Matematik

eksponentiel funktionsudtryk - HJÆLP!

02. maj 2008 af ch100292 (Slettet)
hej. jeg er igang med mat. aflevering, men kan ikke finde ud af denne.
håber nogle vil hjælpe, da jeg er lidt itvivl.

År 1975, 1980, 1985, 1990, 1995, 2000, 2003
BNP pr. indbygger 135, 173, 269, 364, 603, 856, 1067

a) bestemmelse af et funktionsudtryk for modellen.

er det: f(x)=6,04159*10^-64 *1,07913^x
eller: f(x)=129,058 * 1,43985^x

b) bestemmelse af den årlige vækstrate
c) bestemmelse af fordoblingstiden

please, hjælp!

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

a) Det er den nederste.

b) Den årlige vækstrate er rodeksponenten (minus 1) i udtrykket, dvs. 1,43985 - 1 = 0,44 eller 44% (jeg har selvfølgelig rundet op)

c) Slå op i stikordsregistret i din matematikbog ...

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

http://da.wikipedia.org/wiki/Eksponentiel_udvikling

wikipedia under eksponentiel funktion.


fordoblingstid T2 = 2/ln(a). Den kunne jeg faktisk godt selv (fra fysik :)) men tænkte selv på formlen, man lærte i 1.g, der vist nok er med log i stedet for den naturlige logaritme?

Svar #3
02. maj 2008 af ch100292 (Slettet)

tak.

jeg skal også finde ud af hvor stort BNP pr. indbygger er i år 2010

skal man så gøre sådan her:

f(x)=129,058 * 1,43985^35 = 4,4863*10^7

jeg synes det ser helt forkert ud - er det, det?

Svar #4
02. maj 2008 af ch100292 (Slettet)

nogle som lige hurtigt vil se om det er den rigtige metode jeg har brugt, og om resultatet er rigtigt? det er den ovenover. ;)

Svar #5
02. maj 2008 af ch100292 (Slettet)

please hjælp, det haster

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2008 af dnadan (Slettet)

#2 Du må naturligvis mene:
T2=ln(2)/ln(a)

#3
f(35)=...

(såfremt du har sat x til at være år efter år 1975)


Svar #7
03. maj 2008 af ch100292 (Slettet)

skal man så regne det ud ved hjælp af solve?

solve(129,058 * 1,43985^x =35,x)

^ eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #8
03. maj 2008 af dnadan (Slettet)

Nej...

f(x)=b*a^x
f(x0)=b*a^(x0)
f(10)=b*a^(10)

Hvad monstro, at du skal gøre?

Svar #9
03. maj 2008 af ch100292 (Slettet)

hmm. jeg har ingen anelse. jeg er helt lost /;

Brugbart svar (0)

Svar #10
03. maj 2008 af dnadan (Slettet)

f(35)=b*a^35=... (indsæt her dine to konstanter a og b og tryk det ind på lommeregneren)

Skriv et svar til: eksponentiel funktionsudtryk - HJÆLP!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.