for dig at finde akkorder, skalaer og intervaller inden for en valgfri toneart på en nem måde.
Der er over 400 skalaer indekseret, fordelt på 6 kategorier, så det bliver nemt og overskueligt for dig.

Siden indeholder også en omfattende liste med musikalske udtryk og tempobetegnelser (350+ ord), samt min SSO om Keith Jarrett der indbragte mig et 13-tal på eksamensbeviset.

Siden vil løbende blive udvidet med nyt indhold, efterhånden som jeg får skrevet noget nyt :)

Du kan besøge siden her:
www.lassegrubbe.dk/viden/

Response er megen velkommen - enten her, eller på min mail. Jeg håber i får gavn af siden!

(dette er ikke en reklame, idet jeg ikke tjener nogle penge på siden (ingen reklamer osv.). Siden og dette indlæg er ment som en hjælpene hånd til alle jer, der gerne vil udvide jeres musikalske viden).

Brugbart svar (2)

Svar #1
25. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#0 Må jeg foreslå dig at du skriver til Jean eller Sam, med henblik på at få lagt dit link ind under fagsider? Det lyder jo som en rigtig god idé.

Brugbart svar (2)

Svar #2
25. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Kontaktinformationer: https://www.studieportalen.dk/Info/Contact.aspx

Svar #3
25. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

Vange: Tænker du på at lægge et link til siden, eller at kopiere sidens indhold over på studieportalen?

Uanset hvad tror jeg lige jeg venter en måneds tid med at kontakte dem, for der er lige nogle grafiske ting (angående designet af værktøjet) der skal pudses af.
Fx kan jeg ikke få scriptet til at blive vist helt ens i Internet Explorer (IE) og Firefox. Ikke at det betyder noget, men der irriterer mig nu alligevel :)
"Omvend Akkord" knappen kan jeg heller ikke få placeret rigtigt, hverken i IE eller Firefox. Den bliver af en eller anden grund forskubbet 1 pixel.
Og sidst men ikke mindst driller inputtet der viser hvilke noder der er i akkorden/skalaen/intervallet. I firefox er den 2 pixel for høj, og rammen er ikke den farve som jeg vil ha den. Det ser dog fint ud i IE.

Er der for i øvrigt nogen der har idéer til ændring af akkordrækkefølgen eller tilføjelse(fjernelse af akkorder?

Brugbart svar (2)

Svar #4
25. juni 2007 af Sam

Hej Lasse,

Vi både linker til eller "hoster" funktionaliteten på siden, hvis du synes det er en god ide.

Det ser ud til at være et spændende værktøj, jeg har dog ikke meget begreb om Musik og slet ikke akkorder ;-)

Brugbart svar (2)

Svar #5
25. juni 2007 af Holmgren (Slettet)

Virkelig flot. Meget imponerende...

Noget jeg tænkte på, var, at tonerne i akkorden/skalaen/interval-feltet ikke er 100% korrekte. F.eks. tag akkorden C7, og den skriver, at tonerne er C, E, G og A#. Det er ikke rigtigt, idet 7'eren i teorien er bb og ikke a# - men det er nok for besværligt at lave om på, for så skulle du jo også adskille C#-akkorder/skalaer/intervaller og Db-akk./ska./int.

I øvrigt skrives toner med små begstaver, så vidt jeg ved, og akkorder med store (som du også gør). Ikke at man ikke forstår det, men mere så det bliver 100% korrekt. Jeg har bemærket, at du har skrevet flere navne for samme akkorde f.eks. +/#5, hvilket jeg synes er rigtig godt, men så synes jeg også godt, at det kunne være mere gennemført. F.eks. ved Cdim [Cm(b5)],Cdim7 [Cm7(add6)] og ved CØ [Cm7(b5). Tager jeg i øvrigt fejl af Cdim7 og CØ?, for hvis ikke, så er der fejl på siden.

Eller hvad med maj7's trekant? Det kan man også komme ud for. Eller - (minus/tankestreg) for mol-akkorder?

