Matematik

LN regneregler

20. maj 2004 af SONJAN (Slettet)
Jeg er lidt i tvivl om hvordan man kan ophæve e og ln:

fx hvis man har:

ln(2+x) = 34 kan man så godt sige:
(2+x) = e^34 ?

Men kan hvorfor kan man så ikke skrive:

ln(2+3) er det samme som e^(2+3) ??

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

ln og e er hinandens omvendte funktioner. Dvs. ln(e^x) = x.

Ligesom kvadratrod og kvadrat:

kvadratrod(x^2) = x

kvadratrod(2+x) = 34 <=>
2+x = 34^2

Men kvadratrod(x) er ikke x^2.

Svar #2
20. maj 2004 af SONJAN (Slettet)

Jamen, kan jeg ikke skrive følgende om til noget med e så:

ln(2+x)

fx e^(2+x)???

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. maj 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Nej, men du kan bruge funktionen på begge sider i ligningen:

ln(2+x) = 34 <=>
e^ln(2+x) = e^34 <=>
2+x = e^34 <=>
x = e^34 - 2

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2004 af krelle (Slettet)

Det er fuldstændigt det samme som hvis du ganger med 2 på begge sider af lighedstegnet. F.eks.: a=b, så gælder der også at 2a=2b, men a=2b er ikke sandt. forstår du?

Svar #5
20. maj 2004 af SONJAN (Slettet)

Ja nu forstår jeg, jeg vidste godt "2 var forkert pga. resultatet på lommeregneren, så mange tak!!

Skriv et svar til: LN regneregler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.