Debat

Islam i religion

11. september 2004 af Marcus (Slettet)
Islam skal fra næste år være en obligatorisk del af religionsundervisningen i gymnasiet. Hvad synes I om det? Er det fint, at vi skal lære noget om denne religion, eller er det forkert, at det skal være obligatorisk?

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. september 2004 af frodo (Slettet)

FINT

Jeg mener at vi må forholde os til den kendsgerning, at vores samfund i stigende grad bliver påvirket af den kultur. Det nytter intet at gå med skyklapper på. Hvis vi vil forstå islamiske kulturer og den måde de handler på, bliver vi nødt til at forstå religionen.

Det er jo et klart faktum, at der idag er en meget større del indvandrere, end der har været nogensinde før. Det kan derfor selvfølgelig heller ikke undgås at de kommer til at påvirke vores kultur, og samfund. Og så er det da væsentligt at vi forstår "dem", og deres kultur.

Så alt i alt positive ord om lige præcis det. Men mht læreplanerne mener jeg ikke at det er særlig fedt at der bliver lavet en must do liste, osm man skal følge. Der ryger individualiuteten sig en tur. Men det er jo en hel anden debat, så det stopper vi bare her.

Brugbart svar (1)

Svar #2
11. september 2004 af Kaufmann (Slettet)

Det er da meget vigtigt at man her kendskab til en af de største religioner i verden. Derfor ser jeg det som noget positivt, at det bliver obligatorisk fra næste år.

Brugbart svar (1)

Svar #3
11. september 2004 af nadia0 (Slettet)

Det er meget FINT.....
Vi bør at lære Islam hvor det også er en af de største religion.... jeg synes ikk vi kun skal lære det, bare fordi der er indvandrer her i landet.

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. september 2004 af Norah (Slettet)

Jeg går klart ind for det!! For det første er islam jo den næststørste religion i hele verden, for det andet er den utrolig fascinerende, og for det tredje har den vestlige verden et meget forvrænget syn på islam..
Unge skal vide mere om det.. ;)

PEACE

Brugbart svar (1)

Svar #5
12. september 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Well, jeg har nu blandede følelser omkring det at favorisere en religion frem for andre. Kristendommen kan naturligvis godt argumenteres ind som obligatorisk (og er det også :P) da store dele af vores kultur, menneskesyn og etik/moral hviler på denne.
Men lad os sige islam bliver obligatorisk - hvad med hinduismen? Den er også yderst udbredt og har haft indflydelse på vores 3 verdensreligioner (eller, 2 nærmere, jødedommen er efterhånden ved at være godt udraderet som "verdensreligion"), buddhismen? Hvad med den?
Jeg kan udemærket sætte mig ind i argumentet med at vi har mange muslimer i Danmark og at synet på muslimer/islam på mange måder er dybt forvrænget af medier med for mange fordomme (..det sælger), men man bliver også nød til at blive opmærksom på de processer man sætter igang ved at favorisere en religion som ikke, som kristendommen, har haft stor indflydelse på den danske historie. Har islam ikke indflydelse nu, kunne man så smide i hovedet på mig. Naturligvis - men absolut og overhovedet ikke i så høj grad som kristendommen havde (lig mærke til at det er havde, ikke har).
Men som sagt, når jeg lige læser de ovenstående indslag hører jeg at vi skal lære om islam fordi "Det er da meget vigtigt at man her kendskab til en af de største religioner i verden" (Kaufmann) - men som sagt er buddhismen og hinduismen skam også udbredt, skal vi ignorer den blot fordi det ikke er noget der er synligt i den vestlige verden? Det er sådan et dejligt typisk etnocentrisk syn på verden at vi "ikke har brug for at lære noget om det" - og netop derfor må vi altså mene at vi ikke har brug for at lære noget om dem, vi har jo allerede skabt os et billede af "dem" ud fra os selv. Mens islam bliver mere og mere almindeligt i DK glemmer vi blot at der også er andre religioner der spiller ind, som ikke burde ignoreres som obligatoriske hvis islam gøres til dette.
(det er faktisk også meget sjovt, at langt de fleste undersøgelser indenfor religion (især religionssociologien som nok her er mest interessant) foregår indenfor de vestlige landes egne religioner/sekter/kulter, lige en fotnote der kan ignoreres).

