Afsætning

Priskrydselasticitet

28. maj 2008 af k3nned (Slettet)
Hej. Jeg står og skal til eksamen nu her og vil høre om der er nogen der kan hjælpe mig med en formel til udregning af PKE? Evt. forklare hvordan man gør ?

Mvh Kenneth

Brugbart svar (2)

Svar #1
28. maj 2008 af 1234_dk (Slettet)

Formlen er som følger:

ændring i afsætning / oprindelig afsætning / ændring i pris / oprindelige pris = eA

Så du tager bare oplysningerne du får, og sætter ind i formlen..

Emnet er yderligere beskrevet i Trojka lærebogen på side 266-268 i bind 1..

Svar #2
28. maj 2008 af k3nned (Slettet)

Mange tak for svaret..

Men er formlen ikke:
(ændring i afsætning * gammel pris) / ( (ændring i pris * gammel afsætning)

Den har jeg nemlig lige fået fra en ven.??

Svar #3
28. maj 2008 af k3nned (Slettet)

ændring i afsætning / oprindelig afsætning / ændring i pris / oprindelige pris = eA


Der skal vel sættes nogle * (gange tegn) ind i formlen ?

Brugbart svar (2)

Svar #4
28. maj 2008 af 1234_dk (Slettet)

Nej...

Før prisændring

Virk. A sælger 10.000 stk. til en pris a 10 kr.

Virk. B sælger 8.000 stk. til en pris a 8 kr.

Efter prisændring

VIrk. A sælger 9.000 stk. til 12 kr.

Virk. B sælger 9.500 stk. til 8 kr.

Beregning:

1.500 stk. / 8.000 stk. / 2 kr. / 10 kr. = 0,93

En prisforhøjelse til kr. 12 i Virk. A medfører at afsætningen i Virk. B stiger med 1.500 stk. Hvis prisen for Virk. A øges med 1 % vil Virk. B's afsætning stige med 0,93 %..

Svar #5
28. maj 2008 af k3nned (Slettet)

Nu har jeg så fået denne opgave, hvordan skal den så løses?

Pris Afsætning
3500 600
3000 800
2500 1000
2000 1200

Beregn priselasticiteten for hvert interval?

Brugbart svar (2)

Svar #6
28. maj 2008 af 1234_dk (Slettet)

Elasticitet udtrykker i økonomisk teori forholdet mellem den relative (procentuelle) ændringer i to variable. Der kan kun meningsfuldt eksistere en elasticitet, hvis der også er en årsagssammenhæng mellem variablerne. Med andre ord må der altså være en sammenhæng i de tal du opgiver her. Er der ikke flere informationer i opgaven?

Svar #7
28. maj 2008 af k3nned (Slettet)

Der står:

Hos Carlsberg har sælgerne fundet ud af følgende sammenhæng mellem pris og afsætning..

Og så kommer skemaet ...



Men det har altså ingenting med PKE at gøre? Altså udregningerne er forskellige??

Brugbart svar (2)

Svar #8
28. maj 2008 af 1234_dk (Slettet)

Hmm.. Er du sikker på at det er pridskrydselasticiteten du skal finde? For her er der tale om en ændring i afsætning i virksomhed B, når virksomhed A øger sine priser..

Svar #9
28. maj 2008 af k3nned (Slettet)

Neej nu står der godt nok priselasticiteten.. Men gik ud fra det var det samme.. Men jeg siger tak for formlen.. Fandt du den på nettet, eller er der mulighed for at læse sig frem til det i lærebøgerne? Herunder formler til reklamekryds og de andre indenfor elasticitet .. :)

Svar #10
28. maj 2008 af k3nned (Slettet)

Er der nogen der vil tjekke om jeg endelig forstår det? Har opsat denne opgave:

Virksomhed A 10 kr
Virksomhed B 15000

Virksomhed A 8 kr
Virksomhed B 20000


5000/15000/-2/10 * 100 = - 1,6

Så hvis Virksomheds A pris sænkes med 1 % vil virksomhed B afsætning stige med 1,6 %


Virksomhed A's afsætning er vel lige gyldig om det bliver oplyst og det samme med Virksomhed B's pris??

Brugbart svar (2)

Svar #11
29. maj 2008 af 1234_dk (Slettet)

Nej det er det netop ikke, idet du skal bruge ændringerne i henholdsvis afsætning og pris for den pågældende virksomhed i forhold til de oprindelige priser og afsætninger. Deraf kommer formlen:

ændring i afsætning / oprindelig afsætning / ændring i pris / oprindelige pris = eA

Prøv i stedet at løse følgende opgave:

Før prisændring
- A sælger årligt 15000 model A i DK til en pris a 250 kr.
- B sælger årligt 10000 model B til en pris a 175 kr.

Efter prisændring
- A sælger 12000 model A til en pris a 300 kr.
- B sælger 14000 model B til 175 kr.


Svar #12
29. maj 2008 af k3nned (Slettet)

Jeg har prøvet at udregne den og her er de svar jeg kom frem til...

(4000/10000/50/250) * 100 = 0,0032 %

ELLER

-3000/15000/0/175 = 0

hmmm

Men mange tak fordi du gider og prøve at forklare det :)

Svar #13
29. maj 2008 af k3nned (Slettet)

Altså når A forhøjer prisen med 50 kr stiger B afsætning med 4000, så når A forhøjer prisen med 1 % stiger Bs afsætning med ?!?!?! %

Brugbart svar (2)

Svar #14
30. maj 2008 af 1234_dk (Slettet)

Lige præcis.. En stigning i prisen på Audi-biler, vil uden tvivl resultere i et øget salg af fx VW Passat eller BMW..

Skriv et svar til: Priskrydselasticitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.