Så tænkte jeg på, at når akkordens udvidede toner f.eks. 9'eren i C9 vises som placeret mellem grundtonen og tertsen, så er det jo en smule misvisende (og måske en smule uforståeligt for en nybegynder) forstået på den måde at 9'eren jo ligger en oktav højere. Det er jo nemt at se, men for nogen kan det måske være svært. Er det noget bevidst?

Endnu en ting i forlængelse af forrige tanke: Hvis du har planer om at udvide værktøjet, kunne det være fedt, hvis man lavede en kolonne eller et vindue eller hvad det hedder, hvor man kunne bestemme, i hvilken omvending akkorden skulle tages f.eks. 1., 2. eller jazz-omvending (her tænker jeg specielt på standard omvendinger som f.eks. II-V-I omvendinger).

Tror jeg fik det hele med. Ellers skriver jeg bare igen. Ellers rigtig flot side, og hvor må det have taget lang tid??

Svar #6
25. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

Sam:
Du/I må gerne linke til siden, men vent lige en måneds tid eller to (de færreste skal vel bruge værktøjet i sommerferien), for så kan jeg forhåbentligt i mellemtiden få rettet fejlene.

Holmgren:
Først vil jeg lige sige at deter dejligt at du tager dig tid til at svare.

1) Jeg vil gerne se på problemet med fortegnene for tonerne i akkorden/skalaen/intervallet, men jeg tror desværre at det bliver svært at rette. Men kigger på det en gang ved lejlighed.

2) Toner kan skrives både med små og store bogstaver, men det er rigtigt at det nogle gange forvirrer da man ikke ved om der referes til en tone eller en akkord. Jeg mener dog at det er tyddeliggjort hvad der er tale om. Hvis du holder musen over tangenterne, står der også fx "Tone: G".
Det er mest brugt at skrive tonerne med store bogstaver. Et søg på Google beviser hurtigt det:
http://www.google.dk/search?q=%22tonen+a%22&hl=da&start=30&sa=N

3) Du har ret i at der har sneget sig en fejl ind i Ø og i dim7 akkorden - den er heldigvis nem at rette.
Cdim7 kan skrives som Cmb5 (add 6)
Og Cø er som du rigtigt nok skriver = Cm7 b5.
Jeg skal også prøve at sætte en ekstra betegnelse på akkorderne. Hvis jeg kan finde et special synbol i form af en trekant til majakkorderne, og en cirkel til dim akkorderne sætter jeg det ind også. Desværre er det bare ikke alle browsere der understøtter sådanne symboler. Løsningen er her måske at indsætte symbolerne som billeder i stedet.

4) Jo, det er bevist at udvidelserne er placeret inden for samme oktav. Jeg ville gerne have dem til at ligge som de bør ligge, men hvis jeg gør det er jeg nødt til at rykke akkorderne en oktav ned (ellers kan H(add 13) fx ikke vises (da 13'eren går ud over klaveret). men hvis jeg rykker akkorderne en oktav ned, kan man kke omvende dem, får så ryger den dybeste tone ud over klaveret. Det er derfor en prioriterings sag, og jeg har derfor valgt at lade udvidelserne i samme oktav.
Måske bør jeg dog skrive at udvidelserne bør ligge andre steder. I det hele taget burde jeg lave dybere en akkord forklaring. Med hvad de forskellige regn betyder osv. Når man spiller en akkord som fx C Mol Maj 13 vil man ofte undlade nogle af tonerne (fx kviten) og rykke nogle af tonerne en oktav ned osv.
Det giver nok et mere overskueligt billede af akkorden hvis man rykker fx 9'eren en oktav op, men hvis jeg spiller fx en C(add 9), vil jeg klart ligge 9'eren mellem c'et og e'et altså i samme oktav...
Netop derfor bør jeg lave en fyldi akkordforklaring. Du eller en anden af forumets brugere er også velkommen til at lave det, hvis i mener at i har bedre styr på det end jeg. jeg har trods alt kun lige afsluttt gymnasiet.

