Dansk

Notat

20. november 2007 af LiL-H (Slettet)
Godaften, jeg vil lige høre om der ikke var nogen, der sad inde med nogle noter til det moderne gennembrud? Evt. novelleanalyser mm. fra den periode?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. november 2007 af Frede.. (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/Opgaver/Search.aspx?query=moderne%20gennembrud&category=-1&content=False&order=Title&asc=True&grade=-1&type=-1&theme=-1&page=1

Det er masser af opgaver/noter om det

Brugbart svar (5)

Svar #2
21. november 2007 af Rigtig Rød (Slettet)

begyndelsen på en stil jeg har skrevet om en "gennembruds" tekst:

”Det moderne gennembrud” er navnet på den strømning af kulturradikale tanker, som blev indledt af Georg Brandes hen mod slutningen af 1800-tallet. Det var en bevægelse, der opstod som følge af industrialiseringen og dens mange konsekvenser, nemlig: urbani-sering, udbytning, kapitalisme, og især afviklingen af de konservative traditioner. Udover naturalisme, som indenfor litteraturen udgjorde en klar modsætning til romantikken, knyttede der sig også en særdeles skarp samfundskritik til den, og netop dette kritiske samfundssyn begyndte skaren af samtidens intellektuelle nu at beskæftige sig med. Her-man Bang var en af dem, og i sin reportage, ”Paa ”Thingvalla””, tager han netop fat i den problematik industrialiseringen skabte, og han behandler noget af gennembruddets helt centrale samfundskritik, nemlig kritikken af underklassens, kvindernes og ungdommens ringe vilkår i industrialiseringens spæde år.
Mere nøjagtigt befinder vi os i året 1881 ombord på skibet ”Thingvalla”. Bang reporterer herfra og er altså artiklens autentiske fortællende jeg. På den måde fungerer omgivelserne på ”Thingvalla” som artiklens ramme, og den oversøiske færd – udvandringen til USA – som artiklens egentlige omdrejningspunkt. Helt så enkelt forholder det.....

Brugbart svar (3)

Svar #3
21. november 2007 af Rigtig Rød (Slettet)

og afslutningen:

...
Herman Bang fandt altså romaner i hver af de udvandrerhistorier, han opsøgte, og havde han skrevet dem, ville de især have haft samfundskritikken tilfælles med den øvrige litteratur skrevet af det moderne gennembruds tænkere. Det moderne gennembrud står nemlig på mange måder som det litterære udtryk for den forandring, som det danske sam-fund gennemgik i de sidste årtier af det nittende århundrede, og det dækker den kamp som under litterære former blev ført for en radikal og liberal politisk holdning.

Skriv et svar til: Notat

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.