LaTeX

Matricer

15. november 2007 af pdebes (Slettet)
Hej jeg prøver at lave nogle matricer, men kan ikke helt få det til at virke, så håbede lidt på at der er en herinde der vil hjælpe mig lidt.

jeg ville gerne skrive en matrice , så en højre pil og så en anden matrice, på samme linje.
Derefter vil jeg gerne ned på næste linje to ny matricer og en højre pil imellem dem. og de to matricer må meget gerne stå under hinanden.

Men når jeg prøver bliver den første matrice placeret midt på en linje for sig selv. Højre pilen kommer til at stå ude i venstre side. Matrice nr 2 kommer også til at stå på en linje for sig selv.

Jeg har skrevet.

\[
\left[
\begin{array}{@{} c c c | c @{}}
1 & 1 & 5 & 7 \0 & 1 & 3 & 4 \0 & {-\! 1} & {-\! 3} & {-\! 4}
\end{array}
ight]
\]
$ightarrow$
\[
\left[
\begin{array}{@{} c c c | c @{}}
1 & 1 & 5 & 7 \0 & 1 & 3 & 4 \0 & 0 & 0 & 0
\end{array}
ight]
\]

Jeg har også prøvet at skrive:

\[
\left[
\begin{array}{@{} c c c | c @{}}
1 & 1 & 5 & 7 \1 & {-\! 1} & {-\! 1} & {-\! 1} \3 & {-\! 2} & 0 & 1
ightarrow
1 & 1 & 5 & 7 \0 & 1 & 3 & 4 \0 & {-\! 1} & {-\! 3} & {-\! 4}
\end{array}
ight]
\]

Men så kan den ikke.

n.b siden "æder" r'et i right

Svar #1
15. november 2007 af pdebes (Slettet)

Ok jeg har nu fået det til at fungere nogle lunde nu, har skrevet

\[
\left[
\begin{array}{@{} c c c | c @{}}
1 & 1 & 5 & 7 \1 & {-\! 1} & {-\! 1} & {-\! 1} \3 & {-\! 2} & 0 & 0
\end{array}
ight]
ightarrow
\left[
\begin{array}{@{} c c c | c @{}}
1 & 1 & 5 & 7 \0 & 1 & 3 & 4 \0 & {-\! 5} & {-\! 15} & {-\! 21} %-3*1-2=-5,
\end{array}
ight]
ightarrow
\left[
\begin{array}{@{} c c c | c @{}}
1 & 1 & 5 & 7 \0 & 1 & 3 & 4 \0 & 0 & 0 & {-\! 1}
\end{array}
ight]
ightarrow
\left[
\begin{array}{@{} c c c | c @{}}
1 & 0 & 2 & 3 \0 & 1 & 3 & 4 \0 & 0 & 0 & {-\! 1}
\end{array}
ight]
\]

Nu står de bare på en linje.

Har lige et ekstra spørgsmål, kan jeg fået et tal udenfor den sidste matrice, som jeg kan henvise til senere.

Brugbart svar (2)

Svar #2
15. november 2007 af sigmund (Slettet)

De står på én linie, fordi der intet linieskift er. Tilføj \ \ (uden mellemrum). Vil du have en reference, som du kan henvise til, må du sætte matricerne ind i et align-miljø (det må du alligevel, for at kunne skifte linie) og med en \label på, dvs. \begin{align}\label{hest}...\end{align}. For kun at få tal på den sidste af matricerne, må du skrive \ notag (uden mellemrum) før hvert linieskift. Jeg går ud fra, at du har inkluderet amsmath-pakken. Ellers kan jeg anbefale Lars Madsens LaTeX-bog (se http://www.imf.au.dk/system/latex/bog/ ). Der er vist et afsnit om matricer i bogen.

Brugbart svar (2)

Svar #3
16. november 2007 af daleif (Slettet)

Jeg tror hellere jeg ville vide hvad du skulle bruge det til. Her er mit forslag, men uden info om hvad det skal anvendes til så er det lidt et skud i tågen

\documentclass[a4paper]{article}
\usepackage{amsmath}
\begin{document}

\[
\begin{pmatrix}
A & B \\ C & D
\end{pmatrix}
\ rightarrow
\begin{pmatrix}
E & F \\ G & H
\end{pmatrix}
\]

\begin{gather*}
\begin{pmatrix}
A & B \\ C & D
\end{pmatrix}\\ rightarrow\\begin{pmatrix}
E & F \\ G & H
\end{pmatrix}
\end{gather*}

\end{document}

Husk at der er et mellemrum mellem \ og r, for ellers æder forummet det.

