Matematik

Bevis for fordoblingskonstanten og halverings

05. juni 2008 af baremig12345 (Slettet)
Hej.

Jeg har søgt og søgt.. men kan simpelthen ikke finde en ordentlig forklaring på beviset for fordoblingskonstanten og halveringskonstansen..
forstår ikke hvorfor man skal gange med a ?!

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2008 af dnadan (Slettet)

Prøv at skrive det trin ind, som du ikke forstår, så skal jeg nok hjælpe.

Svar #2
05. juni 2008 af baremig12345 (Slettet)

Målet er nu at vi vil finde ud af hvad vi skal gange y1 med for at få y2. Vi ved at hvis vi gik én x hen langs x-aksen, så skulle vi gange y1 med a. Hvis vi bevægede os 2 skridt hen ad x-aksen, skulle vi gang y1 med a · a, dvs. a2.


forstår det ikke ?! hvorfor skal man gange med a, og hvad er a?

Brugbart svar (2)

Svar #3
05. juni 2008 af dnadan (Slettet)

Øhm... Det kender jeg vist ikke noget til... (antager her, at du mener til eksponentielle udviklinger)
Fordoblingstiden:

f(x0+t2)=f(x0)*2
<=>
b*a^(x0+t2)=b*a^x0*2
<=>
a^(x0+t2)=2a^x0
<=>
a^(x0-x0+t2)=2
<=>
a^(t2)=2
<=>
log(a)*t2=log(2)
<=>
t2=log(2)/log(a)

På lignende måde beregnes halveringstiden.

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. juni 2009 af Bertram (Slettet)

Hej

dette trin forstår jeg ikke

a^(t2)=2
<=>
log(a)*t2=log(2) 


 Hvad er det for en logaritmeregneregel man bruger her?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. juni 2009 af VGE (Slettet)

Regnereglen er at hvis du tager logaritmen til et tal med en eksponent, i dette tilfælde aT2, kan du fjerne det tal du havde i eksponenten, og i stedet gange det med logaritmen til grundtallet.

Altså:

log(aT2) = T2 • log(a)

Eller med andre ord: logaritmen til a i T2'ne er lig med T2 gange logaritmen til a


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. juni 2009 af Sepideh (Slettet)

hejsa :)

kan du forklare mig hvad du gør i 3-->4 trin.. kan ikke helt forstå hvorfor der kun er ét a tilbage ?!

a^(x0+t2)=2a^x0
<=>
a^(x0-x0+t2)=2

  på forhånd tak.. !


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. august 2009 af Senséi (Slettet)

 Hej

Jeg forstår ikke hvordan du kommer fra f(x0+t2)=f(x0)*2 til a^(x0+t2)=2a^x0

Hvilken regneregel bruger man for at gå fra b*a^x0*2 til 2a^x0 på højre side af lighedstegnet?

Jeg ved godt at b går ud med b på den anden side af lighedstegnet.

Håber i kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. august 2009 af dnadan (Slettet)

f(x)=bax

Fordoblingstiden:

f(x0+t2)=f(x0)*2, funktionen indsættes:

b*ax_0+t_2=b*ax_o*2

<=> Der deles igennem med b og 2 tallet flyttes foran a, da det ser pænere ud :-)

ax_0+t_2=2ax_0

<=> der deles med ax_0

ax_0+t_2/ax_0=2

<=> Potensregnereglen 1/ak=a-k benyttes

ax_0+t_2-x_0=2

<=> der reduceres

at_2=2

<=> logaritmeregnereglen log(ax)=log(a)*x benyttes

log(a)*t_2=log(2)

<=> t_2 isoleres ved at dividere med log(a)

t_2=log(2)/log(a)

Håber det gør det lidt mere klart for folket :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
25. august 2009 af Senséi (Slettet)

 Tusind tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2010 af placebo321 (Slettet)

Det er vel potensregnereglen ar/as = ar-s der benyttes ved ax0+t2/ax0


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. marts 2011 af 47611 (Slettet)

bestem tallene a og b udfra y=b•a×

y = 4714

x= 0

nogen der kan give svar på hvad jeg nu kan gøre? er blevet helt forvirret

jeg har yderligere 2 tal der måske kan bruges til noget?

x=8

Y=6552


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. marts 2011 af Mkhansen (Slettet)

(x1,y1) =(o,  4714)

(x2, y2) = ( 8, 6552)

For at finde a skal du bruge denne formel : (x2-x1) √ y2/y1

På lommeregneren skal du bruge den kvadratrod hvor der er et lille x over .

For at finde a skal du så minuse de tal X'erne står for  x2=8  x1=o   8-0= 8  og så skal du divedere Y'erne  y2=6552 y1=4714   6552/4714= 1.389902418 skal du tage tallet 8 som vi fandt før og tage den ottende rod af 1,389902418

8√1,389902418 = 1,042012764 ( det er a)

For at finde b skal du divedere y1 med ax1        y1= 4714   a =1,042012764   x1= 0

b= 4714/1,040 = 4714 ( når det er i 0 bliver det altid Y1)

Håber du forstår det :-)


Brugbart svar (1)

Svar #13
04. marts 2011 af mathon

kort:

                          f(x) = y = b·ax

                                          fordoblingskonstant:
                                                                                     a>1
                                                                                     2 = aX2
                                                                                     log(2) = log(a)·X2

                                                                                     X2 = log(2) / log(a)

                                                                                 

                                          halveringskonstant:
                                                                                    0<a<1
                                                                                    (1/2) = a
                                                                                    log(1/2) = log(a)·X½

                                                                                    = log(1/2) / log(a)
 


Skriv et svar til: Bevis for fordoblingskonstanten og halverings

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.