Dansk
Hjælp, haster meget!!!
23. maj 2008 af
v-27 (Slettet)
Hei
Jeg skal op til en dansk synopse til afgangseksamen den 24. juni, men vi skal aflvere synopsen på fredag. Jeg trak emnet sagprosa, så jeg ville spørge, om der er nogen her inde som har prøvet at lave en synopse for sagprosa, for så vil jeg gerne have hjælp til at opstille en synopse. Jeg har valgt en artikel i en avis, så jeg skal bare opstille en synopse, men ved bare ikke hvordan jeg skal starte?
Mange tak på forhånd.
Jeg skal op til en dansk synopse til afgangseksamen den 24. juni, men vi skal aflvere synopsen på fredag. Jeg trak emnet sagprosa, så jeg ville spørge, om der er nogen her inde som har prøvet at lave en synopse for sagprosa, for så vil jeg gerne have hjælp til at opstille en synopse. Jeg har valgt en artikel i en avis, så jeg skal bare opstille en synopse, men ved bare ikke hvordan jeg skal starte?
Mange tak på forhånd.
Svar #2
23. maj 2008 af Shais (Slettet)
Bare så du ved det, så hedder det "synopsis" :) - Med de bedste tanker i sinde :)
Svar #3
23. maj 2008 af Shais (Slettet)
Sludder af hvad jeg siger; slog det lige op i ordbogen bagefter, som siger, at det både hedder "synopsis" og "synopse" :) - Så blev jeg så klogere selv :)
Svar #4
25. maj 2008 af Hansesqaard (Slettet)
Ved ikke om det er til nogen hjælp - Håber det :p
Analyse af sagprosa
Tekstens meddelelsessituation, kildeanvendelse, troværdighed. (Tidspunkt, afsender, adressat, genre, medium).
Tekstens visuelle fremtræden: billedanvendelse, verbal-nonverbalt sprog, overskrifter, sats, evt. farveanvendelse.
Sprogsfære og sprogbrug:
Ordvalg: f.eks. "ganger, krikke, hest", "Men hine dages balance mellem essensen i den liberale doktrin, religiøs-moralske inhibitioner og simpelthen manglende mulighed for foul play, ændrede afgørende perioden 1910-30."
Kliché: "Angående" i stedet for "om" eller "I deres livs aften."
Bændelormsord: f.eks. "sommerferielønsbiogholderioplysninger".
Sprogsfærer: "præst/salmehøker" eller "det er lykkeligt / det er jo ikke så galt / det kunne have været værre / det er helt fedt / det er bare bred ymer og høj karse / den er helt plingeling."
LIX metode til angivelse af hvor vanskelig en tekst er at læse; fork. for læsbarhedsindeks
Sætningsopbygning:
Hypotakse (forholdet mellem to led som tilsammen danner et hypotagme = underordning)/paratakse (forholdet mellem led som danner et paratagme = sideordning):
Syntetisk (sammenfattet - højtkomprimeret)/analytisk sprog (opløst i flere hovedsætninger)
Abstrakt/Konkret:
Aktiv/Passiv.
Overvej effekten af de enkelte virkemidler og gør rede for tekstens objektivitet(som ikke er præget af personlige meninger og følelser = SAGLIG, UPARTISK)/subjektivitet (som er præget af en personlig og ofte forudindtaget opfattelse = PARTISK, ENSIDIG, FARVET)
Tekstens komposition: Sammenhængen i fremstillingen.
Argumentation : Benyt den afdækning som er foregået under de forrige punkter som udgangspunkt for argumentationsanalysen.
Eksempler på argumentation:
Konklusion på grundlag af iagttagelser:
"Napoleonskager indeholder som sine vigtigste bestanddele sukker, fløde, syltetøj og creme. Da disse bestanddele alle har et højt fedtindhold, må spisning af Napoleonskager frarådes under hensyntagen til kropsvægten."
For og imod:
"På den ene side siger erfaringen, at Napoleonskager feder, på den anden side smager de godt, ligesom de i mange tilfælde indgår i afsklappende stunder i familien. Man må derfor i hvert enkelt tilfælde veje hensynet til den individuelle sundhed op mod hensynet til det sociale aspekt i fortæring af Napoleonskager."
Syllogismer:
En logisk slutning som består af to præmisser og en konklusion; i en gyldig syllogisme er konklusionen en logisk følge af præmisserne.
1. præmis: en fugl kan flyve ved egen kraft
2. præmis: en måge kan flyve ved egen kraft
Ergo: En måge er en fugl
Manipulationsteknikker:
F.eks. " Jeg tror alle kan erklære sig enige med mig i...."
