Matematik

vektorfunk

19. februar 2008 af Niika (Slettet)
Hej

vektorfunktionen r(t)=(x(t),y(t)
x(t)=(t^2+1/t)
y(t)=(3*kvadratrod(t))

hvordan kan jeg bestemme t-værdien, når afstanden fra O(0,0) er mindst?

På forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2008 af Danielras (Slettet)

Afstandsformlen måske.

|PO| =sqrt((y-0)^2 + (x-0)^2)
|PO| =sqrt(y^2 + x^2)

Her kan du så indsætte dine udtryk for x og y som funktion af t, differentiere udtrykket og finde et minimum. Bliver dog for omfattende at gøre i hånden, så må du nok bruge din lommeregner eller pc til.

Jeg kan ikke udelukke at det kan gøres smartere, men denne burde virke.

Svar #2
19. februar 2008 af Niika (Slettet)

Hmm okay tak..
dvs. den skal se sådan her ud:
|PO| =sqrt(3*sqrt(t)^2 + (t^2+1/t)^2) ?
men hvordan kommer jeg så af med t'erne?

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2008 af Danielras (Slettet)

Den skal differentieres og så skal PO'(t)=0 løses.

Svar #4
19. februar 2008 af Niika (Slettet)

nåår ja.. kan jeg så ikke bare indtegne min vektorfunktion på grafregneren og finde fmin?

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2008 af mathon

dist(O->r(t)) = sqrt[((x(t)-0)^2+((y(t)-0)^2] = sqrt[(x(t))^2+(y(t))^2] =

sqrt[(t^2+1/t)^2+(3*sqrt(t))^2] = |1/t|*sqrt[t^6+11t^3+1]

dist(O->r(t)) = sqrt[(t^6+11t^3+1)/t^2] = sqrt[(t^4+11t+1/t^2] med

dist'(O->r(t)) = (1/2)[(4t^3+11-2/t^3)/sqrt(t^4+11t+(1/t^2))]

med de kritiske punkter
for
dist'(O->r(t)) = (1/2)[(4t^3+11-2/t^3)/sqrt(t^4+11t+(1/t^2))] = 0, dvs.

4t^3+11-2/t^3 = 0 eller

4t^6+11t^3-2 = 0, som med z = t^3 <=> t = z^(1/3), som kun har reel løsning for z>0
giver
4z^2+11z-2 = 0, der har rødderne

zo1 = -2,92116, som IKKE har reel x-løsning og zo2 = 0,171165, hvoraf

to2 = 0,555228 DOG
hvis denne skal være løsning, må det IKKE betyde, at nævneren
N(to2) = sqrt(to^4+11to+(1/to^2))=0,

hvilket undersøges:
N(to2) = sqrt(to2^4+11to2+(1/to2^2)) = sqrt(0,171165^4+11*0,171165+(1/0,171165^2)) = 3,07349,
hvorfor

konklusionen er:
to = to2 = 0,555228









Svar #6
20. februar 2008 af Niika (Slettet)

hmm.. tusinde tak :)

Skriv et svar til: vektorfunk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.