Matematik

Andengradsligning

23. november 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)
Hej allesammen.

Jeg har fået en opgave for der volder mig lidt problemer.

Jeg skal løse denne ligning (log(x))^2+3*log(x)-4=0.

Jeg ville umiddelbart sige at det jeg skal gøre bare er at løse den som en andengradsligning, men kan det passe når der forekommer log i ligningen? Jeg kan slet ikke lige huske at have set sådan en andengradsligning før.

Jeg håber der er nogen der vil hjælpe, på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. november 2007 af dnadan (Slettet)

der er tale om en såkaldt skjult andengradsligning, sæt z=log(x), heraf fremkommer:
z^2+3z-4=0

løs denne med hensyn til z, når z er fundet, så findes x ved indsættelse i z=log(x)...

Svar #2
23. november 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Okay. Tusinde tak for hjælpen:)

Svar #3
23. november 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Men hvis jeg så fx får 5=log(x), hvordan er det så lige jeg bestemmer x? Jeg kan ikke huske reglen for det når det er log?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. november 2007 af dnadan (Slettet)

benyt at:
benyt at 10^(log(x))=x

Svar #5
23. november 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Okay. Mange tak.

Svar #6
23. november 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Er det ikke en fejl det du har skrevet til mig? er det ikke ved 10^z jeg kan finde x? og ikke ved 10^log(x) - for på den måde benytter jeg jo slet ikke de z værdier jeg har fundet. z giver 1 og -4.

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2007 af mathon

"er det ikke ved 10^z jeg kan finde x?" JO

men dnadan har blot ønsket af slå det principielle i 10^(log(x))=x FAST

altså, at 10^(y) er den omvendte funktion af y = log(x) og
derfor
10^(y)= 10^(log(x))

...det var vel så meningen, at du selv skulle kunne bruge denne af dnadan repeterede faglige sammenhæng i din specifikke sammenhæng

UDEN at han lagde det hele afskrivningsklart til skue.

Svar #8
24. november 2007 af qwertyuiasdfghjk (Slettet)

Okay. Tak, så er jeg med:)

Skriv et svar til: Andengradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.