Dansk

ordforklaring

30. september 2007 af lålålå (Slettet)
Kan nogen foklare disse 3 ord for mig?
hvad de betyder samt ligheder og forskelle i deres betydning.

sympati
empati
soledaritet

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2007 af Epimetheus (Slettet)

Sym = græsk og betyder sammen; pati er en bøjning af patoo, der betyder at lide/føle - sym-pati = samme følelse; dvs. når man siger at man sympatiserer med en er man enig

Empati betyder noget i stil med med-følelse

Solidaritet er at være fælles med andre - at dele :-) Sådan kort fortalt


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2007 af Janjun (Slettet)

#0
Kilde Politikkens Lektsikon:

SYMPATI: [ sympa—ti’ ] subst. -en, -er, -erne
1. en venlig og forstående indstilling.
! af græsk sympátheia 'samfølelse' af syn- + -pati


EMPATI [ æmpa—ti’ ] subst. -en
1. (psykologi) det at have forståelse for en anden persons følelser og at kunne sætte sig i denne persons sted.
! af græsk empátheia 'lidenskab'af en 'i' + en afledning af páthos (jf. patos)


SOLIDARITET propr.
1. en polsk fagorganisation og politisk bevægelse, grdl. 1980 efter strejkebølgen i de polske østersøbyer. Spillede under Lech Wa³êsas ledelse en fremtrædende rolle i det politiske liv i Polen frem til december 1981 hvor en række af lederne blev interneret og organisationens virksomhed forbudt. Blev 1989 igen lovlig, vandt en stor sejr ved de delvis frie valg og fik ansvar for at lede en koalitionsregering. I løbet af 1990 opstod der flere stridende fløje i bevægelsen; disse har udviklet sig til partier, og Solidaritet er nærmest blevet en ren fagorganisation.

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2007 af akadina (Slettet)

#2

LOL!

Politikens leksikon beskriver en fagorganisation der HEDDER 'Solidaritet'.
Det er altså ikke en ordforklaring. Efter ordet står der propr. det er en forkortelse for proprium, det er det latinske ord for et EGENAVN !!

LOL!

...Men som #1 skriver, betyder det fællesskab. Hm... jeg prøver lige at slå det op i Nudansk Ordbog.

- øjeblik -


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2007 af akadina (Slettet)

Politikens Nudansk Ordbog:

solidaritet [solidHiZteOt] subst. -en 1. en følelse af samhørighed og sympati med og vilje til at hjælpe el. støtte andre = SAMMENHOLD d MS arbejder for international forståelse og solidaritet · de strejkede i solidaritet med den fyrede kollega

;D

Skriv et svar til: ordforklaring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.