Religion

buddhismen en religion?

02. november 2007 af Bruger slettet (Slettet)
Hvis buddhismen ikke er en religion, hvad er det så?? En livslære, som prædiker medfølelse med alt levende?

Brugbart svar (1)

Svar #1
02. november 2007 af Occulta (Slettet)

Budhhismen er mange ting - en livslære, en filosofi, men også en religion.

Brugbart svar (1)

Svar #2
03. november 2007 af Epimetheus (Slettet)

Det må afhænge af hvilken def. du har af religion; hvis det f.eks. er et krav at en religion skal indeholde en gud er den vel ikke... Men at kalde det en filosofi er vel også en tilsnigelse, da der ikke er ret mange rationelle argumenter. Det må nærmere kaldes en livslære, der fortæller lidt om hvordan livet bør leves for at opnå "frelse" (nirvana)

Brugbart svar (1)

Svar #3
05. december 2007 af TanteOda (Slettet)

Buddhisme er _ikke_ en religion. Til gengæld er det udbreddt at tilhøre buddhisme og en religion samtidig.

Brugbart svar (1)

Svar #4
05. december 2007 af Occulta (Slettet)

#3
Jeg tror, du vil få svært ved at finde religionsvidenskabelig opbakning til din holdning. Men holdninger må man da gerne ha' :-)

Brugbart svar (1)

Svar #5
05. december 2007 af TanteOda (Slettet)

Jeg har det fra to buddhister og en teolog. Så opbakning.. hmm.. det må der jo næsten være. Buddhisme er ikke en trosretning, derfor ej en religion. Og her kan man også bruge ordet trosreligion, som det heller ikke er.

TanteOda

Brugbart svar (1)

Svar #6
05. december 2007 af Occulta (Slettet)

Det allerførste, man skal lære i religionsfaget, er skellet mellem "indefra"-vinklen og "udefra"-vinklen. Dette hjælper til at udføre en slags kildekritik.

Når man spørger en buddhist, får man en indefra-vinkel. Især vestlige buddhister kan ofte bruge buddhismen som en slags "mentalt redskab" frem for en religion, så dette svar vil bestemt ikke være overraskende. Man gør også meget ud af at fremhæve nedtoningen af den dogmatiske dimension - man er ikke "tvunget" til at tro på noget; heller ikke selv om det står i helligskrifterne.

Min pointe i indlæg nr. 4 er, at en religionsvidenskabsmand M/K er akademiker og tilstræber dermed en værdineutral udefra-vinkel i forhold til religionerne. I religionsvidemskaben er buddhismen anerkendt som en religion, idet den lever op til de religionsdefinitioner, man generelt gør brug af. Dette er altså den akademiske tilgang til buddhismen ud fra objektive vurderingskriterier - ikke ud fra personlig tro eller overbevisning (som det vil være, hvis man alene spørger de religiøse selv).

Mvh.
en "indefra-religionsvidenskabskvinde" :-)

Brugbart svar (1)

Svar #7
06. december 2007 af TanteOda (Slettet)

Du må tænke og føle præcis, som du vil. Jeg mener, at en teolog og to buddhister er valide nok for mig. Naturligvis kan jeg ikke sådan skyde rundt med deres navne her på nettet. Jeg er heller ikke sikker på, at de gider at deltage på det her børneniveau, hvis jeg spurgte dem.

Man kan google sig til meget, er man i tvivl! Du må så tage diskussionen op med dig selv om hvorvidt de sites, du ramler ind i, er valide nok.

TanteOda

Brugbart svar (1)

Svar #8
06. december 2007 af blackduck (Slettet)

#7

Den argumentation som Occulta giver i #6 er som absolut minimum på gymnasieniveau. Du argumentere med at du kender nogen mennesker, der ikke mener at buddhisme er en religion.

Jeg kender en præst, der ikke tror på en skabende og opretholdende Gud. Betyder det, at alle kristne mener, at gud ikke er skabende og opretholdene?

Jeg kender flere buddhister og professorer i religion der mener, at buddhisme blandt mange andre ting er en religion. Netop derfor mener jeg at du tager fejl, når du siger at buddhisme ikke er en religion. Som Occulta skriver: "Budhhismen er mange ting - en livslære, en filosofi, men også en religion."
Hvis en større gruppe af mennesker opfatter buddhismen som en religion, kan du ikke benægte at buddhisme kan være en religion. Buddhisme er ikke et registreret varemærke, der ligger kun i begrebet hvad almindelige mennesker vælger at der skal.

Til dette kommer den akademiske tradition, der anser buddhisme for at kunne behandles som b.la. en religion. Hvem tror du der har bestemt at buddhisme kan læses i faget religion i gymnasiet? Politikere tildeles, men naturligvis også fagfolk.

Brugbart svar (1)

Svar #9
06. december 2007 af TanteOda (Slettet)

Så vidt jeg har forstået er spørgsmålet ikke i relation til en opgave, der spørges ikke efter likvide kilder. Der bliver stillet et ganske almindeligt spørgsmål der byder til debat, og jeg svarer i forbindelse med hvad buddhisme ikke er. Skulle jeg selv skrive opgaven, ville jeg definere min opgavebesvarelse helt anderledes end jeg har gjort her. Men det skal jeg altså ikke. Altså er jeres kritik skudt helt over mål. Fordi man deltager i en debat, eller give sit besyv i et indlæg, skal den ikke stopfodres med likvide kildeanvisninger. For så bliver det rigtignok tungt for alle deltagere her på SP, hver gang de bidrager med noget. Jeg mener, at stiller man et simpelt spørgsmål, kan man få forskellige svar, herefter er det op til den enkelte at finde de likvide kilder, som den enkelte person har brug i forhold til sin opgave. Det er jo ikke meningen, at man skal lave alle deres lektier.

Jeg har ikke rigtig mere at sige om denne sag.

TanteOda

Brugbart svar (1)

Svar #10
06. december 2007 af Occulta (Slettet)

Jeg har heller ikke meget mere at sige i denne sag - blot dette ene:

Dette forum for religion retter sig - så vidt jeg har forstået det - først og fremmest imod religionsundervisningen på gymnasiale uddannelser. Som eksaminator og censor på selvsamme uddannelser i selvsamme fag finder jeg det overordentligt vigtigt, at denne indefra/udefra-skelnen fastholdes. Det ville kræve endog rigtigt gode argumenter ved eksamensbordet at slippe godt fra at hævde, at buddhismen ikke er en religion, når det nu er sådan den behandles fagligt.

(At folk så ved middagsbordet kan diskutere, hvad de selv mener, er en helt anden sag. Men jeg ved, at dette forum bruges af mange elever rundt omkring - ikke mindst op til eksamen. Og så skulle de helst ikke forvirres unødigt...)

Skriv et svar til: buddhismen en religion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.