Matematik

Færdiggøre bevis HJÆLP

01. september 2008 af Christiane.k (Slettet)

Hej,

Er der en, der kan hjælpe mig med at færdiggøre dette bevis... Jeg skal ikke aflevere det eller lign.:
Det skal blive det samme, altså der skal differentieres og ganges ud osv...

(e-A(x) * ∫b(x)*eA(x)dx+c*e-A(x) ) ' +a(x)*(e-A(x) *∫b(x)*eA(x)dx+c*e-A(x)) = b(x)

Jeg har forsøgt at differentiere det første vha. produktreglen, men er ikke kommet videre end til det her:

-a(x)*e-A(x)*∫b(x)*eA(x)dx+e-A(x)

Jeg håber der er en der vil hjælpe mig videre skridt for skridt.. Eller evt. bare i det mindste hjælpe mig med at differentiere det første udtryk...

Mvh. Christiane.


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2008 af dnadan (Slettet)

(e-A(x) * ∫b(x)*eA(x)dx+c*e-A(x) ) ' =

-a(x)*e-A(x)*∫b(x)*eA(x)dx + e-A(x)*b(x)*eA(x) (Hvor A(x) er en stamfunktion til a(x))

Det sidste led i din parentes har jeg ikke differentieret, den er lidt mere til, så den kan du nok godt selv. - Du kan evt. lave en mellemregning ved brug af produktreglen, så er det lettere at skabe sig et overblik over det lange udtryk :-)


Svar #2
01. september 2008 af Christiane.k (Slettet)

Mange tak :)

Men det hele differentieret udtryk kommer vel til at være:

-a(x)*e-A(x)*∫b(x)*eA(x)dx + e-A(x)*b(x)*eA(x)*(-a(x)*e-A(x)) ?

Og så har jeg endnu et spørgsmål.

Ganger jeg a(x) ind i hvert led i parentesen og hvordan kommer det i så fald til at se ud?


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2008 af dnadan (Slettet)

#2 Produkreglen siger sam sumreglen(sidste led):

(e-A(x) * ∫b(x)*eA(x)dx+c*e-A(x) ) '  = (e-A(x) )'*∫b(x)*eA(x)dx+( ∫b(x)*eA(x)dx)'*e-A(x) +(c*e-A(x))'

De første 2 led burde gerne give det jeg skrev(nødmindre jeg har overset en dum fortegnsfejl)


Svar #4
01. september 2008 af Christiane.k (Slettet)

Jeg må indrømme. Nu har jeg siddet med det i går, og hele dagen i dag. Jeg kan simpelthen ikke få det til at passe.. Det ville virkelig være en kæmpe stor hjælp, hvis du gad fuldføre beviset for mig.. For jeg bliver helt vanvittig over jeg ikke selv kan finde ud af det snart :) Om ikke andet bare gange alle parenteser ud, differentiere osv.?

Jeg håber du har tid og gider.

Mvh. Christiane.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. september 2008 af dnadan (Slettet)

#4 Helt præcist, hvad er der, som du ikke helt forstår?

- Og hvad går beviset helt præcist ud på, at få b(x)=0?

- Har aldrig haft det, så jeg ved ikke helt, hvad det går ud på :-)


Svar #6
01. september 2008 af Christiane.k (Slettet)

Jeg har y ' +a(x)*y=b(x). Jeg skal differentiere y, indsætte y ' og y Og derefter gange parenteser ud og få b(x)=b(x)...

Håber det hjalp :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. september 2008 af dnadan (Slettet)

Vi tager først differentieringen (det deles op, thi det ellers er ret kompliceret at finde rundt i det)

y = e-A(x) * ∫b(x)*eA(x)dx+c*e-A(x), hvorfor a(x)*y=a(x)*e-A(x)* ∫b(x)*eA(x)dx(-)+a(x)*c*e-A(x)(+)

Heraf bliver y':

y'=(e-A(x))'*( ∫b(x)*eA(x)dx)+(e-A(x))*( ∫b(x)*eA(x))'+(c*e-A(x))'

= -a(x)*e-A(x)* ∫b(x)*eA(x)dx(-)+e-A(x)*b(x)*eA(x)-a(x)*c*e-A(x)(+)

Ved y'+a(x)*y=b(x), ses det nu (se (+) og (-)) at at 4 led går ud med hinanden, hvormed det nu fås:

e-A(x)*b(x)*eA(x)=b(x)

Her ses det, at e-A(x) og eA(x) gå ud med hinanden(e-A(x) kan omskrives til: 1/(eA(x)), hvormed der står:

b(x)  * eA(x)/eA(x)=b(x)*1=b(x)

Hermed bliver venstre siden lig b(x).

- Håber at det var forståeligt (Det er en grim en at skrive ind her, men den burde vist være der nu)

I øvrigt husk at angive om det er brugbart, ikke brugbart eller spam (vurdering)

Fortsat god dag

Mvh. Dan


Svar #8
02. september 2008 af Christiane.k (Slettet)

Tusind tak skal du have ;)

Mvh. Christiane, og jeg skal nok huske at vurdere det ;)


Skriv et svar til: Færdiggøre bevis HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.