Matematik

procent regning

29. november 2007 af seriøs (Slettet)
I 1992 var antallet af biler i Danmark 1604053 og i 2002 var antallet steget til 1888290.


Beregn den gennemsnitlige årlige procentvise STIGNING i antallet af biler i perioden 1992-2002.

perioden: 1992 - 2007 = 10 år

F(10år)= 1888290/1604053

(1+r)^10 = 1888290/1604053

r = 10^(kvardratrod 1888290/1604053) - 1 = 0,1772= 17,72%


I 1982 var der 102004 landbrugsbedrifter i Danmark og i 2003 var der 48613 landbrugsbedrifter.


Beregn af det gennemsnitlige årlige procentvise FALD i antallet af landbrugsbedrifter i perioden 1982-2003

perioden 1982-2003 = 21 år

(1+r)^21 = 48613/102004

r = 21^(kvardratrod 48613/102004 - 1 = 0,9653 = 93,53 %

Er de rigtige????? tak på forhånd

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2007 af bjering (Slettet)

Du ska lige rette 2007 til 2002 :-)

Der går noget galt mellem overgangenen fra a til b:
a) (1+r)^10 = 1888290/1604053
b) r = 10^(kvardratrod 1888290/1604053) - 1

Du skal tage 10. roden af brøken og trække én fra... svaret er 1,64% pr. år.

Den anden opgave går der det samme galt - svaret kan ikke være 93,53% om året - så ville de jo næsten forsvinde allesammen hvert år. Svaret er vidst 3,47% om året.

Svar #2
29. november 2007 af seriøs (Slettet)

ej det gør jeg også jeg får det til det forkerte.

10 kvardratrod 1888290/1604053 og derefter trækker jeg 1 fra.... Er det ik det jeg skal gør ...jeg får det i hvertfald ikke til 3,14 hvad gør jeg galt

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2007 af bjering (Slettet)

Okay - jeg forstod ikke din måde at skrive det på.

Man ville normalt skrive (1888290/1604053)^(1/10) fordi det at tage 10. rod er det samme som at opløfte til 1/10 (prøv selv at sammenligne kvadratrod med at opløfte til 1/2 - det er det samme).

Udregning på min lommeregner:

1888290/1604053 = 1,1772
1,1772^(1/10) = 1,0164
1,0164 - 1 = 0,0164 = 1,64%

48613/102004 = 0,4766
0,4766^(1/21) = 0,9653
0,9653 - 1 = -0,0347 = -3,47%

Det er vigtigt i den anden opgave at det bliver negativt, fordi det jo er et fald. Så vidt jeg kan se manglede du vidst bare at trække 1 fra. I den første opgave manglede du at tage 10. rod og trække 1 fra...



Svar #4
29. november 2007 af seriøs (Slettet)

:o) tak ingen og igen du er virkelig god til at forklar. jeg har nu nået til de rigtige resultater. jeg havde indtastet det forkerte på lommeregneren for i 1 opgave havde jeg også taget 10. rod, men det er ikke helt nemt at skrive hvad man gør eller husk hvad man har gjort :D

r = 10^(kvardratrod 1888290/1604053) - 1 = 0,1772= 17,72%

Skriv et svar til: procent regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.