Matematik

Crikelligningen

26. november 2007 af DeciMat (Slettet)
Kære matematikere som synes at matematik kan være sjov.

Jeg står med en opg. om at finde cirklens slæringspunkter med koordinatakserne.

>

Jeg har lavet følgende.
x^2+y^2-8y=33 =>(x+0)^2+(y-4)^2=49

cirklens centrum ligger da i C(0,4) og r=7
Jeg mener at skæringspunkterne må være x1 og x2 som er løsningerne til andengradsligningen. Ved at sætte y=0 finder jeg også at en af koordinaterne er (0,+/-kvrod 33)hvilket også oplyst i facit.

Meeen, hvordan kommer jeg frem til de to andre koordinater som er: (0,11) og (0,-3)?

Tak allesammen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2007 af allan_sim

#0.
Når du skærer andenaksen, er x=0. Sæt derfor det ind i cirkelligningen og find de to y-værdier ved igen at løse andengradsligningen (hvor y denne gang er den ubekendte).

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2007 af mathon

x^2+y^2-8y=33

y^2-8y =(y-4)^2-4^2 = (y-4)^2-16, hvoraf

x^2+(y-4)^2-16=33

(x-0)^2 + (y-4)^2 = 7^2

skæringspunkter med x-aksen, hvis punkter er (x,0):
(x-0)^2 + (0-4)^2 = 7^2

x^2 + 16 = 49

x^2 = 33

x1 = -sqr(33) og x2 = sqr(33)

S_x1 = (-sqr(33);0) og S_x2 = (sqr(33);0)


skæringspunkter med y-aksen, hvis punkter er (0,y):
(0-0)^2 + (y-4)^2 = 49

(y-4)^2 = 49

y = 4-+7

y1 = -3 og y2 = 11

S_y1 = (0;-3) og S_x2 = (0;11)

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2007 af mathon

rettelse:
S_x2 = (0;11) --> S_y2 = (0;11)

Svar #4
26. november 2007 af DeciMat (Slettet)

Tusind tak for hjælpen.
Jeg kan nu se fejlen. Glemte fortegnet da jeg skulle finde diskriminanten.

y^2 -8y -33 =0
-8^2 - 4*1*-8=(-)64-132
Tak, det var til stor hjælp.

Svar #5
26. november 2007 af DeciMat (Slettet)

Til #2
Tanken y = 4-+7

y1 = -3 og y2 = 11 gik lige igennem da jeg prøvede at løse opgaven. Men tænkte at det nok var en tilfældighed. Gælder det?

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2007 af mathon

(y-4)^2 = 49 <=> |y-4| = 7

for y<4: -(y-4) = 7, hvoraf
(y-4) = -7 og
y = 4-7 = -3


for y>=4: (y-4) = 7, hvoraf
y = 7+4 = 11

Svar #7
26. november 2007 af DeciMat (Slettet)

Tusind tak.
Det ER en noget nemmere måde at finde ud af det.

Ja, man lærer så længe man lever.

Skriv et svar til: Crikelligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.