Matematik

Taylor-polynomier og restled

25. september 2008 af stol (Slettet)

http://peecee.dk/uploads/092008/Screenshot7.png

Opgave B har jeg problemer med.

I min matbog har jeg en sætning, der lyder:

"Antag at f og dens n+1 differentierede er kontinuerte på [a,x]. Lad da M være et tal, således at |f^(n+1)(t)|<=M for alle t mellem a og x. Da er

|Rn_f(x)| <= M/(n+1)!*|x-a|^(n+1)"

Med f^(n+1) menes der den n+1 differentierede af f. Sammenligner jeg med formlen i opgaven ser jeg at 1/(n+1) = M/(n+1)! i formlen. Men jeg har ingen ide om hvordan jeg skal gribe opgaven an.

Nogen hints?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af lesodk (Slettet)

Hvis du bruger taylors theorem får du rigtig nok:

|Rn_ln(x)| <= M/(n+1)!*|x-a|^(n+1)

Da udviklingen sker omkring punktet x = 1, kan du sætte a = 1. Altså:

|Rn_ln(x)| <= M/(n+1)!*|x-1|^(n+1)

For at det skal passe med løsningen skal du derfor vise at du kan sætte M = 1.

Differentierer du ln(x) får du:

ln(x)' = 1/x

differentierer du igen får du

ln(x)'' = -1/x^2

Når x > 1 fås derfor altid en værdi som er mindre end 1, eller større end -1.

Med andre ord |f^(n+1)(t)|<=1, med f(x) = ln(x) og x > 1

Heraf kan du konkludere at

|Rn_ln(x)| <= 1/(n+1)!*|x-1|^(n+1), hvor x > 1.

Jeg håber at du selv kan se hvorfor det ikke er muligt at nå til samme konklusion når x < 1.


Svar #2
25. september 2008 af stol (Slettet)

Men det skal jo gælde for den n+1 differentierede. Fx, ln'''(x) = 2/x^3. Indsættes fx x=1,0000001 fås ln'''(1,0000001) = 2. Så det holder jo ikke!

Anyways, jeg har løst den del af opgaven nu (håber jeg). Jeg har nu brug for hjælp til den sidste del. For T_99_ln(2,05) får jeg at

|ln(2,05) - T_99_ln(2,05)| > 1/(n+1)*(x-1)^(n+1),

hvilket er imod uligheden som står i opgaven. Og uligheden har jeg jo lige vist gælder for alle n og x, såå?


Svar #3
25. september 2008 af stol (Slettet)

Mangler lige at sætte nogle tal ind:

|ln(2,05) - T_99_ln(2,05)| > 1/100*(1,05)^(100)


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. september 2008 af lesodk (Slettet)

Du har helt ret. Jeg var ikke grundig nok.

Dog er jeg ret sikker på at have fundet løsningen.

Prøv at indsæt det udtryk du får givet for den n-te afledet og reducer. Skriv endelig tilbage hvis det ikke går op.


Svar #5
25. september 2008 af stol (Slettet)

#4 Jeps, men jeg mangler stadigvæk en forklaring på mit spørgsmål i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. september 2008 af lesodk (Slettet)

|ln(2.05) - mtaylor(l(x),x=1,100)| < 1/100*(2.05-1)^100

Altså får jeg at ulighed er opfyldt


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. september 2008 af lesodk (Slettet)

mtaylor(l(x),x=1,100) <- 100 pga. maples måde at håndtere mtaylor på


Skriv et svar til: Taylor-polynomier og restled

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.