5)Angående omvendingerne: Afhængigt af hvilken akkord man tager kan den have op til 6 omvendinger, og det er da en mulighed at have en kolonne med hvor man kan vælge mellem disse. Det tror jeg så bare bliver umuligt. For det første kommer grafikken til at blive for bred og for det andet, skal jeg på en eller anden måde have indkodet at man i en c-dur kun kan tage 3 omvendinger, mens man i en udviddet akkord an tage op til. Det bliver for besværligt.
I øvrigt skifter akkorden også navn når man omvender den. C bliver til C/g i bassen (her kan jeg med fordel skrive en tone med et lile bogstav :). C6 kan blive til en Amol.
Igen bliver disse data alt for svære at indkode i scriptet tror jeg. Spørgsmålet er også hvor vigtig denne omvendingsknap er? Er det bare en fancy ting som trækker op ved første øjekast og som ikke bliver brugt derefter, eller kan nogle få brug for den?
Har overvejet at fjerne denne knap. Det vil også køse problemet med udviddelserne jeg i så fald kan placere ogtaven højere oppe. Samtidigt vil det også løse problemet med de største intervaller der ikke kan vises hvis man fx vælger tonearten H.
Så er løsningen ikke bare at jeg fjerner denne lille knap, som efter min mening er noget delvist ubrugeligt gejl? Hvad syntes du?

Jeg kigger på de andre fejl og får rettet dem der er nemme at rette når jeg en gang får tid. De kan dog godt gå noget tid, da jeg har lidt travlt i denne periode (er lige blevet student).

6)Forresten kommer jeg lige i tanke om at jeg ikke ved hvad en Jazz omvending er. Du skriver som fx II-V-I omvendinger. Tænker du ikke på en II-V-I kadance (akkordprogression) som er noget helt andet?


Svar #7
25. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

Lige et lille sidespring:
Hvad syntes i i øvrigt om designet på selve værktøjet/siden. Er der noget der kan laves bedre?
Fx er "omvend akkord" knappen forskubbet nogle pixels, og det ser ikke så tjekket ud - endnu en grund til at fjerne den! :)

Brugbart svar (2)

Svar #8
26. juni 2007 af Holmgren (Slettet)

#6
1) Ok. Jeg tror, at det specielt gælder akkorder og intervaller. Det er måske også nemmere at overskue at skulle lave. Jeg ved i hvert fald at det ville være træls, hvis der var én der kom og sagde til mig, at C7 består af tonerne C, E, G og A# (med store bogstaver :) ) - er det forresten ikke mere korrekt at skrive Ais i stedet for A#? eller er det igen bare mig?
Synes det er meget misvisende, så håber det er noget du vil prøve at få rettet.

2) Ok.

3) Godt. Det er nok mindre vigtigt, hvor mange betegnelser hver akkord har. Det er i øvrigt godt at du har beskrevet fejlene/manglerne på siden.

4) Det er en rigtig god idé med akkordforklaringen og en forklaring af de forskellige tegn. Det er en slags guide til brug af akkorderne - for det er jo umuligt at spille en 13-akkord med én hånd, hvis alle tonerne skal være med. Det med 9'eren og add9'eren giver jeg dig fuldstændig ret i, og lige præcis den situation egner sig godt til en forklaring. Jeg vil gerne fraskrive mig det arbejde at lave en fyldig akkordforklaring - dermed ikke sagt, at jeg ikke vil hjælpe, hvis der er noget, den der laver det er i tvivl om (bare skriv til mig eller på musikforummet). I øvrigt har jeg også lige afsluttet gymnasiet (blev faktisk student i går - mandag), så jeg er ikke på det punkt bedre kvalificeret end dig.

5) Jeg kan godt se det med omvendingerne. Det bliver noget rod. Jeg kunne også godt forestille mig, at det bare bliver gejl, som du siger, men til gengæld synes jeg, at det med omvendinger skal beskrives i akkordforklaringen. For min skyld kan du godt fjerne den. Den virker også en smule uoverskuelig, synes jeg.

