Dansk

impressionisme, Bang

04. september 2008 af Eleven:-) (Slettet)

Jeg har læst "Impressionisme. En lille Replik" og skal derefter fortælle hvad  impressionismen er iflg. Bang. Men jeg kan ikke komme frem til hvad Bang vil, udover at han er uenig med en kritikker (regner jeg med).

Så mit spørgsmål er: hvad er impressionisme iflg. Bang?

PÅ forhånd tak


Brugbart svar (16)

Svar #1
04. september 2008 af Heek (Slettet)

"Impression betyder indtryk. Som de impressionistiske malere (fx. Monét, Degás, van Gogh) ville den impressionistiske forfatter (spec. Herman Bang) gengive virkeligheden som den sanses/opfattes i små glimt/indtryk/"impressions". Den faste kronologisk fortællende struktur nedbrydes, og forfatteren fungerer som et kamera, der registrerer forskellige små virkeligheds-billeder. En skjult fortæller nøjes med at gengive virkeligheden, som personerne oplever den, brudstykkeagtigt. Impressionismen er en indirekte fortælleform, hvor læseren selv må finde den skjulte betydning bagved de ydre virkelighedsindtryk. "Don't tell it, show it!"."

 Herman Bang. Indledning til novellen "Irene Holm"

Frøken Irene Holm anså det for tilstrækkeligt. Hun kom en aften sidst i oktober og stod af i kroen med sin bagage, en gammel champagnekurv, som var bundet sammen med et reb. Hun var lille, tyndslidt med et firtiårigt lillepigeansigt under en skindbaret, og gamle lømmetørklæder bundet om håndleddene mod gigt. Hun udtalte alle konsonanterne og sagde:"Tak - å tak - jeg kan jo selv" til hver en håndsrækning og så hjælpeløs ud.


Herman Bang. Indledningen til romanen Ved Vejen (1886)


"Præstens garderhøje datter slog perronlågen op og kom ind (...]. Hun havde nogle underlige daskende gestus, nar hun talte; ligesom det var hendes mening stadig at slå den, som hun talte med."

To iøjnefaldende træk er her for Bang nok til at give et indtryk af den unge kvinde: hendes højde og hendes bevægelser. Resten må man tænke sig til.


Skriv et svar til: impressionisme, Bang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.