Alt i alt mener jeg at det er forkert at favorisere islam på baggrund af at det er en "verdensreligion", da der skam også er mange andre religioner der er det, og da buddhismen og hinduismen faktisk flere steder har sneget sig ind i både kristendommen og andre tankegange der har influeret europa. Det tager skam bare læsning og forståelse at indse dét.

- der tages forbehold for mange stavefejl og grammatiske fejl.

Svar #6
12. september 2004 af Marcus (Slettet)

Det er korrekt.. Kristendom skal selvfølgelig være obligatorisk, det giver sig selv. Men hvorfor islam? Det er nok en af de religioner vi ved mest om efter kristendommen. Jeg ved i hvert fald meget mere om den end buddhismen og hinduismen tilsammen.

Det er rigtigt, at vi har en del muslimer her i landet, og vil få flere i fremtiden. Jeg tror dog ikke, at det hjælper betydeligt meget på integrationen, at vi i gymnasiet lærer om deres religion.

Brugbart svar (1)

Svar #7
12. september 2004 af erdos (Slettet)

Marcus: "Jeg tror dog ikke, at det hjælper betydeligt meget på integrationen, at vi i gymnasiet lærer om deres religion."

Jeg er dybt uenig. Muslimer handler meget ud fra deres religion. Forstår vi ikke denne, har vi ingen mulighed for at forstå dem. Forstår vi den, har vi bedre mulighed for at forstår dem, sætte os i deres sted, og dermed integrere dem.

Som de første indlæg er jeg også stor tilhænger af, at læren om islam gøres obligatorisk. På trods af Slacz's fine indlæg!

Brugbart svar (1)

Svar #8
12. september 2004 af Slacz Maci (Slettet)

- Kalle; Nu er jeg en af dem der rent faktisk havde islam som emne i religion i 3.g.
Og tro mig, det hjalp ikke stort på min "forståelse" af muslimer på det tidspunkt. (og højst sandsynligt heller ikke mange andre i min klasse (af de 50% der rent faktisk deltog i timerne, naturligvis)). Ca. 75% af undervisningen myntede sig på ting omkring islam som, stort set er ligegyldigt for forståelse af muslimer i DK idag, hvor vigtigt er det f.eks. er at kunne stadfæste en sura som værende fra Muhammed's Medina eller Mekka periode. Naturligvis er disse ting vigtige set i religionhistorisk perspektivt, ingen tvivl om det, men når mange argumenter netop går på at vi har mange muslimer i DK, derfor skal vi lære om det for at forstå dem, så holder det ikke at så stor en del af undervisningen (der jo i høj grad er lagt fast fra højere instansers side) ikke behandler stoffet på en måde som kan bruges i dagligdagen.
Alt i alt vil jeg skyde på at ca 10% af undervisningen reelt var noget der kunne bruges i henhold til muslimer i DK idag. Og meget af det var noget som de fleste allerede var udemærket klar over.
Men skal undervisningen så ikke "bare" omstruktureres? Det ville naturligvis være at foretrække, men der er nok en del mennesker der ville klage over ressource -og tidsspild. (Det vil jeg lade være op til folk der ved en masse om den slags :P)

Brugbart svar (1)

Svar #9
13. september 2004 af frodo (Slettet)

Er det egentlig sådan, at islam blot skal være en del af pensum i religion?? Har hørt nogle fugle synge om, at det skulle være et selvstændigt fag, hvilket jeg synes lyder helt hen i skoven!!

Jeg mener blot at have hørt det første, altså som en del i religion

Nogen der ved det?

Brugbart svar (1)

Svar #10
13. september 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Så vidt vides af mig (og det er ikke ret meget :P) så skal det blot indgå i religionsundervisningen som fastlagt pensum (ligesom kristendommen) :)

Svar #11
13. september 2004 af Marcus (Slettet)

Det skal ligesom Slacz Maci siger, blive en del af religionsundervisningen ligesom kristendommen, men med mindre vægt på islam end kristendommen naturligvis..

