Matematik

Konfidensinterval - binomialfordeling

12. august 2008 af Fantasy (Slettet)

Jeg har et problem med at forstå konfidensinterval for binomialfordeling eller rettere jeg forstår ikke bogens eksempel, skal måske lige fortælle at det er en HF bog som jeg sidder med. Er der nogen som kan hjælpe mig med at forstå?

  Eks.   ”Gallup har spurgt 1423 vælger om, de stemmer på et nogle bestemte partier. 465 stemmer ifølge undersøgelsen på partier. Resultatet 465 peger på at 32,7% er den rigtige provent fordi 465/1423 = 32,7%.   Vi siger, at p=32,7% er det bedste estimat (vurdering) af den ukendte p-værdi.   Hvad kunne p-værdien ellers være hvis resultatet 465 skal ligge inden for de midterste 95% af fordelingen? Hvis p-værdien vælges større end 32,7 %, vil resultatet 465 ligge i den nederste del af fordelingen. Her skal vi finde en værdi p1 så 465 eller mindre i stikprøven. Hvis p-værdien vælges mindre end 32,7% vil resultatet 465 ligge i den øverste del af fordelingen. Her skal vi finde en værdi p2 så der er er 97,5 % sandsynlighed for at få 465 eller mindre i stikprøven. Man må prøve sig frem.   Hvis p=35,1%, så er sandsynligheden 0,0255 for at få 465 eller mindre i stikprøven. Hvis p=30,3%, så er sandsynligheden 0,9756 for at få 465 eller mindre i stikprøven.   Resultatet betyder at der er 95 % sandsynlighed for at den sande p-værdi ligger mellem 30,3% og 35,1 %   Vi siger at konfidensintervallet for p er [0,303;0,351]”   Jeg tror nok at jeg er med på, hvad et konfidensinterval er, men jeg forstår ikke hvordan man kommer frem til 30,3% og 35,1%, idet jeg ikke er med på, hvordan jeg skal prøve mig frem og bogen kommer ikke med andre anvisninger end det, som jeg skrevet af og gengivet her.    

Brugbart svar (2)

Svar #1
12. august 2008 af danielruhmann (Slettet)

Konfidensinterval for en andel

^ρ±z1-α/2 √((^p(1-^p)/n)

0,327+-1,96√(0,327(1-0,327)/1423)

= [0,303;0,351]


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. august 2008 af danielruhmann (Slettet)

Jeg ved ikke lige, hvordan jeg skal lave p-hat - altså vores andel af populationen. Derfor er den blevet lavet som ^p.

Jeg håber, at jeg har besvaret dit spørgsmål. Ellers må du lige præcisere det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. august 2008 af peter lind

Med så stor en stikprøve kan du tilnærme med en normalfordeling. Med en normalfordeling kan du direkte slå op i for eks. et regneark eller lignende.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. august 2008 af DanielPetersen (Slettet)

#3 Det er da ikke nok?


Svar #5
12. august 2008 af Fantasy (Slettet)

Tak for dit svar, som absolut var brugbart, idet det er fint med en formel, men den er slet ikke beskrevet i bogen. Forstod bare at man kunne gætte sig til resultatet udfra teksten, og det er for mig svært med en  formel.


Brugbart svar (1)

Svar #6
12. august 2008 af danielruhmann (Slettet)

Brug din invNorm på lommeregneren: da du søger efter et 95% konfidensinterval, skal du taste invNorm(0,975) ind, da det er tosidet.

Formel burde du kunne finde i en hvilken som helst formelsamling til statistik. Ellers søg efter konfidensintervaller på google. Der vil du sikkert kunne finde et dokument/PDF, der forklarer, hvilke forudsætninger der skal være opfyldte for at bruge de forskellige formler...


Svar #7
12. august 2008 af Fantasy (Slettet)

Du skulle vel tilfældigt ikke vide, hvor invNorm er på¨en TI-89 ?


Svar #8
12. august 2008 af Fantasy (Slettet)

Glemte lige at sige tak for hjælpen !


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. august 2008 af danielruhmann (Slettet)

Nope, men prøv at søge lidt på nettet/google det.


Skriv et svar til: Konfidensinterval - binomialfordeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.