Matematik

Faktorisering

13. august 2007 af Mandelbrot (Slettet)
Findes der en formel/fremgangsmåde for faktorisering af en 2.gradsligning?

Altså en omskrivning af ax^2+bx+c=0 til k1(x-k2)(x-k3)=0.
k1, k2 og k3 er konstanter.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2007 af blackduck (Slettet)

k1 er lig a, k2 og k3 er rødderne i andengradsplynomiet.

Svar #2
14. august 2007 af Mandelbrot (Slettet)

#1 Jeg har ikke sagt noget om et andengradspolynomium.

Anyway så har jeg selv lige indset den meget simple løsning til mit spørgsmål.

hvis man har 2.gradsligningen ax^2+bx+c=0, kan den uden videre faktoriseres til a(x+(b-sqrt(b^2-4ac))/(2a))*(x+(b+sqrt(b^2-4ac))/(2a))=0.

Dette er simpelt og vel også et bevis for #1's udsagn.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. august 2007 af mathon


NEMLIG!!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. august 2007 af mathon


se evt.
http://peecee.dk/uploads/0607/2.gradslignings-faktorisering_bevis.doc

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. august 2007 af mathon


nåda!

se evt.
http://www.peecee.dk/index.php?id=53131

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. august 2007 af ibibib (Slettet)

#5 Alfa er ikke nødvendigvis den mindste rod. Det afhænger af fortegnet for a.

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. august 2007 af mathon


formuleringsændring efter påpegning i #6

alfa er den ene rod og beta den anden rod - uanset størrelsesforhold...


i [Link]'ets bevisførelse benyttes alfa+beta samt alfa*beta, der begge er symmetriske udtryk dvs. invariable over for hvilken rod der måtte være størst eller mindst. Men i den praktiske gennemskrivning af beviset, må en af rødderne sættes lig (-b-sqr(d))/(2a), men bør rigtignok ikke kaldes den mindste, da a jo kan være lig med -|a|

Brugbart svar (0)

Svar #8
14. august 2007 af mathon


Link i #5 - med korrigeret tekst

http://www.peecee.dk/index.php?id=62777


Skriv et svar til: Faktorisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.