Generelt

Shurs' herminske spektraler

11. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)
Hej jeg er ny her.

Jeg skal vise, at herminske matricer kan diagonaliseres unitært, således vi kun har reelle indgange. Altså at der findes U så V^-1 AU = U^H AH.

Jeg er ikke helt med på begreberne. Er der nogen som vil hjælpe mig med dem.

På forhånd tak !

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2008 af Euler (Slettet)

Lad U være en n-n matrix i C. U er unitær, hvis søjlerne i U udgør en ortonormalbasis for C^n. Altså skal søjlerne i U~u alle have pivot, og de skal være lineært uafhængige, således de span{baserne} = C^n.

Lad V være en herminsk n-n matrix i C. A := A^H, hvor A^H er den konjugerede-transponerede matrix.

Shurs' lemma (andre kalder det sætning, nogen kalder det sublemma, fordi de er så kloge, at det ikke er et lemma for dem) siger, at U eksisterer således, at U^H * A * U er en øvretrekants-matrix, hvor A er en n-n matrix i C. Dette kan bevises ved induktion.

Spektralsætningen for herminske matricer er interessant.
Den siger, at der eksisterer en unitær n-n matrix i C således, at V^-1 * AU = U^H * AU er diagonaliserbar med reelle diagonal-indgange, som du skriver. Faktisk er alle indgange reelle, da a_ij = 0 for i=! j.

Fra Schurs' lemma.
Nej, jeg vil kalde det fra Shurs' sublemma :)

har vi, at der eksisterer en unitær n-n matrix i C : U^H AU =T, hvor T er en øvretrekants-matrix. Lad os se på T^H. Den giver den transponerede form, hvor alle indgange er kompleks konjugerede, right.
Men T^H = (U^H AU)^H = U^H A^H (U^H)^H = U^H A^H U = U^H A^H U = T, da A er herminsk. Jamen, nu har vi jo at T er herminsk, så t_ij = 0 for i=!j, og t_ij = t_ij konjugerede for i,j = {1,...,n} er hermed reelle iindgange.

Endelig spørg, hvis du ikke er med på noget.

Svar #2
11. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)

Jo, jeg kan se sammenhænget, men jeg tror, at jeg skal have styr på den grundlæggende idé om diagonalisering.

Jeg kan også se, at herminske matricer faktisk er multiplikativt komutative :)

Hvordan er forholdet mellem egenværdier og diagonaliserbare matricer. Jeg kan godt finde diagonalmatricen, men hvorfor kan man bare sige at to matricer A og B altid vil diagonalisere hinanden ??

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2008 af Euler (Slettet)

#2
"Jeg kan også se, at herminske matricer faktisk er multiplikativt komutative :) " ?
En unitær matrix er logisk ækvavilent med (pr. teorem) U^H U = I. For en arbitrær matrix kan den være singulær (har ingen multiplikativ invers matrix) eller højre - venstre invers, man da den er kvadratisk vil den have en entydig invers: U^-1 = U^H : U^H U = U U^H = I, hvor de er multiplikativt kommutative.

Hvis du har en n-n matrix i et arbitrært legeme (F) vil følgende være ækvavilente:
I: Det eksisterer n lineært uafhængige egenvektorer for A <=> Der findes basis for F^n bestående af egenvektorer af A.
II: Der findes en n-n invertibel matrix v : v^-1 * Av er en diagonalmatrix.

Det er nemt at bevise !
I => II:
Lad {v1,...,vn} være lineært uafhængige egenvektorer for A og {p1,...,pn} være dens egenværdier.
v = [v1,...,vn] i søjleform:
Av = A[v1,...,vn] = [Av1,...,Avn] = [p1v1,...,pnvn]
= [v1,...,vn] * D = vD, hvor D er diagonalmatricen af egenværdierne associeret til egenvektorne for A.
Da v har uafhængige søjler er den invertibel: v^-1 Av = v^-1 v D = D.
II => I:
Antag at der findes en n-n matrix x, som er invertibel: x^-1 Ax = D.
x= [x1,...,xn] søjleform. Da x er invertibel er x1,...,xn uafhængige.
Ax = x(x^-1 Ax) = xD. Jamen, da er
[Ax1,...,Axn] = [p1x1,...,pnxn]
Axi = pi * xi for i = 1,...n og x1,...,xn er n uafhængige egenvektorer for A.

Svar #4
12. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)

Damn ! Du er en galning til det her ! :-)

Jeg sidder lige og fumler med det, og jeg spørger nok igen, men du behøves ikke at holde dig vågen for min skyld..
Tak for din hjælp !

