Matematik

hjælp til matemaik??

05. maj 2004 af molly (Slettet)
hej..

Jeg har lige en lille (?) opgave her, som jeg ikke rigtig ka kom videre med.. den er lidt forvirrende.

Her er den:
En familie af fukntioner fa er bestemt ved
fa(x)=x^3-2x^2-4x+a, x E [-1;3]

1. Bestem fa(2) udtrykt ved a.( her skal jeg jo bare sæt 2 ved x´s plads..men hvad mener de med "udtrykt ved a"?)

2. Bestem værdimængden for fa udtrykt ved a.. (udtrykt ved a???!!!)

3. Bestem de værdier af a,for hvilke linjen med ligningen y=-5x+3 er tangent til grafen for fa.´( jeg forstå virkelige ikke den her opgave)

Forklar mig venligst hvordan jeg skal lave de her opgaver.. i er min eneste håb..

PLEASE PLEAASE PLEASEEE HJÆÆÆLP....:0(


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2004 af Lurch (Slettet)

1) da det udtryk du for ved at indsætte 2 ofr xx, ikke er en decideret værdi, men et udtryk der afhænger af værdien for a.

2. du skal differentiere fa(x), for at finde de lokale ekstremumssteder.
når disse to værdier er fundet, og hvis de ligger inden for definitionsmængden, indsættes de, sammen med grænserne for din definitionsmængde i fa(x)( -1 og 3). Her kan du se hvor fa(x) er antager størst og mindst y-værdi. Disse værdier er igen udtrykt ved af, og ikke en decideret værdi.

3.

Brugbart svar (0)

Svar #2
05. maj 2004 af Lurch (Slettet)

ups, her kommer resten
3. du ved at fa'(x)=-5, da tangent hældningen jo er -5.
løs derfor ligningen fa'(x)=-5.
de x-værdier du finder, er de x-værdier hvor tangenten skær fa(x). Du finder tilhørende y-værdi ved at indsætte dine x-værdier i tangentligningen. med de to koordinater du nu har, kan du indsætte dem i fa(x) og finde de tilhørende a-værdier.

håber ikke det blev for rodet

Svar #3
06. maj 2004 af molly (Slettet)

hey hey..

Jamen jeg forstår stadig ikke opgave 3.
Altså jeg forstår ik den måde du laver det på?? :0(

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2004 af Lurch (Slettet)

for at y=-5x+3 er tangent til din funktion fa(x), kræver det at tangenten skærer funktionen i et punkt hvor hældningen netop er -5. Du finder de x-værdier hvor tilhørende punkter på grafen har hældning -5 ved at løse fa'(x)=-5. DE x-værdier du finder, kan bruges tila t finde de tilhørende y-værdier på fa(x). dette gøres ved at indsætte x-værdierne i ligningen for tangenten. Når du så har fundet både x- og y-værdier, kan du indsætte dem i fa(x), og derefter finde de værdier for a der passer.
Er du med?

Skriv et svar til: hjælp til matemaik??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.