Matematik
polynomiet Hjælp; HASTER
30. oktober 2007 af
??123 (Slettet)
P(x)=3x^3+bx+7x-9
bestem tallet b så x= 1er rod i P(x).
bestem samtlige rødder i P(x).
hvordan laver jeg det?
bestem tallet b så x= 1er rod i P(x).
bestem samtlige rødder i P(x).
hvordan laver jeg det?
Svar #1
30. oktober 2007 af peter lind
Løs ligningen P(1) = 0
Det er givet at 1 er rod i polynomiet, så P(x)/(x-1) er et andet grads polynomiet. Find rødderne i dette polynomium.
Det er givet at 1 er rod i polynomiet, så P(x)/(x-1) er et andet grads polynomiet. Find rødderne i dette polynomium.
Svar #2
30. oktober 2007 af Eskil (Slettet)
Hvis jeg har forstået opgaven korrekt, skal du først indsætte x=1 i polynomiet og sætte dette lig med 0, da netop dette betyder, at x=1 er rod:
3*1^3+b*1+7*1-9 = 0
Denne ligning løses nu mht. b, dvs. b isoleres, hvorved man får b=-1. Hvis man nu skal bestemme samtlige rødder i tilfældet b=-1, så laver man "polynomiers division" mellem det oprindelige polynomium med b=-1 og polynomiet x-(-1):
Det oprindelige polynomium med b=-1 bliver 3x^3+6x-9
3x^3+6x-9 : x+1 = 3x^2-3x+9
3x^3+3x^2
----------
-3x^2+6x-9
-3x^2-3x
------
9x-9
9x-9
----
0
Derved opnår man nemlig følgende omskrivning af det oprindelige polynomium:
3x^3+6x-9 = (x+1)*(3x^2-3x+9), så nu skal de sidste to rødder blot findes i andengradspolynomiet 3x^2-3x+9.
3*1^3+b*1+7*1-9 = 0
Denne ligning løses nu mht. b, dvs. b isoleres, hvorved man får b=-1. Hvis man nu skal bestemme samtlige rødder i tilfældet b=-1, så laver man "polynomiers division" mellem det oprindelige polynomium med b=-1 og polynomiet x-(-1):
Det oprindelige polynomium med b=-1 bliver 3x^3+6x-9
3x^3+6x-9 : x+1 = 3x^2-3x+9
3x^3+3x^2
----------
-3x^2+6x-9
-3x^2-3x
------
9x-9
9x-9
----
0
Derved opnår man nemlig følgende omskrivning af det oprindelige polynomium:
3x^3+6x-9 = (x+1)*(3x^2-3x+9), så nu skal de sidste to rødder blot findes i andengradspolynomiet 3x^2-3x+9.
Svar #3
30. oktober 2007 af Eskil (Slettet)
Ups
Jeg har lavet en fortegnsfejl undervejs... Der skulle ikke stå x+1 men x-1. Men derved har jeg faktisk vist, at også x=-1 er rod i polynomiet...
Jeg har lavet en fortegnsfejl undervejs... Der skulle ikke stå x+1 men x-1. Men derved har jeg faktisk vist, at også x=-1 er rod i polynomiet...
Skriv et svar til: polynomiet Hjælp; HASTER
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