6) Det er min fejl. Jeg tror, at jeg fik formuleret mig forkert. I øvrigt gik jeg ud fra, at du spiller klaver? Jazz-klaver ovenikøbet. Tager jeg fejl?

Det jeg mente, var, at når man nu spiller jazz, så tager man helst f.eks. en am9-akkord på en bestemt måde (med mindre man selvfølgelig er super-hardcore jazzmusiker) - nemlig med tonerne G, H, C og E (i den rækkefølge), og den måde kommer meget tydeligt til udtryk i akkordprogressionen II-V-I, som man som jazzmusiker har øvet på en helt bestemt mmåde siden man lærte at trykke en tangent ned. Hvis dette ikke siger dig noget, så pyt - det var egentlig også bare en skør tanke til hvordan man kunne få nogle fede jazzklange.


I øvrigt kan man støde på en akkord som f.eks. Calt (C-alt), som du nok godt kender. Den mangler i listen over akkorder. Jeg kom også til at tænke på aug-forkortelsen, som man også kan møde.

Så tænkte jeg på, at der ikke er nogen decideret henvisning til hvordan man finder bestemte akkorder eller intervaller, hvilket kan være lidt forvirrende, hvis man ikke lige gider at nærlæse noget som helst. Det jeg mener, er, at det du kalder for "Skala finder" ikke umiddelbart hentyder til at: "Dette link kan jeg også godt bruge til at finde akkorder og intervaller" - hvis du forstår. + når man først har trykket på den, så kommer der 6 forskellige kategorier, hvor ikke en eneste henviser til akkorder eller intervaller. Du har et stort fokus på skalaerne. Det det f.eks. kunne gøre var at kalde den første kategori "Almindelige" for "Akkorder, intervaller og alm. skalaer" (men det ville nok ødelægge designet en smule). Nej, nu ved jeg det. Du kunne lave et link til kategorien "Almindelige", der hedder evt. "Akkorder og Intervaller", eller i hvert fald noget i den stil, så hvis man er målrettet og netop skal finde en bestemt akkords toner - og er førstegangsbesøgende - nemt kan se et link eller det sted, hvor man kan gøre det. Jeg håber du forstår?

Lige en sidste ting. Hvad med forstørret og formindsket intervaller?

Det med designet - det er egentlig meget fint borset lige fra det med link til akkorder+intervaller. Måske lidt kedelige farver, men ellers meget overskuelig.

Svar #9
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

add 1) Du har ret i at den fejl skal rettes - spørgsmålet er bare hvordan :) Jeg mener at det er lige så korrekt at skrive A# som Ais. Det første syntes jeg bare er mere overskueligt.

add 4) Tillykke med huen! Jeg får lavet en akkordforklaring engang ved lejlighed.

add 5) Så er det hermed besluttet at omvendings-knappen bliver fjernet. Det løser også en masse problemer.

add 6) Ja, jeg spiller klaver - har spillet i 8 år nu. Men jeg er ikke så hardcore til rytmisk klaver endnu. Har kun spillet rytmisk klaver i 2½ år (og dermed klassisk i 5½ år), så er rimeligt ny inden for dette fag. For 2½ år siden vidste jeg ikke hvad en C7 er!!

add 6a) Jeg forstår hvad du mener nu. Nu når omvendingsknappen bliver fjernet, kan jeg ikke få akkorderne til at blive vist på den måde du beskriver - de skal vises i grundform, og med alle tonerne (selvom man ofte undlader nogen når man spiller højt udvidede akkorder. Men det med hvordan man lægger akkorderne kan jeg forklare i akkordforklaringen.

add 6b) Jeg tilføjer en Calt samt aug betegnelsen også. Når dim er med, skal aug selvfølgeligt også med.

add 6c) Grunden til at jeg kalder det for en Skala finder, skyldes at menuen bliver noget rodet ellers. Du kan se hvordan menuen kommer til at se ud, hvis jeg kalder den det den burde hedde (og så har undermenuens navne ikke en gang fået ekstra betegnelser på):
http://www.lassegrubbe.dk/viden/raga.htm

