Samfundsfag

Kollektiv sikkerhed vs alliancestrategi

13. december 2007 af Bayat (Slettet)
Hej.

er lidt usikker på hvad forskellen på alliancestrategi og kollektiv sikerhed er? eller hvad den klare alliancestrategi er.

Har måske en idé om at alliancestrategi er når man kigger på et delvist militært samarbejde hvorimod en kollektiv sikkerhed er i form af en samarbejde der forpligter at landene kommer hinanden til undsætning?

Men er som sagt ikke helt sikker ville være rart med en klar def.
tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. december 2007 af anne89anne (Slettet)

Kollektiv sikkerhed:
Definition: staterne afgiver en del af deres sikkerhedspolitiske selvstændighed, og sikrer derved fællesskabet via. fælles handlinger.

Altså, ved kollektiv sikkerhed oprettes et fællesskab på baggrund af en række normer. Medlemslandende forpligter sig blandt andet til ikke at angribe hinanden, skulle det ske at et land bryder sit 'løfte' er resten af medlemslandende forpligtet til at angribe aggressoren (dvs. det land, der startede med at angribe). FN er eksempelvis en kollektiv sikkerhedsorganisation.

Det kollektive forsvar, som det er illustreret ved NATO, ligner meget. Forskellen er dog at i en sådan organisationer er medlemslandene forpligtet til at 'hjælpe' et medlemsland under angreb. Uanset hvilket land, der angriber - det siges således at bestæbelserne er rettet udad.

Håber det duer - Global Politik, Eller International Politik, begge af Hans Branner er fantastiske bøger


Skriv et svar til: Kollektiv sikkerhed vs alliancestrategi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.