Matematik
Halveringskonstant
07. juni 2008 af
gulbeyaz (Slettet)
Hej :)
Jeg har et spørgsmål som jeg håber nogen kan svare på, for jeg har selv lidt svært ved at forstå.
Men et eksempel først:
En størrelse aftager 5% pr. termin
b = 50 (begyndelsesværdi)
Hvor mange terminer er der gået indtil den er aftaget 25?
25 = 50· 0,95^x -> ½ = 0,95^x
Så skal man prøve sig frem med lommeregneren og se hvad der er tættest på, men jeg er så forvirret at jeg ikke ved HVAD den skal være tæt på.
Altså 0,25 eller er det 0,5? eller noget helt tredje.
man skal prøve sig frem ved at gange grundtallet med en eksponent.
Fx 0,95^12 = ...
:(
Jeg har et spørgsmål som jeg håber nogen kan svare på, for jeg har selv lidt svært ved at forstå.
Men et eksempel først:
En størrelse aftager 5% pr. termin
b = 50 (begyndelsesværdi)
Hvor mange terminer er der gået indtil den er aftaget 25?
25 = 50· 0,95^x -> ½ = 0,95^x
Så skal man prøve sig frem med lommeregneren og se hvad der er tættest på, men jeg er så forvirret at jeg ikke ved HVAD den skal være tæt på.
Altså 0,25 eller er det 0,5? eller noget helt tredje.
man skal prøve sig frem ved at gange grundtallet med en eksponent.
Fx 0,95^12 = ...
:(
Svar #1
07. juni 2008 af gulbeyaz (Slettet)
Øh sorry, mente at man skal opløfte grundtallet med en eksponent :D
Svar #3
07. juni 2008 af allan_sim
#2.
Det er jo ikke voldsomt smart bare at give en løsningsformel, når nu spørgeren er blevet bedt om at prøve sig frem på lommeregeneren.
#0.
Ja, netop. Du indsætter forskellige tal i stedet for x for at finde ud af, hvornår du er tættest på 0,5. som er venstresiden i din ligning
0,5=0,95^x
Det er jo ikke voldsomt smart bare at give en løsningsformel, når nu spørgeren er blevet bedt om at prøve sig frem på lommeregeneren.
#0.
Ja, netop. Du indsætter forskellige tal i stedet for x for at finde ud af, hvornår du er tættest på 0,5. som er venstresiden i din ligning
0,5=0,95^x
Skriv et svar til: Halveringskonstant
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
