Matematik

Logaritme

29. august 2008 af din--mor (Slettet)

Jeg har fået stillet denne opgave, og kan ikke finde ud af hvad jeg skal gøre.. håber der er nogle som kan hjælpe..

1. Løs ligningen log12(x - 2) - 2 log12(x + 1) = -1 for x.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2008 af mathon

log(12(x - 2)) - 2 log(12(x + 1)) = -1

log(12) + log( x-2) - 2(log(12) +  log(x+1)) = -1

log(12) + log(x-2) - 2log(12) - 2 log(x+1)) = -1

log(x-2) - 2 log(x+1) - log(12) = -1

log(x-2) - 2 log(x+1) = log(12) - 1

log(x-2) - log(x+1)2 = log(12) - log(10)

log[(x-2)/(x+1)2 ] = log(12/10)

(x-2)/(x+1)2 = 1,2 og  x≠ -1
x-2 = 1,2(x+1)2

x-2 = 1,2(x2+2x+1)

x-2 = 1,2x2+2,4x+1,2

1,2x2+1,4x+3,2 = 0 og x≠ -1, som ved multiplikation med 5 giver

6x2 + 7x + 16 = 0 og x≠ -1

hvis løsning(er), du kan undersøge


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. august 2008 af mathon

under anvendelse af:

log(a*b) = log(a) + log(b)

log(a) - log(b) = log(a/b)

n*log(a) = log(an)

1 = log(10)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2008 af dnadan (Slettet)

#1

Jeg er ret så sikker på, at der menes:

log12, med andre ord 12-tals logaritmen

(Har netop løst den præcis samme opgave til en aflevering til uge 37)

Men:

Udnyt, at log12(12)=1

Samt de sædvanlige logaritmeregneregler(se #2)


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. august 2008 af mathon

i så fald

generelt bruges bogstavet λ(x) for logaritmefunktion med grundtal g
specifikt ln(x) og log(x) for de to med grundtal henholdsvis e og 10

λ(x - 2) - λ((x + 1)2) = -1

λ[(x-2)/(x+1)2 ] = λ(1/12)   hvoraf
 

(x-2)/(x+1)2 = (1/12) og x ≠ 1

12(x-2) = (x+1)2  

12x-24 = x2 + 2x + 1

x2 - 10x + 25 = (x-5)2 = 0

for udenforstående kan det være svært
at tolke
log12*b

...for menes der nu

1)  log(12*b)   hvis en parentes ikke er retmæssigt sat

2) log12(b)   hvis 12 ikke er retmæssigt sat som indeks


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2008 af dnadan (Slettet)

#4

Indtil videre har forelæseren( Jeg formoder, at personen her også netop er begyndt på science året på SDU) kun nået til ln.

-  Og så vidt jeg kan se, så bruger min bog notationen: loga(x) for logaritmefunktionen med grundtallet a(det er ikke sikkert, at alle bøger gør det)

- Men kan kun give dig ret, hvis ikke jeg netop havde lavet selvsamme opgave i dag, så ville jeg også have troet, at der stod log(12*(x-2))...

Men god weekend :-)


Skriv et svar til: Logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.