Matematik

Faktorisere?

21. september 2007 af hahalol (Slettet)
Hej . jeg har fået til opgave at faktorisere tæller og nævner i et brøk .

men har glemt hvad det vil sige at faktorisere. Nogle der lige kan sige hvad det er man skal gøre ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2007 af Filikci

Det er en nedbrydning af et udtryk til faktorer, der, multipliceret sammen, giver det oprindelige udtryk.
Eksempelvis kan tallet 15 primtalsfaktoriseres til tallene 3 og 5, og polynomiet x2 - 4 til (x - 2)(x + 2), som ses at være de to rødder i ligningen, hvilket også let indses ved brug af nulreglen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2007 af ibibib (Slettet)

Du skal skrive tæller og nævner som faktorer, dvs. at der skal stå gangetegn i stedet for plas/minus.

ex
x²-4 = (x+2)·(x-2)

Svar #3
21. september 2007 af hahalol (Slettet)

det dér polynomiet siger mig intet /:
hvordan faktorisere man så :

(x^2-9x+20)
___________

x^2-x-12



altså både tæller og nævner skal faktoriseres

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2007 af ibibib (Slettet)

Bestem først rødderne i tælleren og rødderne i nævneren.

x²-9x+20 = (x-5)(x-4)
da x=4 og x=5 er rødder.

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2010 af diiidaaa (Slettet)

hvad hvis det man skal faktorisere ikke har en rod?


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Så kan det jo ikke splittes op i faktorer.


Skriv et svar til: Faktorisere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.