Dansk

Argumentation - Årsagsforklaring

21. juni 2008 af *PP* (Slettet)
Jeg sidder lige og læser op på emnet retorik til mundtlig dansk eksamen, og er kommet i tvivl om hvad en årsagsforklaring egentlig er?

Hvad er forskellen mellem et argument og en årsagsforklaring?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)

Det skulle jeg ikke mene.

Ved en årsagsforklaring forklarer man en bestemt begivenhed ud fra nogle andre begivenheder, som antages at være årsag til denne. Fx

Gaden er våd, fordi det har regnet
Gaden er vå, fordi det har været højvand/oversvømmelse
Gaden er våd, fordi der har kørt en vandvogn

*pp* er træt, fordi hun har læst retorik hele natten :)

Vi har altså en begivenhed: "Gaden er våd"
Det forklarer vi ved at finde årsagen til, at den er blevet våd.

En årsagsforklaring er en bestemt slags FORKLARING på en BEGIVENHED

Et argument er et BEVIS for en PÅSTAND

Der findes forskellige TYPER af argumenter = beviser for påstande

Meget groft/overordnet sagt :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. juni 2008 af Pitzner* (Slettet)

Tak for dit svar. Er enig med dig i det første eksempe, men hvis jeg nu tager udgangspunkt i dit andet: "*pp* er træt, fordi hun har læst retorik hele natten", er det så ikke mere et argument?

*PP* er træt = Påstand/Konklusion
fordi hun har læst retorik hele natten = Begrundelse/præmis


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juni 2008 af Donkey5 (Slettet)

Definition: Et argument er en begrundet påstand: der kan kun arbejdes med et argument ad gangen men der kan være flere begrundelser for dette argument/begrundet påstand

:)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. juni 2008 af Bruger slettet (Slettet)


#2
*PP* er træt = Påstand/Konklusion
fordi hun har læst retorik hele natten = Begrundelse/præmis

Det er simpelthen ikke rigtigt, her vender du tingene på hovedet.

BEGIVENHED 1
"*PP* er træt"
er hverken en påstand eller en konklusion, det er en iagttagelse eller en konstatering.

åRSAGSBEGRUNDELSEN
Så kan man bag efter undersøge årsagen og fx spørge dig: "Du ser så træt ud, hvad har du dog lavet?", og du kan svare: "Jeg har læst retorik hele natten"


Skriv et svar til: Argumentation - Årsagsforklaring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.