Det bliver noget overskueligt syntes jeg. Har du nogle idéer? Din idé med "Akkorder, intervaller og alm. skalaer" fungerer ikke, da det kommer til at fylde hele 3 linier i menuen (!). Det er alt for meget syntes jeg... Men jeg er overbevist om at det er en god idé at ændre det, så dem der ikke gider nærlæse teksten også kan finde rundt på siden.

add 6d) Forstørrede og formindskede intervaller er undladt. For det første støder man ikke så ofte på dem, og den 2. og VÆSENTLIGSTE grund er det med fortegnene. Jeg kan komme ud for intrvaller med 2 #'er eller 2 b'er, og det er umuligt at lave i boksen der viser hvilke toner intervallet består af. Hvis jeg i øvrigt ikke kan finde d af at lave det med fortegnene, så er løsningen måske bare at jeg fjerner denne boks - jeg vil dog gerne have at den BLIVER der. Men husk på at man også kan se tonernes navne ved at holde musen over klaveret (det står bare ingen steder, nu hvor boksen der viser tonernes navne er der).

add 6d) Forstår ikke hvilke links du mener :)

Svar #10
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

SAM:
Jeg vil helst have at du linker til siden (i stedet for selv at hoste indholdet. Hvis du linker har jeg nemlig mulighed for løbnene at rette i indholdet på siden (og som du selv siger, så er det ikke noget du har forstand på, så det er nok smart du lader os andre om det :). Men som sagt, så vnt lige til jeg giver tegn 8altså til fejlene er udbedret).

Holmgren:
Det kunne i øvrigt være fedt hvis jeg kunne lave det sådan at tonerne også bliver vist i et nodesystem :)
Men nu stiller jeg alt for høje krav til mig selv. Det har jeg ingen idé til hvordan man laver :(

Svar #11
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

Jeg har nu udbedret nogle af fejlene/lavet nogle rettelser...men KUN på denne side:
http://www.lassegrubbe.dk/viden/alm.htm

FØLGENDE ER BLEVET ÆNDRET:
- Omvend Akkord knappen er fjernet
- Det hele er rykket en oktav ned, så de største intervaller kan vises.
- Udvidelserne er placeret på de korrekte steder.
- Der er kommet flere betegnelser på akkorderne (fx trekantn for maj). Disse ekstra betegnelser er dog kun sat på i starten, da jeg mener folk bør have forstået princippet når de kommer længere ned i akkorderne. tror du ikke? Jeg kan også fjerne alle de ekstra betegnelser (det gør det lidt mere overskueligt), og så skrive i bunden af siden at maj kan erstattes af *trekant*, mol af m eller - osv..
Vil det gøre det mere overskueligt?
-
FØLGENDE ER IKKE RETTET:
- Fortegnsfejlene
- Den lidt misvisende menu
- Forstørrede og formindskede intervaller

Brugbart svar (2)

Svar #12
26. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Flot! Nu bliver indholdet også inden for rammen i safari-browseren ;¬)

Brugbart svar (2)

Svar #13
26. juni 2007 af Holmgren (Slettet)

#9
Tak. Det lyder som om, du har styr på det.

Jeg tror, at det med forstørrede og formindskede intervaller også er mindre betydningsfuldt, da de kun anvendes på et forholdsvis højt niveau, og så kan man så påstå, at når man først er oppe i det niveau, så burde det ikke være nødvendigt at bruge et værktøj til at finde et bestemt interval.

Jeg ved ikke helt, hvordan du løser det problem med "Skala finder", men du kunne jo lave tre seperate linjer, som du kalder "Akkord finder", "Interval finder" og "Skala finder" (som den der er der nu). I de to første skulle alle under punkterne (Alm., kirketon., blues osv.) ikke være med. Du får godt nok stadig tre linjer, men det ser dog bedre ud, da de er adskilte og ikke som du linker til.

