Matematik

Monotoniforhold for en sinusfunktion

20. september 2008 af IchBinEinfachIch (Slettet)

Jeg bruger min TI-89 lommeregner.

f(x) = sin(x)+x

f'(x) = cos(x) +1

solve(cos(x) +1=0,x)  ---> x = (2*@n1 - 1)* pi

A) Hvordan skal jeg opfatte svaret (ja, sinusfunktionen gentager jo åbenbart sig selv en forpulet evige gange)

B) Hvordan skal jeg skrive, at funktionen er aftagende i uendeligt mange intervaller og stigende i lige så mange intervaller?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Funktionen f(x) = sin(x) + x er voksende for alle x. Det ses bl.a. ved, at grafen for y' = f'(x) = cos(x) + 1 aldrig antager negative værdier. Ja, for hver pi*n (n E N) har y = f(x) en vandret tangent, men grafen for funktionen er aldrig aftagende.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Du ser at f'(x)≥0, hvorfor f er voksende alle steder, hvor den ikke har ekstremum. Det viser sig, at den har vendetangent på samtlige punkter i mængden {(2n+1)*pi, n tilhører de hele tal, Z}. Således er funktionen faktisk monotont voksende på hele R.

Den er faktisk strengt monotont voksende, idet x2>x1 ⇒ f(x2)>f(x1) for hele funktionen. Grafen er en smuk, harmonisk bølge, der krydser linjen y=x for alle x-værdier på formen x=n*pi, hvor n er et helt tal.


Svar #3
20. september 2008 af IchBinEinfachIch (Slettet)

#1

Kan du ikke forklare mig, hvad x = (2*@n1 - 1)* pi betyder? (sådan helt nede på det jordnære sprog, så jeg også kan følge med)


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#2.

Godt forklaret og mere nøjagtigt end #1.


Svar #5
20. september 2008 af IchBinEinfachIch (Slettet)

tak #2 (og #1)


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2008 af fluen på væggen (Slettet)

#3 Udtrykket x = (2*@n1 - 1)* pi betyder vist nogenlunde det samme som jeg skrev i #2, nemlig mængden af x'er på formen  x=(2n-1)*pi eller som jeg skriver x=(2n+1)*pi, hvilket betyder alle ulige tal ganget med pi. Jeg gætter på at tegnet @ betyder, at det er mængden af alle kombinationer på denne form. Du kan se, hvis du kigger på enhedscirklen, at et ulige antal gange pi rundt på cirklen svarer til punktet (-1,0). Husk på at 2*pi er en hel omgang på enhedscirklen. Derfor er cos(x)=-1, for x=(2n+1)*pi, hvorfor f'(x)=cos(x)+1=0 i disse punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2008 af mathon

(2*@n1 - 1)* pi

skal opfattes som

(2n - 1)*π, n € Z

dvs. et ulige antal gange π, da 2n-1 er ulige uanset den heltallige n-værdi


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2008 af mathon

det svært læselige π = "pi"


Skriv et svar til: Monotoniforhold for en sinusfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.