Matematik

Differentialligning

06. november 2007 af markjensendk (Slettet)
Hej :)

Jeg har en lille opgave i matematik, som jeg ikke er helt sikker på at jeg løser korrekt.

dy/dx - 3y = e^x

Jeg skal finde den løsning, hvis graf i punktet P(1, f(1)) har en tangent med y = x-5

Det her er hvad jeg har prøvet (har ingen facitliste, så ved ikke om det er rigtigt):

Hældningen for linjen er naturligvis 1. Jeg har differentialkvotienten for grafen (efter jeg har løst differentialligningen, som vi skal gøre på lommeregneren), som jo må være dy/dx = ... Hvor x = 1

Hvis jeg sætter disse to hældninger lig med hinanden får jeg en ligning med én ubekendt, nemlig c.

Jeg håber I kan følge mig, men er dette den rigtige måde at løse det på? Jeg får c = 0,039

Hilsen
Mark

Svar #1
06. november 2007 af markjensendk (Slettet)

nå, man kunne bruge latex.. for sent nu :) sorry

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2007 af peter lind

Jeg er ikke klar over, gvad du mener men en mulig metode er at sætte dy/dx = 1 for x = 1 i differentialligningen. heraf får du 1 -3y(1) = e, heraf har du et punkt på kurven. dette kan du bruge til at finde løsningen ud fra den fuldstændige løsning.

Svar #3
06. november 2007 af markjensendk (Slettet)

Det lyder som det jeg selv har gjort :)

Men venter lige på lidt flere svar (det kan jo være der er en der kan dekode min løsning :S).

Svar #4
06. november 2007 af markjensendk (Slettet)

Nå, jeg har regnet det ud på den måde som beskrevet, og det ser vist ud til at være rigtigt :) mange tak for hjælpen

Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.