Kemi

Hvilket stof er der tale om

23. august 2007 af julemanden (Slettet)
Jeg sidder her med en kemiopgave som jeg simpelthen er gået kold i. Har tidligere fået hjælp til opgave a med b'eren driller desværre også

Et pulver vides at være enten FeCl2*2H2O eller FeCl2*4H2O. Pulveret vejes, hvorefter krystalvandet forsigtigt uddrives. Efter at krystalvandet er fjernet, vejes pulveret igen. De to masser henholdvis 5,79 og 3,69 g.
Hvilket af de to stoffer er der tale om?

Jeg ved at masseprocenten for FeCl2*2H2O = 22,1 % og for FeCl2*4H20 er den 36,2 %, hvis det må noget måde skulle hjælpe

På forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. august 2007 af Sonja R (Slettet)

Hvis du med masseprocenter mener hvor stor en procentdel af krystallen der er krystalvand skal du jo blot dividere forskellen i de to masser (masse med - uden krystal vand = massen af krystalvandet) med massen af krystallen med krystalvand. Dette tal må blive enten 22.1 % eller 36.2 % (eller tæt på) og du har dit svar!

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. august 2007 af mathon


krystalvandprocent: (5,79 - 3,69)g/(5,79g) = 0,363 = 36,3%

hvoraf FeCl2*4H2O

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2012 af mathias4200 (Slettet)

jeg sidder med præcis samme opgave, men har ikke fået af vide hvad masseprocenterne er. er der nogen måde de kan regnes ud på eller hvordan skal jeg løse opgaven?? 

 

opgave lyder:

Jern(II)chlorid findes både med og uden krystalvand. Der findes endda to stoffer med krystalvand:

FeCl2·2H2O  og FeCl2·4H2O
Man ved, at et pulver er ét af de to stoffer med krystalvand, og for at finde ud, hvilket det er, laves en analyse:
Pulveret vejes – massen er 5,79 g. Der opvarmes forsigtigt, hvorved vandet fordamper. Der vejes igen, og nu er massen 3,69 g.
Hvilket af de to stoffer er der tale om?


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. februar 2012 af mathon

@#3

      M(FeCl2)vandfrit = sum({1,2}·{55.847,35.453}) g/mol = 126.753 g/mol

vandprocent

                               FeCl2*2H2O    
                                                            (2·18,015) / (126.753+2·18,015) = 0.2213 = 22.13%

                               FeCl2*4H2O    
                                                            (4·18,015) / (126.753+4·18,015) = 0.3625 = 36.25%


Skriv et svar til: Hvilket stof er der tale om

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.