Dansk

ESSAYS

28. september 2004 af Lokach (Slettet)
Jeg skal aflevere en essayistisk opgave på fredag over en leder der handler om generationskonflikten ved uddannelse. Er der nogen der har nogle tips til hvordan man skriver en essay opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2004 af Marcus (Slettet)

Et essay er: en personlig let filosofisk stil, så det gælder bare om at fyre dine tanker ned på et stykke papir :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2004 af QaZZaQ

I et essay søger man sandheden; man skriver det for at forsøge at finde ud af noget, ikke for at fremlægge en sandhed, man allerede har fundet. I et essay kan forfatteren godt gå ind i en art debat med sig selv. Han kan lægge argumenter frem for og imod og afprøve forskellige løsninger. Det betyder, at sproget ikke behøver at være fint og højtideligt. Men trods det er der ikke noget løst og slapt over et godt essay. Forfatteren tænker så det knager og gør sig umage med at finde klarhed.

Han begrunder og dokumenterer, så godt han kan, finder eksempler og modeksempler - for at se, hvor han ender.

På den måde kan man sige, at "der sker noget" i et godt essay, og derfor kan det være underholdende læsning.

jvf. http://fc.silkeborg-gym.dk:4020/2y/essay.htm

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Det er faktisk ufatteligt nemt, jeg har lagt en del af mine essays ud her på siden, du skal være velkommen til at downloade og læse som inspiration :)
Du skal simpelthen tage udgangspunkt i en tekst, det behøver ikke være mere end en ½ side du bruger på det, og derefter skal du bare udbrede dine tanker hvorhen de end må lede dig, det er altid en god idé lige at summere op til sidst og binde det hele sammen til temaet som du skal skrive om. Hvis du læser mine essays vil du nok også finde ud af at jeg kan skrive om hvadsomhelst i et essay der kun handler om een ting, det er bare et spørgsmål om at dreje det hen i den retning :D
Essays er gejl :D!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2004 af QaZZaQ

når du skal skrive et essay over en leder der handler om generationskonflikten ved uddannelse, så nytter det altså ikke at du 'drejer' den over til at handle om afrikas naturreservater. Man er nødt til at bevare jordforbindelsen, og ikke 'flagre' for meget.

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2004 af Slacz Maci (Slettet)

#4 - ikke? Den slags gik nu ret godt for mig hvis jeg må sige det, det er altsammen et spørgsmål om at kunne _skrive_. Hvis din tankerække leder dig hen på Afrikas naturreservater og du SELV mener det har en eller anden tilknytning til noget som har tilknytning til noget andet som har tilknytning til det oprindelige emne er det jo lækkert!

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2004 af QaZZaQ

Ja det er da lækkert, hvis det er det som man har løst til at skrive om. Men det er knap så lækkert når man får sin karakter.
Essayet er ikke en fristil!

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2004 af QaZZaQ

Der er en mening med at man for givet en tekst, som man skal tage udgangspunkt i. Det er ikke bare en associationsopgave.

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. september 2004 af Slacz Maci (Slettet)

- jeg har aldrig fået under 11 for mine essays, bare lige for at pointere det, og jeg skrev kun essays i samtlige af mine stile på nær een fra 2.g til 3.g..

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. september 2004 af QaZZaQ

Jamen det er der super flot, og tillykke med det. Men til trods for dine karakterer så må man jo sige at essay-genren er og forbliver den samme.

"Med essayets invitation til en subjektiv vinkling er der vide rammer for dets udformning. Om essayet som valgmulighed til studentereksamen (og hf-eksamen) er det imidlertid vigtigt at slå fast, at et essay ikke er en fristil, men en genre, der forholder sig ræsonnerende til et emne eller en problemstilling.
Når der i essay-opgaven skal tages udgangspunkt i et forelagt materiale (tekst og/eller billede), så er eleven forpligtet til at slå ned på centrale, vitale steder i materialet og eksplicit bruge sine iagttagelser og overvejelser som afsæt for sit essay."
- fagkonsulenterne i dansk

Svar #10
20. oktober 2004 af Lokach (Slettet)

Tak for hjælpen alle sammen.... Det var en god hjælp... Fik et overraskende 9-tal for stilen.

Skriv et svar til: ESSAYS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.