Brugbart svar (2)

Svar #4
16. november 2007 af daleif (Slettet)

Spændende, der skulle så

\end{pmatrix} \\ \ rightarrow \\ \begin{pmatrix}

Svar #5
16. november 2007 af pdebes (Slettet)

#2
Det er skam også den (linket) jeg bruger rigtig meget, den og så bogen "the not so short guide to LaTeX", men Lars Madsens bog systens jeg er meget bedre end "the not ...",

#3
Tak for hjælpen, men valgte bare at lade det stå på en linje og så bruge array, få så kan jeg få den lodrette streg, som jeg meget gerne vil have. fordi jeg nogle steder i min opgave bruger koefficentmatrix og andre totalmatrix. så for at man ikke skal tage fejl valgte jeg at jeg gerne vil have den lodrette streg.

håber dog at der er en der kan hjælpe mig med den sidste "krølle" har skrevet
\[
%\left[
\begin{bmatrix}
\dfrac{3a+1}{a+1} \\\\dfrac{4a+1}{a+1} \\\\dfrac{1}{a+1}
\end{bmatrix}
%\ right]
\]

men det kommer ikke til at se særlig god ud. Tælleren i den føreste brøk og nævneren i den sidste brøk stikker næsten ud af matricen.

Svar #6
16. november 2007 af pdebes (Slettet)

\[
%\left[
\begin{bmatrix}
\dfrac{3a+1}{a+1}
\\\
\dfrac{4a+1}{a+1}
\\\
\dfrac{1}{a+1}
\end{bmatrix}
%ight]
\]

Brugbart svar (2)

Svar #7
16. november 2007 af daleif (Slettet)

anvend \\[3mm] til at gøre afstanden mellem rækkerne større

Not So Short, kan være udemærket, men man før rive matematikken ud, beholde symboltabellerne og brænde resten

Brugbart svar (2)

Svar #8
16. november 2007 af DanielPetersen (Slettet)

Slettet

Brugbart svar (2)

Svar #9
16. november 2007 af daleif (Slettet)

øh, nej til hvad?

Svar #10
16. november 2007 af pdebes (Slettet)

#7 Kan god være at det er et dumt spørgsmål, men hvor skal jeg skrive det.
Har skrevet
\[
%\left[
\begin{bmatrix}\\[3mm]
\dfrac{3a+1}{a+1} \\\\dfrac{4a+1}{a+1} \\\\dfrac{1}{a+1}
\end{bmatrix}
%\ right]
\]

Men det virker bare som et normalt linjeskifte. og den øverste \dfrac bliver bare rykket en linje ned, men det ændre ikke noget på den nederste brøk, den stikker stadig ud.

Det bliver det samme som hvis jeg skrive \\ (uden 3mm).

Brugbart svar (2)

Svar #11
16. november 2007 af daleif (Slettet)

Du erstatter dine \\ med \\[3mm], \\ kan tage et argument som man kan anvende til at forøge afstanden med.

\[
\begin{pmatrix}
A \\[3mm]
B \\[3mm]
C
\end{pmatrix}
\]

Svar #12
16. november 2007 af pdebes (Slettet)

tak

Svar #13
18. november 2007 af pdebes (Slettet)

Det har ikke noget med matricer at gøre, men ville ikke starte en ny tråd.

Er kommet til at trykke på et eller andet, men ved ikke hvad. Men hver gang jeg skal rette noget i LaTeX sletter den det der står der i forvejen.

Lidt svært at forklare, men ligesom hvis man trykker på "insert" knappen i word. Hvordan ændre jeg det tilbage.
Det er kun i LaTeX det sker.

Brugbart svar (2)

Svar #14
18. november 2007 af daleif (Slettet)

Det har intet med LaTeX at goere, da du ikke skriver i LaTeX, du skriver i en editor, saa det er din editor du skal kigge paa. Har du proevet at trykke insert igen?


Svar #15
18. november 2007 af pdebes (Slettet)

Ja, og jeg har også prøvet at genstarte computeren. Det er helt vildt irreterende, og enter virker heller ikke.

ved ikke om du kender noget til det. men bruger winedt.

Svar #16
18. november 2007 af pdebes (Slettet)

Har lige fundet ud af det. Det var noget der hed
"toggle insert/overwrite" ved ikke hvordan jeg har slået det til, men nu er det ihvertfald slået fra.

Skriv et svar til: Matricer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.