Matematik

Differentialligning - fordampning

08. august 2007 af faeces (Slettet)
Jeg er ved at varme op til
A-niveau og prøver at løse nogle
differentialligninger.

Jeg søger lidt hjælp til denne opgave om fordampning af
en dråbe flydende stof i vægtløs tilstand:

Opgave-teksten lyder:


I en model for størrelsen af en dråbe
antager man at dens radius R aftager pga
af fordampingen på en sådan måde, at
ændringshastigheden for radius er
proportional med dråbens overfladeareal.

a) Opskriv en differentialligning der
beskriver dråbens ændring i radius.

Her har jeg forsøgt mig med at
sige at Funktionen R(t) beskriver
radius af dråben til tiden t.

Da R aftager antager jeg at dR/dt må være negativ.

Da overfladen af en kugleformet dråbe er givet ved 4*pi*r^2, får jeg:

-dR/dt = k*4*pi*r^2 , (k er proportionalitetskonstant)


Er denne ligning opskrevet rigtigt?



b) For en en bestemt dråbe oplyses det,
at radius til tiden t=0 er 5mm og at
væksthastigheden til dette tidspunkt er
-0,001.

- Bestem en forskrift for R som funktion af tiden.


HVordan tænkes dette løst?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. august 2007 af ibibib (Slettet)

Opgaven handler om ændringshastigheden og ikke om hastigheden. Dvs. at det er en anden ordens differentiallignig.

Svar #2
08. august 2007 af faeces (Slettet)

Det ved jeg ikke om jeg er helt med på?

Har du et bud på hvordan man så gør?

Opgaven står i afdelingen i bogen der drejer sig om
1. ordens differentialligninger,
og anden-ordens-differentialligninger
er slet ikke blevet gennemgået endnu.
Altså: opgaven er blandt de opgaver der hører til
afsnittet der kun vedrører 1. ordens differentialligninger.

Ændringshasstigheden eller væksthastigheden er vel et andet
ord for differentialkvotienten. Altså af første orden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. august 2007 af ibibib (Slettet)

Nå ja, du har naturligvis ret.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. august 2007 af piper (Slettet)

dR/dt = c*4*pi*R^2 (her er c lig (din) -k)

Vi har til t = 0 at væksthastigheden er -0.001 samt R = 5mm = 0.005 m

Med andre ord er

-0.001 = c*4*pi*(0.005)^2, hvoraf c let bestemmes.

Når du løser differentialligningen skulle løsningen gerne blive

-1/R = c*4*pi*t + c1 (husk vi kender c nu)

Nu kan du bruge at til t = 0 så er R = 0.005

Altså at

-1/0.005 = c1

Opstil endeligt R(t)

Svar #5
09. august 2007 af faeces (Slettet)


Tak piper!


Jeg lader altså funktionen R(t) beskrive radius af dråben til tiden t.

Da R aftager antager jeg at dR/dt må være negativ.

Da overfladen af en kugleformet dråbe er givet ved 4*pi*r^2, fås:


dR/dt = k*4*pi*r^2 , (k er proportionalitetskonstant, med k<0)


Så er dette faktisk svaret på spm a)

# # # # # # # # # # # #


Da radius til tiden t=0 er 5mm og
væksthastigheden til dette tidspunkt er
-0,001.

Kan vi skrive

-0.001 = k*4*pi*5^2

<=>

k = 4*pi*5^2/-0,001

<=>

k = -pi/10


# # # # # # # # # # #


Løser nu differentialligningen vha separation af variable


dR/dt = k*4*pi*r^2

<=>

S(1/r^2)dR = S(k*4*pi)dt

<=>

-1/R = 4*k*pi*t + c

<=>

R(t) = 1/(4*k*pi*t + c)


&&&&&&&&&&


Bestemmelse af c:

(vi ved: for t=0 er R = 5 mm)


-1/R = 4*k*pi*t + c

<=>

-1/5 = 4*(-pi/10)*pi*0 + c

<=>

c = -1/5

Dvs. c = -0,2


Således er


R(t) = -1/(4*k*pi*t + c)

<=>

R(t) = -1/(4*(-pi/10)*pi*t - 0,2)

<=>

R(t) = -1/(-0,4*pi^2*t - 0,2)

<=>

R(t) = 1/(0,4*pi^2*t + 0,2)


--------


Da R(t) -> 0 for t-> uendelig,

vil dråben først efter lang tids forløb være blevet meget lille.