Brugbart svar (1)

Svar #12
13. september 2004 af frodo (Slettet)

okay... LYder også mere fornuftigt.

Giver ikke meget mening, at kreere et fag der hedder islam.

Brugbart svar (1)

Svar #13
13. september 2004 af Samuel (Slettet)

Jeg mener også, det er fint, vi lærer om islam. Nu er jeg selv "rettroende" - d.v.s. ateist - hvorfor jeg finder det positivt, at gymnasieeleverne skal lære om både Kristendommen og Islam. Jo mere oplysning, desto flere vil fatte det naive og absurde i religion..

Håber ikke, jeg bliver flamet for meget for mine udtalelser... (-;

(Jeg respekterer dog alle religioner 100%).

Brugbart svar (1)

Svar #14
13. september 2004 af Samuel (Slettet)

"Det er jo et klart faktum, at der idag er en meget større del indvandrere, end der har været nogensinde før. Det kan derfor selvfølgelig heller ikke undgås at de kommer til at påvirke vores kultur, og samfund."

Frodo, nu er det jo faktisk sådan, at de fleste unge muslimer ikke aner en skid om Islam. De har givetvis gået i koranskole (nogle få) - men der har de jo blot terpet nogle sætninger (hvilke de ikke forstår betydningen af, da Koranen ikke må oversættes). For de fleste indvandreres vedkommende - mener jeg klart - er deres religion blot den faktor, der gør dem forskellige fra os og fjendtlig indstillet over for os - og vice versa. Det faktum, at vi altså ikke "tror" på den samme gud, gør, at vi holder os til nogle af vores "egen" slags.

Brugbart svar (1)

Svar #15
13. september 2004 af Samuel (Slettet)

... og det er der problematikken ligger.

Problematikken ligger også i - specielt - araberes manglende indsigt i Islam. Tag bare tørklæde-påbudet.
Desuden udnyttes primært Islam også groft, da mange unge mænd overtales til fx at være selvmordsbombere - de adlyder jo blot deres gud og dør en martyrs død.

Forestil jer en verden uden religion. Prøv at fatte, hvilken omvæltning det ville medføre i Mellemøsten.

Brugbart svar (1)

Svar #16
13. september 2004 af frodo (Slettet)

det vil så primært være de, der er født og opvokset i Dk.. Men stadigvæk, ligger religionen til grund for en del af deres opdragelse. Det kan jo ikke undgås. Man opnår visse normer som man efterlever.

Det har vi jo også. Vi lever i høj grad efter det kristne budskab. Eller rettere, det budskab som vi har vedtaget det er!

Så jeg holder fast i at religionen kan forklare en del om indvandrere og deres normer, Og dem skal vi da forstå for at integrere dem ordentligt..

Brugbart svar (1)

Svar #17
13. september 2004 af frodo (Slettet)

en verden uden religion.. Det er en ren og skær hypotese.. Det kunne ALDRIG lade sig gøre..

Brugbart svar (1)

Svar #18
13. september 2004 af Samuel (Slettet)

#16: Nej! Muslimer, der bor i Mellemøsten aner heller ikke en skid om Islam - det er vel dokumenteret. Som jeg skriver i #14, foregår Koranskolen eksempelvis på et sprog, araberne ikke forstår - de terpet blot nogle ligegyldige sætninger.

I virkeligheden er de fleste religioner vel smukke på hver deres måde - budskabet er vel godt. Men når de leder til så store konflikter, blokdannelser, polariseringer, krige, had, er vi bedre stillet foruden.

Brugbart svar (1)

Svar #19
13. september 2004 af Samuel (Slettet)

"en verden uden religion.. Det er en ren og skær hypotese.. Det kunne ALDRIG lade sig gøre.."

Nej, det er en utopi. Teoretisk set, kunne det lade sig gøre, men da der altid vil være mennesker i nød (psykisk/fysisk), vil der også være personer, der vil have brug for en tro på noget bedre efter jordelivet m.v. - altså en gud.

Brugbart svar (1)

Svar #20
13. september 2004 af frodo (Slettet)

fint De kender ikke deres religion. Men det de lærer ligger da stadig til grund for deres normer og kulturelle værdier.
Det er vi da nødt til at forstå..

Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.