Dansk

Patienten af Peter Seeberg

12. marts 2008 af Forsker (Slettet)

Jeg skal skrive om en stil om patienten, og jeg er sådan en der ikke rigtigt bryder sig om at analysere, derfor kan jeg heller ikk finde ud af det. Men er der nogen der har læst patienten, som ved hvad man kan tage fat på i den novelle?.. (Jeg skal analysere og fortolke (noget med sproglige virkemidler også) samt perspektivere littereaturhistorisk..


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2008 af complex (Slettet)

Hvad kan man tage fat på? Du kunne jo fortolke den i relation til den ateistiske eksistentialisme. Du kan diskutere spørgsmålet: Hvornår er man et menneske?

Du gør klogt i at perspektivere den til andre noveller i "Eftersøgningen", og mere overordnet placere novellesamlingen litteraturhistorisk.

Litteraturhistorisk placerer den sig i modernismens første fase. Men du kan drage forbindelseslinjer tilbage til Nietzsche, velsagtens Schopenhauer. Dit fokus bør være, hvad mennesket stiller op i en verden uden store fortællinger (Gud er død).


Brugbart svar (4)

Svar #2
13. marts 2008 af Klaraa (Slettet)

Hej

jeg har læst novellen og har også analyseret den. men jeg kan råde dig til at kigge på novellens tematisering af fremmedgørelsen og identitetskrise. da dette rent faktisk er temaet i novellen.

I forhold til eksistentialismen, følger hovedpersonen en klar sti. Først er han klart et ”man-menneske”. Hovedpersonen underlægger sig de gældende normer for andre patienter, og reflekterer ikke over sin situation. Sygdommen underkaster først denne mand, som ”bare” følger med strømmen, og indordner sig denne sygdom. Måske Peter Seeberg var bekendt med J.P. Sartre , da han kalder sygdommen ”almindeligt bortfald”, for dette understreger hovedpersonens sygdom som en norm, og denne følger han altså, uden refleksion, et langt stykke hen i teksten.
Patientens endelige løsning på identitetsspørgsmålet er, at han vælger at tro på at han er hvem han er – og hans skæbne er bestemt efter hans egne valg. Dette er netop kernen i eksistentialismen.

håber du kan brug det til noget

Skriv et svar til: Patienten af Peter Seeberg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.