Virksomhedsøkonomi (VØ el. EØ)
Mikroøkonomi
02. oktober 2007 af
peter3000 (Slettet)
Hej
Jeg har en opgave fra CBS:
Helenas verden består af videofilm (x) og popcorn (y). Hun opfatter disse to varer som komplementære i forholdet to poser popcorn til en film, dvs. hendes nyttefunktion er u(x,y)=min[2x,y]. prisen for film er 20 kr, og prisen for popcorn er 10 kr, hendes indkomst er 200 kr. begge varer er fuldkomment delelige.
a) Tegn Helenas indifferenskurver for nytteniveauerne 2, 6 og 12.
Jeg er lidt lost om hvordan dette gøres, da jeg ikke helt forstår denne nyttefunktion.
Jeg har en opgave fra CBS:
Helenas verden består af videofilm (x) og popcorn (y). Hun opfatter disse to varer som komplementære i forholdet to poser popcorn til en film, dvs. hendes nyttefunktion er u(x,y)=min[2x,y]. prisen for film er 20 kr, og prisen for popcorn er 10 kr, hendes indkomst er 200 kr. begge varer er fuldkomment delelige.
a) Tegn Helenas indifferenskurver for nytteniveauerne 2, 6 og 12.
Jeg er lidt lost om hvordan dette gøres, da jeg ikke helt forstår denne nyttefunktion.
Svar #1
02. oktober 2007 af Madsst (Slettet)
Indifferenskurven for U(.)=u_hat er alle de steder hvor kombinationen af de to goder giver nytten u_hat.
Lad os tage u_hat=2. Det giver dig U(.) = min[2x,y]=2. Da det er en minimumsfunktion er det alle de steder hvor den mindste af 2x og y giver 2. Lader vi x=1 og y=2 ser vi at det ligger på indifferenskurven og må være det punkt hvor Helena skal bruge mindst resourcer på at opnå nytten 2. Herfra ses at så længe x=1 fås nytten to for alle y>=2. Ligeledes ses at så længe y=2 fås nytten 2 for alle x>=1. Derfor bliver nyttenfunktionen noget der ligner (bare kontinuert):
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . .
hvor hjørnepunktet er (x,y)=(1,2).
Lad os tage u_hat=2. Det giver dig U(.) = min[2x,y]=2. Da det er en minimumsfunktion er det alle de steder hvor den mindste af 2x og y giver 2. Lader vi x=1 og y=2 ser vi at det ligger på indifferenskurven og må være det punkt hvor Helena skal bruge mindst resourcer på at opnå nytten 2. Herfra ses at så længe x=1 fås nytten to for alle y>=2. Ligeledes ses at så længe y=2 fås nytten 2 for alle x>=1. Derfor bliver nyttenfunktionen noget der ligner (bare kontinuert):
.
.
.
.
.
.
. . . . . . . . . .
hvor hjørnepunktet er (x,y)=(1,2).
Skriv et svar til: Mikroøkonomi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