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. august 2007 af piper (Slettet)

Det ser ud som om, du har godt fat i det. Der er dog enkelte tastefejl, som du senere har skrevet korrekt op. Dog skriver du:

"Kan vi skrive

-0.001 = k*4*pi*5^2

<=>

k = 4*pi*5^2/-0,001"

Men her er k = -0,001/4*pi*5^2 (småting) :)

Desuden skriver du:

"-1/R = 4*k*pi*t + c

<=>

R(t) = 1/(4*k*pi*t + c) "

Men det du mener er vel R(t) = -1/(4*k*pi*t + c)? Det skriver du i hvert fald senere.


DIN FREMGANGSMÅDE ER I HVERT FALD RIGTIG.


Svar #7
10. august 2007 af faeces (Slettet)

Tak igen piper

Jeg var vist lidt træt da jeg lavede det.

Her er rettelserne, hvor jeg også har ændret til
det du i første omgang gjorde med de 5 mm (= 0,005 m)

---

Jeg lader altså funktionen R(t) beskrive radius af dråben til tiden t.

Da R aftager antager jeg at dR/dt må være negativ.

Da overfladen af en kugleformet dråbe er givet ved 4*pi*r^2, fås:


dR/dt = k*4*pi*r^2 , (k er proportionalitetskonstant, med k<0)


Så er dette faktisk svaret på spm a)

# # # # # # # # # # # #


Da radius til tiden t=0 er 5mm (= 0,005 m) og
væksthastigheden til dette tidspunkt er
-0,001.

Kan vi skrive

-0.001 = k*4*pi*(0,005^2)

<=>

k = -0,001/(4*pi*0,000025)

<=>

k = -10/pi


# # # # # # # # # # #


Løser nu differentialligningen vha separation af variable


dR/dt = k*4*pi*r^2

<=>

S(1/r^2)dR = S(k*4*pi)dt

<=>

-1/R = 4*k*pi*t + c

<=>

R(t) = -1/(4*k*pi*t + c)


&&&&&&&&&&


Bestemmelse af c:

(vi ved: for t=0 er R = 5 mm)


-1/R = 4*k*pi*t + c

<=>

-1/5 = 4*(-10/pi)*pi*0 + c

<=>

c = -1/5

Dvs. c = -0,2


Således er


R(t) = -1/(4*k*pi*t + c)

<=>

R(t) = -1/(4*(-10/pi)*pi*t - 0,2)

<=>

R(t) = -1/(-40*t - 0,2)

<=>

R(t) = 1/(40*t + 0,2)


--------


Da R(t) -> 0 for t-> uendelig,

vil dråben først efter lang tids forløb være blevet meget lille.

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. august 2007 af piper (Slettet)

k = -10/pi (JA!)

Husk du regnede i meter da du bestemte k, så det spor skal du blive i) ;). Det resulterer i noget bøvl med bestemmelse af c nemlig.

Efter seperation af de var. samt integration fås rigtigt at

-1/R = 4*k*pi*t + c

Da der til t = 0 gælder R = 0.005 m fås at

-1/0.005 = 4*(-10/pi)*pi*0 + c

Altså er c = -200.

Endelig fås at

R(t) = -1/(4*k*pi*t + c) = -1/(4*((-10)/pi))*pi*t-200) = -1/(-40*t-200) = = -1/((-1)*(40t+200)) = 1/(40*t+200)


Og din supplerende bemærkning er bare helt fin.

Ellers er der bare at sige, at det var småting, men det er nu også alligevel rart at få på plads. Nydelig løsning ellers.

God weekend.

Skriv et svar til: Differentialligning - fordampning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.