Matematik

Substitution

24. november 2007 af Angelica18 (Slettet)

Hey alle..

Sidder fast i denne opgave, håber på lidt hjælp.

integral((3x+3)/(x^2+2x+2))

Jeg har sat u til at være:

u = x^2+2x+2
du/dx=2x+2 <=> dx=du/(2x+2)

Så kan jeg simpelthen ikke komme videre..

På forhånd tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2007 af Benjamin. (Slettet)

Prøv at gange integranden med 2/3 og sæt derfor 3/2 uden for integralet.

Svar #2
24. november 2007 af Angelica18 (Slettet)

Altså:

S=integral:

S (3x+3)/(x^2+2x+2)dx => (3/2)*S (2/3)(3x+3)* 1/(u)du.

Nej, vel?

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2007 af Benjamin. (Slettet)

#2
S((3x+3)/(x^2+2x+2))dx
= S((3/2)·(2/3)·(3x+3)/(x^2+2x+2))dx
= (3/2)·S((2/3)·(3x+3)/(x^2+2x+2))dx
= (3/2)·S((2x+2)/(x^2+2x+2))dx
= (3/2)·S(u´/u)dx
= (3/2)·S((1/u)·(du/dx))dx
= (3/2)·S(1/u)du
= ...

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2007 af Duffy

integral((3x+3)/(x^2+2x+2))

Jeg har sat u til at være:

u = x^2+2x+2 - FINT!

du/dx=(2x+2) <=>

(2x+2)dx=du <=>

(3/2)*(2x+2)dx = (3/2)*du <=>

(3x+3)dx = (3/2)*du

PRØV NU!


Svar #5
24. november 2007 af Angelica18 (Slettet)

Mange tak :) Det var sødt af dig.

Svar #6
24. november 2007 af Angelica18 (Slettet)

Hvordan kan det være i finder frem til 3/2?

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2007 af Duffy

Lad mig se om jeg kan forklare det på de en pædagogisk måde:

S((3x+3)/(x^2+2x+2))dx

Du ønsker at bruge "integration ved substitution".

u = x^2+2x+2 [ du erstatter (substituerer) x^2+2x+2 med variablen u ]

du/dx=(2x+2) [ differentialkvotienten af x^2+2x+2 er 2x+2 ]

så opskrives differentialet

(2x+2)dx=du

men da der står 3x+3 i tælleren, man ikke lave substitutionen dirkete.
Så ved at gange på begge sider af ligehedstegnet med 3/2 kan vi opnå

(2x+2)dx=du <=>

(3/2)*(2x+2)dx = (3/2)*du <=>

(3x+3)dx = (3/2)*du

ved nu at erstatte (3x+3)dx med (3/2)*du

kan vi skrive integralet om til

S((3x+3)/(x^2+2x+2))dx = S((3/2)/(u))du

= (3/2)*S(1/u)du

= (3/2)*ln(u)+k

ved at tilbage-substituere til den oprindelige variabel x
fås

= (3/2)*ln(x^2+2x+2) + k

, som er resultatet.


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2007 af Duffy

¿Entiendes?

Skriv et svar til: Substitution

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.