Matematik

Differentiation

07. juni 2008 af Mjfannr1 (Slettet)
Redegør for funktionsundersøgelse ved hjælp af differentialkvotient og kom herunder kort ind på optimering. Jeg fik tidligere et svar, på at det havde noget med monotoniforhold og ekstrema at gøre, men jeg forstår det ikke helt .. nogen der kan hjælpe? Mange tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2008 af mathon

se som et lille eksempel
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=529543

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2008 af Da-ted (Slettet)

Forklar først hvad differentialkvotienten er og hvad f'(x_0) betyder for f(x_0). Forklar hvorfor f'(x)= 0 kan være ekstrema og hvordan man undersøger om f'(x)=0 er et ekstremum for f(x). Forklare så hvorledes en funktion (her ville jeg mene at det ville være godt at tage udgangspunkt i et eksempel) kan optimeres ved hjælp af det ovenstående.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. juni 2008 af mathon

En bestemt type beholder, der skal indeholde 20 dm^3, er sammensat af en cylinder med bund og en halvkugleflade, der har samme radius som bunden af cylinderen. Det oplyses at overfladen O(x) (dm^2) for en sådan beholder som funktion af cylinderens radius x (dm) er givet ved

O(x)=13/3*pi*x^2+40/x

- bestem overfladen når radius i cylinderen er 2 dm og bestem radius i den beholder der har den mindste overflade.


O'(x) = ((26/3)*pi)*x - 40/x^2 = 0


de kritiske punkter er
bestemt ved

((26/3)*pi)*xo - 40/xo^2 = 0 og xo>0

xo = [40*3/(26pi)]^(1/3) = 1,13681

for x<1,13681 er O'(x)<0, hvorfor O(x) er monotont aftagende
for x=1,13681 er O'(x)=0, hvorfor grafen for O(x)har vandret tangent
for x>1,13681 er O'(x)>0, hvorfor O(x) er monotont voksende

O(x) har således minimum for x=1,13681

Svar #4
07. juni 2008 af Mjfannr1 (Slettet)

Tusind tak for jeres hjælp! Jeg forstår det meget bedre nu :D Tak for eksemplerne :D

Skriv et svar til: Differentiation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.