Dansk
Sætningsanalyse.
04. november 2007 af
stine:D (Slettet)
Hej..
Jeg skal analysere en kortprose tekst, og skal lave en sætningsanalyse.. en har aldrig forstået det med hypotaxe og parataxe sætninger. Nogle der kan forklare det??
Jeg skal analysere en kortprose tekst, og skal lave en sætningsanalyse.. en har aldrig forstået det med hypotaxe og parataxe sætninger. Nogle der kan forklare det??
Svar #1
04. november 2007 af Den_kukkende_stylte (Slettet)
Hypotakse = betegner lange sætningsperioder, hvor der indgår over- og underordnede sætninger mellem to punktummer.
Paratakse = kendetegnet ved en enkel syntaks med mange punktummer og sideordnede sætninger, der adskilles med bindeord som "og", "eller" og "men".
Hvor informationstætheden er stor i hypotaktiske sætninger, er den mindre i parataktiske sætninger.
De to typer sprogbrug kan beskrives med begreberne syntetisk og analytisk sprog. Syntese betyder sammensat, men analytisk betyder adskilt.
Fx:
En kat, der havde en hat, som var høj, hvilket ikke var normalt dengang, gik en tur i parken. = Hypotakse
En kat havde en høj hat og gik en tur i parken. Det var ikke normalt dengang. = paratakse.
Paratakse = kendetegnet ved en enkel syntaks med mange punktummer og sideordnede sætninger, der adskilles med bindeord som "og", "eller" og "men".
Hvor informationstætheden er stor i hypotaktiske sætninger, er den mindre i parataktiske sætninger.
De to typer sprogbrug kan beskrives med begreberne syntetisk og analytisk sprog. Syntese betyder sammensat, men analytisk betyder adskilt.
Fx:
En kat, der havde en hat, som var høj, hvilket ikke var normalt dengang, gik en tur i parken. = Hypotakse
En kat havde en høj hat og gik en tur i parken. Det var ikke normalt dengang. = paratakse.
Skriv et svar til: Sætningsanalyse.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
