Matematik

Polynomier

04. august 2007 af stræber-pigen (Slettet)
Hvis p(x) har m-dobbeltrod x0 gælder p(x) = (x-x0)^m * q(x). Hvordan kan det være?

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. august 2007 af sheaf (Slettet)

Det følger af fremgnagsmåden i #1 i tråden:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=374801

Svar #2
04. august 2007 af stræber-pigen (Slettet)

#1
Jeg forstår det intuitivt. Vil du give et konkret eksempel på brugen af

p(x0) = p'(x0) =...=p^(m-1) (x0) = 0.

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. august 2007 af sheaf (Slettet)

Den giver bl.a. et alternativ til bestemmelse af koefficienter i et polynomium med forelagte egenskaber. Find f.eks. koefficienterne a,b,c,d i et trediegrads polynomium med enkeltrod x=1 og dobbeltrod x=2.

p(1) = a+b+c+d = 0
p(2) = 8a+4b+2c+d = 0
p'(2) = 12a+8b+c=0
p''(2) = 12a+4b=0

hvor p(x)=ax³+bx²+cx+d og hvor der tages forbehold for regnefejl ovenfor. Metoden er et alterntiv til at give sig til at gange (x-1)(x-2)² ud.

I praksis udnyttes forholdet i numeriske rodsøgningsalgoritmer. Ordinære metoder som forlader sig på Newtoniterationer såsom Bairstow's Lin's og Muller's metoder har alle besvær med at detektere multiple rødder. Årsagen er at den afledede af det oprindelige polynomium har samme rod blot med orden reduceret med en. Det afstedkommer patalogiske tilfælde i den kurvetilpasning der ligger til grund for metoderne.

Problemet kan vendes til lsøning. Hvis et polynomium p(x) har multiple rødder har p'(x) også disse rødder men ingen af p's simple rødder [fordi rødderne i p'(x) svarer til lokale ekstrema i p(x)]. Man kan bruge det til at konstruere en algoritme hvor man successivt dividerer p med p', p' med p'' o.s.v. og fjerner hver nyfunden rod for at søge videre i divisionsresten.

Svar #4
04. august 2007 af stræber-pigen (Slettet)

#3 Tak, det hjalp med noget perspektivering.

Er Eisensteins irreducibilitetskriterium svært at bevise ? (Har du noget om det, eller skal jeg opgive det)

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. august 2007 af sheaf (Slettet)

Hvorvidt ting er vanskelige eller ej afhænger af den enkelte. Bevisteknisk er det ukompliceret. Prøv at google nogle beviser og se om du har forudsætningene.

Svar #6
08. august 2007 af stræber-pigen (Slettet)

#5 Hvordan bevises det i filen?

http://www.peecee.dk/index.php?lid=1&aid=1&pid=2&loadid=61624

Skriv et svar til: Polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.