Dansk
Krimi
Jeg skal læse en krimi, som er skrevet efter år 2000, har I nogle gode og spændenede forslag?
Eleven
Svar #1
04. august 2008 af Sherwood (Slettet)
Jeg har læst den. Den kan godt anbefales.
Svar #2
04. august 2008 af Sherwood (Slettet)
Svar #4
05. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Du kan hente inspiration på
* krimisiden.dk http://krimisiden.dk/content.php?page=home Krimisiden.dk er privat oprettet, men vedligeholdes af bibliotekarer
* Gyldendals Krimibogklub: http://www.krimibogklub.dk/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10051&catalogId=10051&langId=1000
Selv om Gyldendal er et privat forlag, kan du godt låne bøgerne på biblioteket.
Det samme gør sig gældende for de følgende forlags-links
* Gads Forlag har også en side med de krimier, forlaget har udgivet: http://www.gad.dk/bog.asp?id=93674
* Husets Forlag har oprettet en side med links til Århus-forlag, der har specialiseret sig i krimier: http://www.husetsforlag.dk/krimiuge/forlag.php
* kochskrimier.dk har en oversigt over prisvindende krimier: http://www.kochskrimier.dk/oversigter/glasnoeglevindere.htm
På disse sider kan du finde omtale af krimier, der kan inspirere til sommerferielæsning.
Du skal gøre dig klart,
1. om det er et krav at det skal være DANSKE krimier = originalsproget er på dansk,
eller om det er i orden at vælge oversættelser
2. Flere af de hjemmesider, jeg henviser til ovenfor, skelner ikke mellem de to genrer:
Krimi og Spændingsbøger. Hvor stækt er kravet om at det SKAL være krimi?
God fornøjelse :)
Ms Nielsen
Svar #5
05. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Gå til bibliotek.dk: http://bibliotek.dk
Se i den øverste mørkeblå bjælke og klik på linket Kommandosøgning: http://bibliotek.dk/kommando.php
Kopier nedenstående søgestreng og sæt den ind i søgefeltet:
ds=(krimi eller kriminalroman? eller detektivroman?) og dk=86-06 og år>2000 ikke ma=(br eller l?)
Klik på søg, så får du de danske kriminalromaner, der er udkommet efter 2000 - og du får ikke lydbøger og Blindebibliotekets udgivelser med punktskrift med:
http://bibliotek.dk/vis.php?origin=kommando&term1=ds%3D%28krimi+eller+kriminalroman%3F+eller+detektivroman%3F%29+og+dk%3D86-06+og+%E5r%3E2000+ikke+ma%3D%28br+eller+l%3F%29&target%5B%5D=dfa
Svar #6
05. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Jeg kan i øvrigt KUN tilslutte mig Sherwoods anbefaling af den svenske forfatter Stieg Larssons Millennium-trilogi:
1. Mænd der hader kvinder
2. Pigen der legede med ilden
3. Luftkastellet der blev sprængt
Rasende spændende læsning og god underholdning - men den falder altså, hvis det skal være DANSK litteratur.
Svar #7
05. august 2008 af Minnie-Mouse (Slettet)
- I øvrigt, det var blot ET FORSLAG.
Svar #8
05. august 2008 af Eleven:-) (Slettet)
Nej det eneste krav er at de skal være skrevet efter 2000.
Svar #9
05. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Hvis spørgsmålet var blevet bragt i Engelsk-forummet, ville vi ikke have advaret mod engelske krimier :)
Spørgsmålet er: Hvad er FORMÅLET med at Eleven skal læse en krimi?
Er det de litterære kvaliteter, de sproglige kvaliteter - eller blot genren?
I sidstnævnte tilfælde er det væsentligt ikke at forveksle genrerne krimi og spændingsroman. Dan Browns "Da Vinci mysteriet" anses for en spændingsroman, ikke en krimi.
Svar #10
05. august 2008 af Minnie-Mouse (Slettet)
Det er en blanding (vi ved jo, at der findes mange litterære tekster som er blandinger af forskellige genre) af krimi, spændingsroman, konspirationsroman og nogen (her iblandt mig selv) vil også kalde det triviallitteratur.
Også vil jeg lige påpege noget.
Morderisk bedrag : Publishers Weekly har lavet en anmeldelse af den, og skriver det er en fremragende krimi.
Da Vinci mysteriet : "Forfriskende genial krimi (....)" - The New York Times.
"Den intellektuelle krimis nye mester. (....)" - People Magazine.
Og Engle og dæmoner : "En forrygende krimi"
Dermed ikke sagt, jeg ikke tror, du har ret, eftersom jeg selv syntes, Dan Browns bøger går (jo mere du læser) til spænding fra krimi,men jeg tror nu heller ikke, at alle de aviser ikke ved, hvad de taler om. Tankados kode fik en anmeldelse som forlød : "spændingsromanens nye mester". Nu ser jeg ikke frem til en såkaldt diskussion om genrene, da jeg ikke gider diskutere det, for som nævnt, du ved nok bedre, da du er bibliotekar...
PS: Grunden til, jeg kan det her, er fordi jeg har alle bøgerne :P. - og ikke pga. al mulig søgen på nettet ....
Svar #11
05. august 2008 af Sherwood (Slettet)
#8 Har I ikke flere end ét bibliotek? Her, hvor jeg bor, kan jeg nå ét hovedbibliotek samt 5-6 lokale på et kvarter.
Svar #12
05. august 2008 af Eleven:-) (Slettet)
Svar #13
05. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Du har fuldstændig ret i, at genre-bestemmelse - som al anden klassifikation - er et spørgsmål om en vurdering, og der kan være meget glidende overgange mellem genrerne. Virkeligheden er altid mere kompleks end klassifikationssystemerne. Det er derfor, vi har brug for dem: For at skabe en eller anden form for struktur, der gør verden lettere at håndtere.
Jeg er der imod ikke enig med dig i, at fordi et værk klassificeres som krimi eller spændingsroman, så er det også trivi. Inden for alle genrer - også krimier og spændingsromaner - findes der værkerr med fremragende litterære kvaliteter, og der findes det argeste bras.
Når jeg bekymrede mig om at skelne mellem genrerne, var det fordi jeg ikke vidste, hvad formålete var. Hvad opgaven gik ud på? Men når opgaven er, at Eleven bare skal vælge en roman efter eget hoved, er der jo frit slag vedrørende genre :)
God fornøjelse med Isprinsessen.
Og så ser jeg lige, om jeg kan komme Sherwood i forkøbet:
Når du har nydt romanen, kan du læse mere om den her: http://www.litteratursiden.dk/sw48256.asp
Svar #14
05. august 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Jeg kender mennesker, der er vildt begejstrede for Browns forfatterskab. Selv har jeg udelukkende stiftet bekendtskab med den danske udgave af "Da Vinci mysteriet", og den, synes jeg, har et fladt sprog.
Svar #15
05. august 2008 af Minnie-Mouse (Slettet)
Desuden, for ikke at fremstå dum heller, så har jeg heller ikke sagt, at D. Brown har forbløffet mig, overhovedet ikke. Jeg har set/læst bedre litteratur. Og mht. sproget, enig.
Jeg ville selv have anbefalet Camilla Läckbergs eller Stieg Larsson i første omgang, men da Stieg L. var nævnt, nævnte jeg blot D. Brown. Der er jo også en del, som er vilde med ham.
Skriv et svar til: Krimi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