Forstår du? "Akkord finder" og "Intervalfinder" skulle så føre hen til samme side.

#10
Det med nodesystemet er en super fed ide, men det er nok for vildt. Og det er heller ikke nødvendigt for brug af værktøjet.

Jeg tænkte i øvrigt på om man ikke kunne lave det omvendt? Altså at trykke på forskellige tangenter og så få af vide hvilken akkord det er. Det ville være en stor hjælp for mange tror jeg, men nok igen en smule svært at lave?

Svar #14
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

FØLGENDE ER HELLER IKKE RETTET:
- Boksen der viser hvilke toner akkorden/skalaen/intervallet består af vises en lille smule forkert i Firefox (dog kun en grafisk fejl). ÆLP??
- Billedet af klaveret er ikke centreret i Firefox. Det er det i Internet Explorer. Ved ikke hvorfor den ikke vil centrere i Firefox. Hjælp??

I må også gerne komme med idéer til hvordan menuen skal formuleres. Se forrige beskeder for detaljer.
Og så kunne jeg godt tænke mig at høre om i syntes rækkefølgen på akkorderne er fin, eller skal der laves om i den/tilføjes nogle/fjernes nogle akkorder.

Syntes i det er nødvendigt med forstørrede og formindskede intervaller? Man støder jo ikke SÅ tit på dem...

Svar #15
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

#12 Godt :)

#13
De forstørrede og formindskede intervaller er foreløbigt droppet så.

Jeg forstår godt det med akkord og intervalfinder men skal jeg så bare linke til siden med alm. skalaer?
Så kan jeg eventuelt fra den side skrive, at hvis man er interesseret i andre skalaer, så klik her.

Man kan sikkert godt lave det omvendt, og man kan helt sikkert også lave det med indygget nodesystem.
Hvis der er nogle der har en ph.d. grad i datalogi, er de meget velkomne til at lave det for mig. Så nørdet er jeg heller ikke ;)

Brugbart svar (2)

Svar #16
26. juni 2007 af Holmgren (Slettet)

Der er et eller andet i vejen med boksen, der viser hvilke toner akkorden/osv. består af. Hvis f.eks. jeg vil se hvilke toner akkorden D består af, står der tonerne: D og A. Hvor er fis? Den skriver ikke fis ved nogen af D's udvidelser/alterationer, heller ikke ved akkorden F# og dens udv./alt. Den kan simpelten hen ikke lide fis på nær ved H-akkorder, hvor f#'et noteres en oktav højere.

Brugbart svar (2)

Svar #17
26. juni 2007 af Holmgren (Slettet)

#15
Ja, det synes jeg, du skal gøre, og god ide, med at henvise til de andre skalaer.

Svar #18
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

Nu er menuen rettet (igen kun på den ene side).
Jeg syntes det fungerer ret godt, så thumbs up for den idé Holmgren.

Svar #19
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

Meget mærkeligt. Jeg ser lige på problemet - forhåbentligt er det nemt at løse.

Svar #20
26. juni 2007 af Musikipedia (Slettet)

Det tog kun 5 sek. at rette. Der manglede bare lige et: ' i koden :)
------
(Og så lige en gentagelse af mig selv:)
FØLGENDE ER IKKE RETTET:
- Fortegnsfejlene
- Forstørrede og formindskede intervaller
DROPPET indtil videre.
- Boksen der viser hvilke toner akkorden/skalaen/intervallet består af vises en lille smule forkert i Firefox (dog kun en grafisk fejl). HJÆLP??
- Billedet af klaveret er ikke centreret i Firefox. Det er det i Internet Explorer. Ved ikke hvorfor den ikke vil centrere i Firefox. HJÆLP??

I må også gerne komme med idéer til hvordan menuen skal formuleres. Se forrige beskeder for detaljer.
Og så kunne jeg godt tænke mig at høre om i syntes rækkefølgen på akkorderne er fin, eller skal der laves om i den/tilføjes nogle/fjernes nogle akkorder.

Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.