Matematik

Stamfunktion ??

20. september 2008 af kim19 (Slettet)

Hej jeg har nogle prblemer med at løse denne her:

Undersøg om g er en stamfunktion til f.

g(x) = x(x+3) - √x  + 3   (det er kun x'et der står under kvadratroden)

f(x) = 2x + 3 - 1 / (2√x)

Hvordan løses denne, håber en kan hjælpe. Tak


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. september 2008 af Sherwood (Slettet)

f(x)=2x + 3 - 1 / (2√x)

g(x)=x(x+3) - √x + 3 <=> g(x)=x^2+3x-√x + 3

g'(x)=f(x)

(x^2+3x-√x + 3)'=2x + 3 - 1 / (2√x)
 

2x + 3 - 1 / (2√x)=2x + 3 - 1 / (2√x)

Så ja, det er en stamfunktion.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2008 af Isomorphician

g(x) = x(x+3) - √(x) + 3 = x2 + 3x - x1/2 + 3

Find g'(x) og sammenlign med f(x).


Svar #3
20. september 2008 af kim19 (Slettet)

Tak, der er lige en lille ting jeg ikke forstår. Det er har ikke noget med den her opgave af gøre.

x^-1 = 1/x      Hvorfor, er det, det samme, kan ik helt se det ? en der kan forklar mig det.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#3.

Da x0 = 1 kan det ses ved at benytte nogle potensregneregler:

1/x = x0/x1 = x(0-1) = x-1

På samme måde gælder: a-2 = 1/a2, a-3 = 1/a3 osv.


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2008 af Isomorphician

1/x er defineret som det der ganget med x giver 1.

Hvis vi siger 1/x = y skal vi altså løse:

x * y = 1 <=>

x1 * y = x0

y = x0/x1

y = x0-1 = x-1

Hvis vi indsætter i ovenstående får vi:

1/x = x-1

.....

Jeg ved ikke om der er andre (pænere) definitioner, men det er jeg sikker på andre folk nok skal sætte herind hvis det er tilfældet.


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2008 af mathon

a*a-1 = a1*a-1 = a1+(-1) = a0 = 1

a*a-1 = 1, hvoraf

a-1 = 1/a


Skriv et svar til: Stamfunktion ??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.