LaTeX

LaTex i Linux

01. september 2007 af tumle (Slettet)
Hejsa,

Jeg har fået linux ubuntu og vil nu også gerne i gang med at bruge LaTex så hvordan kommer jeg i gang med det i linux? Jeg håber lidt i vil være søde at pinde det ud for mig, for jeg er seriøst ikke så god til alt det computer halløj ;o)

Mange Hilsner
Rasmus

Brugbart svar (2)

Svar #1
02. september 2007 af daleif (Slettet)

For det foerste vil jeg anbefale at du som nybegynder installerer TeX Live. Den faaes ogsaa som en samling af pakker til Debian/ubuntu, du da du som nybegynder ikke ved hvad du har brug for anbefaler jeg at downloade TeX Live og installere det hele.

Du faar brug for en editor som understoetter LaTeX. Jeg anvender Emacs + AUC TeX + ref TeX. Men Emacs er ret svaer at bruge for en begynder, saa TeXmacs, TeXMaker eller Kile er maaske bedre alternativer.

Hvis du ikke vil laere at skrive LaTeX fra bunden kan du installere LyX ovenpaa TeX Live.

For at laere LaTeX fra bunden kan du kigge i min bog. Da man ikke maa reklamere i forummet (det siger betingelserne) laegger jeg ikke noget link. Men du kan soege paa mit bruger navn samt latex og bog paa google

Brugbart svar (2)

Svar #2
02. september 2007 af daleif (Slettet)

Efter at have set den anden traad, saa vil jeg nok anbefale at du foerst ser om LaTeX ikke er med i den ubuntu version du anvender.

Anvend saa Pakke manageren til at installere en egnet editor. Husk ogsaa at installere ghostscript og gv med pakke editoren.

Brugbart svar (2)

Svar #3
02. september 2007 af Riemann

#2
Jeg kan lige tilføje lidt til, hvordan TeXlive og de andre programmer kan installeres:

åbn en terminal og skriv:

sudo synaptic

kommandoen "sudo" giver dig administrator-rettigheder og "synaptics" er navnet på det program, som skal åbnes.

Herefter skulle synaptics gerne starte op (synaptics "pakke-manageren" - her kan man nemt installere en masse programmer). Her kan du søge efter "texlive", "texmaker" og andre programmer som du evt vil installere. Ved at afkrydse programmerne og trykke "apply" så skulle de givne programmer gerne blive installeret (hvis du har en dansk version af synaptics hedder knappen nok noget andet end apply).

Jeg er helt enig i, at du bør starte med at bruge texmaker, kile eller et lignende program. Hvis du både er ny til linux og latex, så har du udfordringer nok ;)

Brugbart svar (2)

Svar #4
02. september 2007 af Eva D. (Slettet)

#2 Så vidt jeg ved har #0 installeret ubuntu 7.04, og der er tetex inkluderet.

Hvis du bare gerne vil se, hvad LaTeX er for noget, så lav en lille fil i gedit (Applications -> Accessories -> Text Editor, svarer til notepad på windows) som

\documentclass{article}
\begin{document}
Dette er et dokument.
\end{document}

og gem den som dokument.tex
Gå så ind i Applications -> Accessories -> Terminal og skriv "latex dokument.tex". Hvis den kompilerer succesfuldt, skulle du være i stand til at skrive "evince dokument.dvi" (evince er med i din ubuntu-dist) og se dvi-filen.

Hvis alt virker, så kan du gå i gang med instruktionerne i #1 og #2, selvom det ikke behøves at gøre med det samme. Men følg førnævnte guide.
Når du går i gang med at installere ting, er det ofte lettere at bruge Terminal til at gøre det. Det er rigtig effektiv og begrænser brug af musen.

Brugbart svar (2)

Svar #5
02. september 2007 af Riemann

#4
Er du sikker på at der ikke texlive ikke er med i 7.04 - jeg havde engang 7.04 og der mener jeg at jeg havde texlive..

Jeg er enig i at det oftest er lettere at bruge terminalen, men hvis man både er ny til linux og latex, så tror jeg at det vil blive for meget også at bruge terminalen hele tiden.

Brugbart svar (2)

Svar #6
02. september 2007 af daleif (Slettet)

Det er faktisk ret uhyggelist at unde mennesker i dag ikke ved hvad et terminal vindue, DOS prompt eller en shell er for noget. De er saa vant til at anvende peg og klik.

De fleste LaTeX kapable editorer har knapper man kan trykke paa for at faa oversat dokumentet. Men jeg er enig i at ALLA brugere boer laere at kunne anvende en terminal eller DOS prompt, hvis alt andet gaar galt.

Desuden kender jeg ingen editorer som har Metapost oversaettelse direkte indbygget, saa her skal man over til en prompt.

Brugbart svar (2)

Svar #7
02. september 2007 af Eva D. (Slettet)

#5 Ja, ret sikker - jeg installerede texlive i torsdags. tetex er dog med, og det burde række i et stykke tid endnu for #0.

