Matematik

Hjælp til andengradspolynomiet

26. august 2008 af Metin (Slettet)

Hej allesammen, jeg har problemer med en andengradspolynomiet.

Min opgave går ud på:

Bestemme andengradspolynomiet P(x), så

                 xP'(x) = 3P(x) - x^2 - 2x + 3


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. august 2008 af mathon

P(x) = ax2 + bx + c

P'(x) = 2ax + b

x*P'(x) = 2ax2 + bx

3P(x) - x2 - 2x + 3 = 3ax2 + 3bx + 3c- x2 - 2x + 3 = (3a-1)x2+ (3b-2)x + (3c+3)

og

x*P'(x) = 3P(x) - x2 - 2x + 3.....hvilket er identisk med

2ax2 + bx = (3a-1)x2+ (3b-2)x + (3c+3)
hvoraf

1)  2a = (3a-1), hvoraf a kan beregnes

2  b = (3b-2), hvoraf b kan beregnes

3)  (3c+3) = 0, hvoraf c kan beregnes
 


Svar #2
26. august 2008 af Metin (Slettet)

Tak, det var fandme dejligt. kan du hjælpe med noget andet også?. vi sidder og har rigtig svært ved det nemlig.

finde stamfunktion til f(x) = xln(3x^2+5) ??


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2008 af mathon

sæt
u = 3x2+5 og dermed  6xdx = du

F(x) = ∫(xln(3x2+5)dx = (1/6)∫ln(3x2+5)*(6xdx)

hvorefter der substitueres

benyt undervejs:

∫ln(u)du = uln(u) - u


Svar #4
26. august 2008 af Metin (Slettet)

jamen du siger F(x) = ∫(xln(3x2+5)dx = (1/6)∫ln(3x2+5)*(6xdx) 

hmm jeg forstår bare ikke helt forklaringen på det .. jeg kan ikke rigtig se hvor du har 1/6 fra :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. august 2008 af mathon

der haves brug for udtrykket 6xdx
men
haves kun xdx
Dette klares ved at sige
 

1*xdx = (6/6)xdx = (1/6)*6xdx

(1/6) sættes derefter uden for integraltegnet


Svar #6
26. august 2008 af Metin (Slettet)

Okai det giver mening men hvorfor er det lige at x forsvinder lige foran ln(3x^2......

:)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. august 2008 af mathon

x forsvinder ikke men skifter plads (faktorers rækkefølge er ligegyldig)

F(x) = ∫(xln(3x2+5)dx = (1/6)∫ln(3x2+5)*(6xdx) = (1/6)∫ln(u)*du = (1/6)(u*ln(u) - u) =

(1/6)u(ln(u) - 1)  = (1/6)*(3x2+5)*(ln(3x2+5) - 1)


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. august 2008 af mathon

rettelig:

F(x) = (1/6)*(3x2+5)*(ln(3x2+5) - 1) + k


Skriv et svar til: Hjælp til andengradspolynomiet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.