Matematik

halveringskonstant

21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

Et radioaktivt præperat indeholder 1020 atomeraf et radioaktivt stof. Hver dag henfalder 0,5% af kernerne.

1) Angiv det tilbageværende antal atomkerner som funktion af tiden.

2) Hvor mange atomer er der tilbage efter et år.

3) Find halveringstiden.

4) Hvor længe varer det, inden strålingen er aftaget til 10% af sin oprindelige værdi.

HJÆLP !!

Er der ikke nogen der kan hjælpe mig med denne opgave ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

1) f(t)=1020*0.995t

2) løs f(1)

3) T1/2=(log(2)()/(log(a))

4) solve((1020*0.9)=f(t),t)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

3) er selvfølgelig

T1/2=(log(0.5))/(log(a))


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

4) er selvfølgelig

solve((1020*0.1)=f(t),t)


Svar #4
21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

Kan det her så passe :

1) y = b·ax ⇔ f(t)=1020·0,995t

2) f(1)=1020·0,9951 = 1020 · 0,995 = 9,95·1019

3) T1/2 = (log1/2)/log1 = (log1/2)/0,995 = -0,3025

4) solve((1020*0.1)=f(t),t) = 1·1019

Er det her rigtige udregninger ?


Svar #5
21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

solve((1020*0.1)=f(t),t) = 1·1019

selvfølgelig sådan her .


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. september 2008 af Isomorphician

3) T½ = log(½)/log(0,995) = ...


Svar #7
21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

T1/2 = (log1/2)/loga = (log1/2)/0,995 = -0,3025

sådan ..

ellers er det rigtigt ?  (:


Brugbart svar (1)

Svar #8
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

#4 Så er det nu du tager dine logiske briller på og tjekker dine resultater igennem.

du får simpelthen, uden at blinke, en halveringskonstant på et negativt tal? Dvs at stoffet halveres ved at gå tilbafge til fortiden :-) Prøv igen.

Du tror endvidere at der går 1019 år, før der er 10 % tilbage. Prøv igen.


Svar #9
21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

4) okay man bruger den her formel. solve((1020*0.1)=f(t),t)

f(t) har vi tidligere beregnet til at være 1020·0,995t .

skal man så sige solve((1020*0.1)=1020·0,995t,t) = 1 ??? eller hva ? (: .

3) T1/2 = (log1/2)/loga = (log1/2)/log0,995 = 138,283

kan det her så passe ? :) .


Svar #10
21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

eller er jeg helt fra den.


Brugbart svar (0)

Svar #11
21. september 2008 af Isomorphician

4) Løs f(t) = (0,1*1020)


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. september 2008 af Isomorphician

3) korrekt


Svar #13
21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

jeg forstår virkelig ikk den 4) .

når jeg skriver på min lommeregner solve(x=(0,1*1020),x)      x = 1. E19

som jo svarer til til 1*1019


Brugbart svar (0)

Svar #14
21. september 2008 af Isomorphician

Løs:

1020·0,995t = 1019


Brugbart svar (0)

Svar #15
21. september 2008 af juventuz (Slettet)

#13 Du skal jo heller ikke sætte f(t)=x

solve(f(t) = (0,1*1020),t9
 


Svar #16
21. september 2008 af martinkilde (Slettet)

hvis jeg løser den her 1020·0,995t = med solve får jeg 459,365

men jeg kan simpelthen ikke forstå den her solve(f(t) = (0,1*1020),t)


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. januar 2012 af juliiiii (Slettet)

4)

10% af b's oprindelige værdi: b*0,1 = 1020*0,1 = 1019

f(t) = b*0,1/b = log(a)
dvs. 1019/1020 = log(a)
 

Log(1019/1020)/log(a) = Log(1019/1020) / log(0,995) = 459,4 døgn


Skriv et svar til: halveringskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.