Matematik
Lidt hjælp, tak :)
23. januar 2008 af
Krinizzle (Slettet)
Jeg har et lille problem med en opgave, den lyder som følgende:
I et stempel-cylinder arrangement findes en indespærret luftmasse. I udgangsstillingen, x=16 cm, er trykket p_16=1,4 (bar) i cylinderen. Når stemplet presses til x=8 cm stiger trykket til: p_2,8 (bar).
a) Opstil en funktionsforskrift der angiver trykket, p, som funktion af stemplets stilling, x.
------------------------------------------------
Jeg har overvejet følgende, men er ikke sikker på om det er en funktionsforskrift, der angiver p som funktion af x:
(tryk) = (stemplets stilling) / (Volumen)
p = x / V
I et stempel-cylinder arrangement findes en indespærret luftmasse. I udgangsstillingen, x=16 cm, er trykket p_16=1,4 (bar) i cylinderen. Når stemplet presses til x=8 cm stiger trykket til: p_2,8 (bar).
a) Opstil en funktionsforskrift der angiver trykket, p, som funktion af stemplets stilling, x.
------------------------------------------------
Jeg har overvejet følgende, men er ikke sikker på om det er en funktionsforskrift, der angiver p som funktion af x:
(tryk) = (stemplets stilling) / (Volumen)
p = x / V
Svar #1
23. januar 2008 af mathon
fra fysikken ved du,
når dT=0
p1*V1 = p2*V2, der for konstant stempelareal, A, i cylinderen giver
p1*(x1*A) = p2*(x2*A), hvoraf ved division med A
p1*x1 = p2*x2, hvoraf
p2 = (x1/x2)*p1, som i det konkrete tilfælde giver:
p2 = (16/8)*(1,4 bar) = 2*(1,4 bar) = 2,8 bar
alment:
p2 = (16/x)*(1,4 bar) eller
p = (16*1,4)/x
p = 22,4/x
når dT=0
p1*V1 = p2*V2, der for konstant stempelareal, A, i cylinderen giver
p1*(x1*A) = p2*(x2*A), hvoraf ved division med A
p1*x1 = p2*x2, hvoraf
p2 = (x1/x2)*p1, som i det konkrete tilfælde giver:
p2 = (16/8)*(1,4 bar) = 2*(1,4 bar) = 2,8 bar
alment:
p2 = (16/x)*(1,4 bar) eller
p = (16*1,4)/x
p = 22,4/x
Svar #2
23. januar 2008 af Krinizzle (Slettet)
Takker :) havde godt nok fundet 22,4/x men på en eller anden måde må jeg have glemt det igen.
Skriv et svar til: Lidt hjælp, tak :)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