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2008 af Sherwood (Slettet)

Og jeg forstår absolut ingenting! Hvor langt skal man på matematikstudiet, før det forventes, at man kan den slags?

Svar #6
12. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)

#5 En del. Selvom man går på universitetet forventes det slet ikke, at du kan alle dine fag så deltajere. Man skal bare have en idé om, hvordan det hænger sammen. Hvordan det er for ikke-matematikere ved jeg ikke helt. De skal ikke argumentere så formelt som os.

Svar #7
12. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)

#5 Hvad skal du egentlig studere ? :)

Svar #8
12. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)

Hr. Euler, hvad er pointen med algebraiske - og geometriske multipliciteter i forbindelse med egenrum, samt nulrum og deres dimensioner.

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. juni 2008 af Sherwood (Slettet)

#7 Jeg har lige siden jeg var lille gået med en drøm om at blive økonom. Mine forældre har været/er bankmænd, så det har altid ligget ligetil, at jeg skulle blive noget indenfor økonomi. Det stemmer også overens med min interesse for samfundet og dets udvikling
Senest har jeg dog på gymnasiet stiftet bekendtskab med en del humaniora, som jeg synes er lige så spændende. Min matematiklærer har dog også inspireret mig en del, selv om opgaveregning i gymnasiet til tider er lidt for triviel. Så jeg overvejer lidt matematikstudiet i øjeblikket, da jeg kan høre på Euler, at matematik bliver af en helt anden kaliber på universitetet.

Ja, jeg har mange interesser, så jeg er lidt i vildrede, men det bliver nok i genren matematik/økonomi.


Svar #10
12. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)

#9 Det lyder spændende. Hvis du er dygtig til matematik, er det ikke så voldsomt i starten, men et skræmmebillede kan jo kun motivere en ;)

Jeg synes, at det er ret sejt, at opkalde sig efter en stor matematiker som Euler. Du studerer også matematik på Aarhus Universitet, kan jeg se. Så er du sikkert også med i den der klub/sekt "Eulers Venner" :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. juni 2008 af Euler (Slettet)

#5 Det skal du ikke tage tungt. Du lærer det jo på universitetet, og der har du god tid til at formidle det.
Matematikken er delt op i to dele:
I: Der er den del, der er meget svært første gang, man ser det, men når man har arbejdet lidt med det, giver det mening.
II: Der er den del, der er meget svært første gang, man ser det, og det forbliver utroligt svært.
Nå ja, så er der jo også den trivielle matematik :)

#8 Egenrummet for A til egenværdi p_i er nulrummet til (A-p_i*I). Den geometriske multiplicitet af A til p_i giver dimensionen af egenrummet.
Den algebraiske multiplicitet af A til p_i er antallet af multipla af (p-p_i)

E_A (p_i) = N(A-p_i * I)
Geo_A (p_i) := dim{E_A (p_i)}
Alg_A (p_i) er antallet af gange (p-p_i) går op i p_A(p_i), som er det karakteristiske polynomium.

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. juni 2008 af Euler (Slettet)

A er en n-n matrix i F med egenværdier {p1,...,pk} i F^k, er A diagonaliserbar hvis og kun hvis:
I: Alg(p1) + ... + Alg(pk) = n
II: Alg(pi) = Geo(pi) , i = 1,...,k

Hvis I og II gælder er Geo(p1) + ... + Geo(pk) = n og det følger heraf.
Ant. A er diagonaliserbar.
p_A har grad n og højst n rødder. Da skal gælde
Alg(p1) + ... + Alg(pk) <= n
Alg(pi) >= Geo(pi) for i=1,...,k, jamen så er
n>= Alg(p1) + ... + Alg(pk) >= Geo(p1) + ... + Geo(pk) = n.
Heraf følger det, at Alg(pi) = Geo(pi).

Så pointen er, at du kan afgøre om en matrix er diagonaliserbar. Det er ret elegant. En unitær matrix A er diagonaliserbar hvis og kun hvis A er normal. (A er normal, når A^H A = A A^H)

Brugbart svar (0)

Svar #13
12. juni 2008 af *Pia* (Slettet)

#12 Du er så sød :)

Brugbart svar (0)

Svar #14
12. juni 2008 af Euler (Slettet)

#13 Ja, jeg er da meget sød hehe ..

Brugbart svar (0)

Svar #15
13. juni 2008 af miss-signe (Slettet)

Det ser meget svært ud.. :S

Svar #16
15. juni 2008 af universitetsstuderende (Slettet)

Ja, det er lidt kompliceret, men det går nok :)

Skriv et svar til: Shurs' herminske spektraler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.