Dansk

Essay og kronik

02. oktober 2007 af Lærke88 (Slettet)
Hvad er forskellen på et essay og et kronik? er det ikke næsten ens eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2007 af Erik Morsing (Slettet)

Nej de er ikke ens, et essay er en kort beskrivelse af noget politisk eller noget filosofisk, men en kronik kan omhandle alt og er længere.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. oktober 2007 af janko (Slettet)

jeg kan sige dig, hvad et essay er:

kendetegn:
Emnevalget skal signalere, at valget sker spontant/ af lyst
Emnebehandlingen skal være personlig/ subjektiv
Teksten skal fremstå som et tankeforløb, hvor ideer og synspunkter opstår undervejs / vis f.eks. at man selv ”bliver klogere”, mens man skriver. ( Gamle synspunkter må vige for nye o.lign. Det kan være andres synspunkter, men det kan også være dine egne forhåndsindstillinger)
Der skal fortælles et stykke personlig livsfilosofi
Teksten skal rumme en løbende debat
Tekstens stilideal er at tale ubesværet legende om de store spørgsmål. Sproget skal være impulsivt og levende. Brug gerne sprog, der skaber associationer/ billedsprog/ overraskende metaforer
Teksten skal være tilpas afrundet. Det kan for eksempel være en opsummering af den erkendelse, essayisten har gennemgået i sin tanke/skriveproces.

Svar #3
02. oktober 2007 af Lærke88 (Slettet)

Ja, men hvad er en kronik? er det en falig artikel ?

Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2007 af Pitzner* (Slettet)

#1 det er ikke helt rigtigt, emnet behøves ikke nødvendigvis at være noget politisk eller filosofisk.

I følge bekendtgørelsen:

Kronikken:

Kronikken karakteriserer et emne eller en tekst, redegør for og sammenholder en teksts synspunkter eller diskuterer en problemstilling. Genren har således træk fælles med den gamle ’redegør for og diskuter-opgave’, men der lægges med de nye opgaver ikke op til en drøftelse af helt almengyldige eller samfundsmæssige emner. Redegørelse og diskussion er knyttet til et danskfagligt emne/stof, og diskussionen føres først og fremmest på grundlag af en neutral, argumenteret afvejning af sit emne eller sin problemstilling.

Essayet:

Essayet er karakteristisk ved, at skribenten ud fra faglig viden og indsigt undersøger, overvejer og reflekterer over et emne eller et begreb. Det adskiller sig fra den tidligere essaybesvarelse ved et klarere danskfagligt sigte i sit emne og i sit metodiske udgangspunkt. Essayet i relation til prøven i skriftlig dansk ligner det klassiske essay, ved at skribenten i meget høj grad sætter den indholdsmæssige dagsorden. Men det afviger fra de mere fabulerende og sprogligt meget kreative essays, man kan møde i det offentlige rum.


Skriv et svar til: Essay og kronik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.