Fascinationseffekter:
F.eks.: "I denne for vort land så alvorlige situation er det af hensyn til helheden, men på længere sigt også af hensyn til den enkeltes tarv bydende nødvendigt, at alle - fattig og rig - viser samfundssind, spænder livremmen ind og slår vagt om vort fædreland, Danmark." Afgør om teksten er sagligt argumenterende eller vil påvirke gennem fascination og manipulation.
Påvirkning. Hvad vil teksten påvirke læseren til (adfærd, holdning).
Giv en ideologisk karakteristik af dette budskab.
Hvilke interesser bestemmer tekstens udformning og sigte?
Det her fandt jeg faktisk på studieportalen ;)
Analyse af sagprosa
Tekstens meddelelsessituation, kildeanvendelse, troværdighed. (Tidspunkt, afsender, adressat, genre, medium).
Tekstens visuelle fremtræden: billedanvendelse, verbal-nonverbalt sprog, overskrifter, sats, evt. farveanvendelse.
Sprogsfære og sprogbrug:
Ordvalg: f.eks. "ganger, krikke, hest", "Men hine dages balance mellem essensen i den liberale doktrin, religiøs-moralske inhibitioner og simpelthen manglende mulighed for foul play, ændrede afgørende perioden 1910-30."
Kliché: "Angående" i stedet for "om" eller "I deres livs aften."
Bændelormsord: f.eks. "sommerferielønsbiogholderioplysninger".
Sprogsfærer: "præst/salmehøker" eller "det er lykkeligt / det er jo ikke så galt / det kunne have været værre / det er helt fedt / det er bare bred ymer og høj karse / den er helt plingeling."
LIX metode til angivelse af hvor vanskelig en tekst er at læse; fork. for læsbarhedsindeks
Sætningsopbygning:
Hypotakse (forholdet mellem to led som tilsammen danner et hypotagme = underordning)/paratakse (forholdet mellem led som danner et paratagme = sideordning):
Syntetisk (sammenfattet - højtkomprimeret)/analytisk sprog (opløst i flere hovedsætninger)
Abstrakt/Konkret:
Aktiv/Passiv.
Overvej effekten af de enkelte virkemidler og gør rede for tekstens objektivitet(som ikke er præget af personlige meninger og følelser = SAGLIG, UPARTISK)/subjektivitet (som er præget af en personlig og ofte forudindtaget opfattelse = PARTISK, ENSIDIG, FARVET)
Tekstens komposition: Sammenhængen i fremstillingen.
Argumentation : Benyt den afdækning som er foregået under de forrige punkter som udgangspunkt for argumentationsanalysen.
Eksempler på argumentation:
Konklusion på grundlag af iagttagelser:
"Napoleonskager indeholder som sine vigtigste bestanddele sukker, fløde, syltetøj og creme. Da disse bestanddele alle har et højt fedtindhold, må spisning af Napoleonskager frarådes under hensyntagen til kropsvægten."
For og imod:
"På den ene side siger erfaringen, at Napoleonskager feder, på den anden side smager de godt, ligesom de i mange tilfælde indgår i afsklappende stunder i familien. Man må derfor i hvert enkelt tilfælde veje hensynet til den individuelle sundhed op mod hensynet til det sociale aspekt i fortæring af Napoleonskager."
Syllogismer:
En logisk slutning som består af to præmisser og en konklusion; i en gyldig syllogisme er konklusionen en logisk følge af præmisserne.
1. præmis: en fugl kan flyve ved egen kraft
2. præmis: en måge kan flyve ved egen kraft
Ergo: En måge er en fugl
Manipulationsteknikker:
F.eks. " Jeg tror alle kan erklære sig enige med mig i...."
Fascinationseffekter:
F.eks.: "I denne for vort land så alvorlige situation er det af hensyn til helheden, men på længere sigt også af hensyn til den enkeltes tarv bydende nødvendigt, at alle - fattig og rig - viser samfundssind, spænder livremmen ind og slår vagt om vort fædreland, Danmark." Afgør om teksten er sagligt argumenterende eller vil påvirke gennem fascination og manipulation.
Påvirkning. Hvad vil teksten påvirke læseren til (adfærd, holdning).
Giv en ideologisk karakteristik af dette budskab.
Hvilke interesser bestemmer tekstens udformning og sigte?
Det her fandt jeg faktisk på studieportalen ;)
Skriv et svar til: Hjælp, haster meget!!!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
