Matematik

Regression

28. april 2008 af P.L. (Slettet)
jeg skal lave en eksponentiel reggresion udfra en tabel der ser således ud:

2002 2003 2004 2005 2006
6,697 7,160 8,137 8,408 10,538

Jeg må gerne bruge lommeregneren så jeg benytter mig derfor af TI89.

Mit spørgsmål er dog bare om jeg skal taste årstallene ind på x aksen altså, 2002, 2003 osv. eller om jeg skal skrive 1,2,3 osv. (for hvert år der er gået)

Håber virkelig der er nogle der kan hjælpe mig..


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2008 af siimba (Slettet)

Hvordan lyder opgave teksten? :)

Svar #2
28. april 2008 af P.L. (Slettet)

Hvert år opgøres de danske bankers samlede nettogebyrindtægt for 1.halvår, hver kaldet DHN. Tabellen viser DHN for hvert af årene i perioden 2002-2006:

Årstal: 2002 2003 2004 2005 2006

DHN (mia. kr.) 6,697 7,160 8,137 8,408 10,538

i en model antages det at DHN som funktion af tiden x (antal år efter 2002) med god tilnærmelse kan beskrives som en eksponentiel udvikling f.

a) benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for f.

Her ville jeg bruge eksponentiel regression, men hvordan skal jeg skrive årstallene ind? bare som årstal: 2002, 2003 osv. eller som tal? og er starter jeg så med 0 fordi at 2002 er 0 år efter 2002, også 1 fordi 2003 er 1 år efter 2002???


b) benyt modellen til at bestemme DHN for 2007 og til at bestemme fordoblingskonstanten for DHN.


Svar #3
28. april 2008 af P.L. (Slettet)

Har selv fundet ud af det..
den eksponentielle funktion kommer til at hedde y= 6,53183 x 1,11264.

Og DHN i 2007 bliver 11,138...

Hvordan bestemmer man fordoblingkonstanten?

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. april 2008 af ibibib (Slettet)

Så står der jo at x er antal år efter 2002.

Svar #5
28. april 2008 af P.L. (Slettet)

Ja også derfor jeg fandt ud af det, det var en smutter...

Fordoblingskonstanten regner man ud ved at sige T2= ln(2) / ln(a) ikk?

Dvs. ln(2) / ln(6,53183) = 0,369346

Er det rigtigt??

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2008 af ibibib (Slettet)

Formlen er korrekt. Men din TI bytter om på a og b.
Du kan se på tallene, at T2 skal være større end 1.

Skriv et svar til: Regression

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.