Svar #8
02. september 2007 af tumle (Slettet)

til #4

Hej Eva D. Jeg har prøvet det du sagde i terminalen. Jeg gemte dokument.tex på skrivebordet og gik derefter ind i terminalen og skrev latex dokument.tex og den giver følgende besked:

The program 'latex' can be found in the following package:
*texlive-latex-base
*tetex-bin
Try: sudo apt-get install
bash: latex: command not found

Så hvad skal jeg gøre?

Jeg er lidt forvirret i alt det her. Kan én af jer ikke virkelig hjælpe mig med at beslutte hvad jeg skal have på min computer for at kunne lege med latex og hvor jeg finder det, for det ville nok lette min frustrationer hehe.. :o) Altså umiddelbart kunne jeg jo godt tænke mig at bruge terminalen til brugen i latex, hvis det selvfølgelig virkede, for det tror jeg nu er en meget god ting at kunne, eller hvad?

Hilsen
Rasmus

Brugbart svar (2)

Svar #9
02. september 2007 af daleif (Slettet)

hvad siger

which latex

hvis den ikke giver noget svar har du enten ikke installeret LaTeX eller ogsaa er den ikke i din soege path

Svar #10
02. september 2007 af tumle (Slettet)

Riemann

Jeg har også gjort som du sagde, men jeg kan hverken finde texlive eller texmaker i synaptic package manager. Er det mig der gør et eller andet fuldstændig galt? jeg synes alt hvad jeg har gjort i forbindelse med Linux/LaTex har fejlet hehe.. jeg har vist ikke tekniske fingre ;o))

Mange hilsner
Rasmus.

Ps. Kan jeg åbne alle programmer fra terminalen? i så fald, hvor finder jeg en oversigt over de forskellige kommandoer? Og kan man åbne terminalen med genvejstaster?

Brugbart svar (2)

Svar #11
02. september 2007 af Riemann

#10
Du har net-forbindelse på din computer med ubuntu, ik???

(jeg vil lige være sikker på dette før jeg begiver mig ud i alle mulige andre spekulationer)

Brugbart svar (2)

Svar #12
02. september 2007 af Eva D. (Slettet)

Selvom der ikke er netforbindelse, så burde det være muligt at søge i synaptic. Der skulle gerne se sådan her ud: http://peecee.dk/?id=65831 (klik på 'Større billede')
Det er kommet frem uden netforbindelse. Grøn betyder, at det er installeret.

Men det ser meget mystisk ud. Jeg mener, at tetex er inkluderet i ubuntu 7.04. Men det er den åbenbart ikke...
Prøv at åbne en terminal og installer texlive (kræver netforbindelse) ved at skrive
sudo apt-get install texlive

Til de sidste spørgsmål i #10:
Ja, du kan åbne alle programmer i terminalen. Skriv fx 'gedit', så åbnes programmet, evt. med argument 'gedit dokument.tex'.
Se https://help.ubuntu.com/community/UsingTheTerminal for en kort introduktion, se http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=50794 for en kort oversigt over genveje, og se linuxbog.dk (friheden til at lære unix) for en mere gennemgående gennemgang (skim de dele, du ikke finder nødvendige). Der er så vidt jeg ved ikke nogen genveje til at åbne terminal, men du kan selv sætte en genvej til det, skriv 'gconftool-2 -t string -s /apps/metacity/global_keybindings/run_command_terminal "F3"' i terminal, så dukker terminal frem ved Alt+F3. Alt+F1 og Alt+F2 er også nyttige.

Brugbart svar (2)

Svar #13
02. september 2007 af daleif (Slettet)

jeg tror ikke at hverken teTeX eller TeXLive er inkluderet i ubuntu installationen idet de fylder ret meget.

Brugbart svar (2)

Svar #14
02. september 2007 af Eva D. (Slettet)

I har nok ret - der er ikke nogen latex-dist inkluderet i ubuntu som standard! Jeg tror min hukommelse spiller mig et puds efter for meget ferie og det der er værre.

#10 Hvis du ikke har netforbindelse til din ubuntu-maskine og vil installere tetex, så kan du være heldig og finde den på din installeringsdvd. Jeg kender ikke detaljerne, men prøv at google.
Uanset hvad er det en god ide at få en fungerende netforbindelse snart, du kommer til at bruge det, hvis du vil downloade/installere andre ting.

Svar #15
02. september 2007 af tumle (Slettet)

Mange tak for jeres svar, desværre har jeg ikke en netfobindelse, da jeg har det der 3G net som ingen rigtig ved hvordan man skal få til at virke i linux, så desværre har jeg kun net gennem windows :o(

Men jeg må lige vende tilbage en dag hvor jeg har fundet ud af noget med netforbindelse, for det skal jeg jo have, problemet er bare at jeg ikke kan få noget andet internet der hvor jeg bor, da der hverken er telefonstik eller kabelstik. Men forhåbentlig flytter vi snart så vi kan få en rigtig internetforbindelse som også kan kører i linux.

Rasmus

Skriv et svar til: LaTex i Linux

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.