Andre fag

Nogle gode råd til at analysere?

28. juli 2004 af Jordbær (Slettet)
Hey, har I nogle gode råd til hvordan man kan blive bedre til at analysere (primært engelske tekster..)
Jeg er ikke så god til det, og ville gerne blive bedre, men ved ikke hvordan..




Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juli 2004 af PhoSpheer (Slettet)

Brug alt det, du har lært i dansk-timerne. Det er jo samme analyse, men i dansk beskæftiger man sig med mere komplicerede former for analyse, fordi du jo kan sproget i forvejen.
Indrag f.eks. filosofiske og psykologiske analyser. Det plejer at trække op ;)

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. juli 2004 af sclk (Slettet)

Tænk over ALT, intet er for småt - i hvert fald ikke i dansksammenhæng.
Er steget fra 8 til 11 i skr.dk, fordi jeg til sidst accepterede, at analyserne skulle være sindssygt langtude før min dansklærer syntes, det var skidegodt.
Jeg tror virkelig bare, at mit råd er, at du skal tænke over alt, hvad der står i en tekst. Tror Helle Helle er god analysetræning, eftersom hendes tekster ikke handler om en skid, før de er blevet overanalyseret:)
Og ja, så er det også altid godt med lidt psykologi/filosofi/andet - så kan man sætte flere begreber på(især hvis man har haft faget)

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. august 2004 af Sanberg (Slettet)

Som nævnt ovenfor er det altid en god ide at benytte filosofi og psykologi som udgangspunkter. Fremskaf en forklaring på Freuds "æg" og brug alle flosklerne med super-ego, ego og id. Har selv en dansklærer, som brugte en del tid på at gennemgå Freud, og det har vist sig skræmmende nyttigt i andre fag.

En mulighed er også, at sætte sig meget godt ind i filosofi, men det kan vise sig ret ufrugtbart, da det er de færreste filosoffer, som garanteret kan bruges i analyse-sammenhæng (men så har du da læst en masse god filosofi, og så kan man ikke rigtig sige, at det er spild af tid). Filosoffer som næsten altid er nyttige er: Platon (hulelignelsen kan stort set passe på alt), Kant (hans "gode vilje"-begreb) samt Nietzche ("Gud er død"). Kierkegaard kan også være meget nyttig, men han er i realiteten bedst i dansk-timerne, hvor de fleste dansklærerne elsker når man kan snakke om etik og æstetik.

Hvis man fokuserer på moral-begrebet og etikken i netop den specifikke historie man beskæftiger sig med, kan man som oftest også lave nogle gode analyser, der baserer sig på ret åbenlyse ting...

Desværre er der en tendens til at man overanalyserer for heftigt, men lærere ønsker tilsyneladende dette. Principielt er ingen tolkning forkert, så det gælder bare om at kunne argumentere for sine teorier.

Ellers handler det vel bare om at være frygtløs, og sige sin mening, uanset hvor langt ude den måtte være. Med de nuværende lærere in mente er der en god chance for at det er "rigtigt"

Brugbart svar (0)

Svar #4
04. august 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Ikke bare psykologi/filosofi, men også et fag som historie er vigtigt.

Du har jo brug for en referenceramme.

Har du en nødvendig, historisk viden, kan du ergo lettere sætte tingene i perspektiv, når du læser de subtile hentydninger.

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. august 2004 af Hamborg (Slettet)

Den her side er simpelthen fænomenal: www.textanalyse.dk !

Skriv et svar til: Nogle gode råd til at analysere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.